Ιρλανδία: Ξεκινά η δίκη κορυφαίων τραπεζιτών έξι χρόνια μετά τη χρεοκοπία

Οι υπεύθυνοι της Anglo Irish Bank αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τους χειρισμούς που έκαναν με δάνεια και συναλλαγές σε μετοχές
Ξεκινά στην Ιρλανδία η δίκη κορυφαίων τραπεζιτών έξι χρόνια μετά τη χρεοκοπία


Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα που βγήκε από τα Μνημόνιο και επέστρεψε επιτυχώς στις αγορές φέτος έξι χρόνια μετά την χρεοκοπία της. Στις 5 Φεβρουαρίου ξεκινά στην Ιρλανδία η δίκη τριών κορυφαίων στελεχών της Anglo Irish Bank για απάτες που φέρονται να διέπραξαν στην τράπεζα, η κατάρρευση της οποίας ήταν από τις βασικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση στην ιρλανδική οικονομία.

Η ποινική διαδικασία αναμένεται να καθορίσει αν οι τρεις τραπεζίτες ενήργησαν παράνομα στις διαδικασίες χορήγησης δανείων η κατά τις συναλλαγές τους με μετοχές και όλα αυτά ενώ η χώρα βρισκόταν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης που οδήγησε στην αναγκαστική εθνικοποίηση της Anglo Irish Bank, που κόστισε στην Ιρλανδία περίπου 30 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, η οικονομική κρίση στην Ιρλανδία ξεκίνησε από τις τράπεζες, οι οποίες δημιούργησαν μεγάλα ανοίγματα, τα οποία τελικά προκάλεσαν την κατάρρευση της ιρλανδικής οικονομίας.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρόεδρος της Anglo Irish Bank, Seán Fitzpatrick, ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής, Pat Whelan και ο οικονομικός διευθυντής William McAteer, οι οποίοι και θα δικαστούν σε δύο μεγάλες αίθουσες του ποινικού δικαστηρίου του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με το France 24, ένα ειδικό σύστημα πληροφορικής θα διευκολύνει την πρόσβαση σε 24 εκατ. φακέλους με αποδεικτικά στοιχεία ενώ χρειάστηκε να αλλάξει και η νομοθεσία ώστε να μην καθυστερήσει η πιο μεγάλη δίκη στα ιρλανδικά δικαστικά χρονικά που αναμένεται να κρατήσει έως και έξι μήνες.

Εισαγγελείς παρέπεμψαν τα τρία στελέχη για 16 παραπτώματά σε σχέση με επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της τράπεζας, όταν αυτή ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης το 2008.

Την ώρα που οι κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας Seán Quinn κατηγορείται ότι είχε στην κατοχή του σύνθετα παράγωγα της Αnglo Irish Bank που αντιστοιχούσαν στο 1/4 των μετοχών της τράπεζας όμως όταν ο επενδυτής χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση και δυσκολευόταν να διατηρήσει τις θέσεις του (λόγω προφανώς της υψηλής μόχλευσης) στελέχη της Anglo Irish Bank ήρθαν σε επαφή με πελάτες της τράπεζας και τους δάνεισαν για να αγοράσουν τελικά τις μετοχές του Seán Quinn με λεφτά της τράπεζας.

Το group των πελατών που αγόρασε τις μετοχές της Anglo Irish Bank με λεφτά της τράπεζας, πήρε την κωδική ονομασία Maple Ten.

Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι με την παροχή δανείων στους επενδυτές για την αγορά μετοχών της τράπεζας, τα στελέχη της τράπεζας χειραγώγησαν την αγορά και κρατώντας το μυστικό ώθησαν την τιμή της μετοχής προς πάνω, ενώ θα έπρεπε να συμβεί το αντίθετο.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης έχουν υποβάλει αναφορές για τους εμπειρογνώμονες της τράπεζας, καθώς και τη ρυθμιστική αρχή ότι τα στελέχη της τράπεζας είχαν λάβει το πράσινο φως από τους νομικούς συμβούλους τους για τις τραπεζικές συναλλαγές που διενήργησαν και ενημέρωσαν τις αρχές.

Αυτή η γραμμή άμυνας αναμένεται να επεκτείνει την ιρλανδική τραπεζική κρίση πολύ πέρα από τα στενά όρια της ποινικής δίκης σχετικά με τις αποφάσεις του Quinn και των Maple 10, ενώ και άλλες δίκες αναμένεται να ακολουθήσουν αργότερα μέσα στο 2014.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ερεύνησε για πάνω από ένα χρόνο την υπόθεση πριν οι δικαστές απαγγείλουν κατηγορίες για παραβιάσεις εταιρικού δικαίου.

Τα τελευταία τρία χρόνια 70 δισ. ευρώ έχουν δοθεί για την διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών, από τις οποίες και ξεκίνησε η ιρλανδική κρίση, χρεώνοντας κάθε Ιρλανδό πολίτη με το ποσό των 15.000 ευρώ,

Από δίκες με ανάλογες κατηγορίες αναμένεται να περάσουν και άλλοι πρώην επικεφαλής ιρλανδικών τραπεζών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...