«Αγχωμένη» φαίνεται τον τελευταίο καιρό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τους φορολογικούς ελέγχους, αφού οι πιέσεις που ασκούνται και από την κοινή γνώμη στο εσωτερικό και από την αντιπολίτευση και από την τρόικα, διότι βλέπει καθυστερήσεις στην καταπολέμηση της διαφθοράς, και από παράγοντες του εξωτερικού (ΜΜΕ και αναλυτές) είναι μεγάλες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση του πλούτου.
Με δεδομένο ότι οι εθνικές εκλογές βρίσκονται πάντα στην ατζέντα και η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και κατηγορούμενη όσον αφορά τον έλεγχο στις διάφορες λίστες (εμβάσματα εξωτερικού, με τα οποία εστάλησαν τεράστια ποσά εκτός Ελλάδος, λίστα Λαγκάρντ, off shore εταιρείες), αναμένεται οι τόνοι να ανέβουν, παρότι οι μηχανισμοί ελέγχου, αν εξαιρέσει κανείς το ΣΔΟΕ, παρουσιάζουν προβλήματα λόγω έλλειψης συντονισμού και προσωπικού.
44 CD με εμβάσματα
Ήδη, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, στα χέρια στελεχών του ΣΔΟΕ φαίνεται να έχουν φθάσει 44 CD - φωτιά, με χιλιάδες ονόματα φορολογουμένων που έβγαλαν με εμβάσματα τεράστια ποσά στο εξωτερικό κατά τη δεκαετία 2002 - 2012. Ο έλεγχος αυτών των υποθέσεων θα προχωρήσει άμεσα, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, με στόχο να μην παραγραφούν τυχόν αδικήματα με την παρέλευση της δεκαετίας.
Προκειμένου οι έλεγχοι να προχωρήσουν γρήγορα, αναμένεται να δοθεί από το ΣΔΟΕ προτεραιότητα σε όσους φορολογούμενους αναφέρονται μέσα στα 44 CD και έχουν βγάλει στο εξωτερικό εμβάσματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχουν καταθέσεις μεγαλύτερες από 300.000 ευρώ. Αυτοί οι φορολογούμενοι θα κληθούν επειγόντως να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν τα ποσά τα οποία έχουν στους λογαριασμούς τους, καθώς και αν έχουν φορολογηθεί για τα ποσά που έβγαλαν εκτός Ελλάδας.
Είναι άγνωστο το συνολικό ποσό των εμβασμάτων, καθώς πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν στοιχεία σε ακτίνα δεκαετίας. Αν λάβουμε υπόψη ότι με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών για τα 54.000 εμβάσματα της τριετίας 2008-2011, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή στέλεχος του ΣΔΟΕ, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εισοδήματα που φθάνουν τα 22 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή.
Υπάρχουν όμως σοβαρά ερωτήματα για το πώς θα γίνουν οι έλεγχοι, με δεδομένο ότι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου και των οικονομικών εισαγγελικών αρχών υπάρχει πολυδιάσπαση, έλλειψη συντονισμού και αποδυνάμωση σε προσωπικό.
Η λίστα Λαγκάρντ
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε προσφάτως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, μόλις 266 ονόματα από τα 2.000 που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, τονίζοντας μάλιστα ότι από αυτές, οι 155 περιπτώσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ, σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στους ελέγχους, τόνισε ότι τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες έπρεπε να τύχουν επεξεργασίας από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ.
Από την αρχή αυτής της υπόθεσης είχε επισημανθεί από έμπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ ότι οι έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, καθώς τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους και τα οποία δόθηκαν από τις γαλλικές αρχές αφορούσαν μόνο μια... φωτογραφία των λογαριασμών αυτών το 2007, χωρίς κανένα πρόσθετο στοιχείο. Από τη «φωτογραφία» αυτή, δηλαδή, δεν προέκυπταν οι κινήσεις των λογαριασμών πριν και μετά την ημερομηνία που έγινε η εκτύπωση.
Δεν προέκυπταν ούτε πόσα χρήματα υπήρχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ούτε βέβαια οι κινήσεις των λογαριασμών πριν και μετά την εκτύπωση της λίστας με τα συγκεκριμένα στοιχεία του 2007. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ήταν αναγκαίο να συγκεντρωθούν αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί ακριβώς ποια ποσά διακινήθηκαν μέσα από αυτούς και προς ποιες κατευθύνσεις.
Έπρεπε να προηγηθούν άλλες διαδικασίες, που έγιναν από τους πληροφορικάριους του ΣΔΟΕ, οι οποίοι επεξεργάστηκαν τα στοιχεία που συνέλεξαν τα στελέχη του, και έτσι τώρα το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ και οι έλεγχοι για τη νομιμότητα των καταθέσεων και τυχόν φοροδιαφυγή έχουν μπει στην τελική ευθεία.
Η λίστα Νικολούδη
Στο μεταξύ είδε το φως της δημοσιότητας η λεγόμενη «λίστα Νικολούδη», η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση που έχει συντάξει η Επιτροπή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με τη λίστα αυτή, που προέκυψε μετά τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» δημοσίων λειτουργών, δημάρχων, επικεφαλής δημοσίων φορέων, γιατρών του ΕΣΥ, αθλητικών παραγόντων, δικαστικών, δημοσιογράφων, στελεχών τραπεζών, σωφρονιστικών υπαλλήλων, μετόχων ΜΜΕ, ακόμη και οικονομικών επιθεωρητών, για το 2013 προκύπτουν 413 υποθέσεις ψευδούς δήλωσης «πόθεν έσχες».
Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται 75 δήμαρχοι, έξι περιφερειάρχες, 62 γιατροί του ΕΣΥ, 27 μέτοχοι ΜΜΕ, 48 πρόεδροι ΝΠΔΔ, 37 μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, 18 δημοσιογράφοι, 7 διαιτητές επαγγελματικού αθλητισμού και πολλοί άλλοι, οι οποίοι θεωρείται πως απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία και πρόκειται να παραπεμφθούν στους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς.
Εκτός αυτών, ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για το σύνολο των «βρόμικων» υποθέσεων που κλήθηκε να ερευνήσει η Αρχή για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος. Πιο αναλυτικά, δέσμευσε 200.136.281 ευρώ ως εγκληματικό προϊόν από 207 υποθέσεις που διερεύνησε και απέστειλε στη Δικαιοσύνη. Από αυτά, περίπου 73 εκατ. ευρώ αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 εκατ. άλλα οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 εκατ. ευρώ υποθέσεις ναρκωτικών.
Η έκθεση αυτή θα συζητηθεί τις προσεχείς εβδομάδες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου