Νέος κύκλος εσωστρέφειας και αναταράξεων προκύπτει εσχάτως για την δικομμματική κυβέρνηση που ταλανίζεται από…φίλιες διαμάχες που διαμορφώνουν μια βαριά ατμόσφαιρα, τόσο με την σύγκρουση ΝΔ και ΠαΣοΚ, όσο και μεταξύ υπουργών.
Την ίδια στιγμή καταγράφονται μεγάλα προβλήματα στις συζητήσεις με την τρόικα και η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, φαίνεται ότι επενδύει πλέον σε πολιτική λύση μετά από συμφωνία με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας, καθώς σιγά-σιγά, χάνεται το ορόσημο της 10ης Μαρτίου, αφού παραμένει το χάσμα των δυο πλευρών.
Για μια ακόμη φορά ο δικομματικός συνασπισμός δοκιμάζει τις αντοχές του, ενώ ενδεικτικό της προβληματικής κατάστασης που υπάρχει είναι ότι ενώ η κυβέρνηση έπρεπε να είναι πανέτοιμη στο φλέγον θέμα της διαθεσιμότητας, το οποίο έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα η τρόικα, μαίνεται από χθες το απόγευμα πόλεμος μεταξύ των υπουργών, των κκ. Κυρ. Μητσοτάκη και Ι. Μιχελάκη.
Η σύγκρουση των δυο υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών δεν είναι σίγουρα προσωπική, αλλά αποτυπώνει τη διαφορετική φιλοσοφία σε ένα κρίσιμο ζήτημα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης λέγεται ότι είναι εκνευρισμένος από τον υπουργό Εσωτερικών που δεν συναινεί να βρεθούν από την μεγάλη «δεξαμενή» των δήμων και των περιφερειών οι 4.000 υπάλληλοι που πρέπει να τεθούν άμεσα σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Είναι λογικό, ότι παραμονές των εκλογών, μια τέτοια απόφαση θα πυροδοτήσει πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις και θα εκτιμάται πως θα επιδράσει σημαντικά στο προεκλογικό σκηνικό.
Υπό τη σκιά της απαίτησης της τρόικας να προχωρήσει το σχέδιο για 11.400 απολύσεις από τα τέλη Μαρτίου έως και τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης…υποδεικνύει το υπουργείο Εσωτερικών ως το αρμόδιο να οδηγήσει τους 4.000 υπαλλήλους στην έξοδο.
Ο κ. Μητσοτάκης που διαπιστώνει την άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να σηκώσει το βαρύ φορτίο σε μια δύσκολη περίοδο, βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με υπουργούς που δεν θέλουν να προχωρήσουν το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα.
Η σύγκρουση των δυο υπουργών μέσω διαρροών απασχολεί από το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να υπάρξει και παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού για να εξευρεθεί κοινός τόπος και να δοθεί λύση στην πολυπαραγοντική εξίσωση για το ποιοι θα ενταχθούν τελικά σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Σε αυτό το κλίμα, προέκυψε νέα ένταση στις σχέσεις ΝΔ και ΠαΣοΚ με τον υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη να είναι και πάλι στο επίκεντρο, όπως πριν από δυο μήνες με το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.
Τώρα ήταν το χαράτσι των πέντε ευρώ στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων που προκάλεσε την κρίση στην κυβέρνηση και χρειάστηκε να υπάρξει διαμεσολάβηση του Μεγάρου Μαξίμου για να πέσουν οι τόνοι.
Ο κ. Γεωργιάδης, τον οποίο επέκρινε και ο «γαλάζιος» πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης, επέμεινε ότι το εισιτήριο είναι «καταπράσινο» και ήταν όταν θεσπίστηκε 3 ευρώ επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη και έγινε 5 ευρώ επί πρωθυπουργίας του κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ μετά τις αντιδράσεις του ΠαΣοΚ, διευκρίνισε πως δεν θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου, αλλά μετά από ένα εξάμηνο και θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.
Πριν λίγες ημέρες ήταν η κίνηση της ΝΔ να προκαλέσει νέα αναταραχή στην κυβέρνηση και να δημιουργηθεί κρίση με τον κυβερνητικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ. Η συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και η προβολή της από την ΝΔ με φυλλάδιο και προβολή στο διαδίκτυο, όπου προβαλλόταν ως «γαλάζια» επιτυχία εξόργισε την Χαρ. Τρικούπη.
Το ΠαΣοΚ πέρασε στην αντεπίθεση και με σκληρή ανακοίνωσή του θέλησε να αποκαταστήσει την τάξη, τονίζοντας ότι ήταν επιτυχία όλης της κυβέρνησης και αναφέρθηκε και στον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο, αλλά και στον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Μανιάτη.
Το νέο επεισόδιο ήταν ένα ακόμα στις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπενθύμιζε ότι στην κυβέρνηση συμμετέχουν δυο κόμματα και όχι ένα και έστειλε σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου με την εξής σημείωση στην ανακοίνωσή του: «Δυστυχώς κάποιοι στη ΝΔ δεν βάζουν μυαλό κι επιμένουν στην προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης σημαντικών θεμάτων για την πορεία της χώρας και τον ελληνικό λαό. Ας τους μαζέψει κάποιος».
Με βάσει τα τελευταία κρούσματα και ειδικά με την ιστορία με τον κ. Γεωργιάδη, αναδείχθηκε το ζήτημα πως η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο και επιβεβαιώνει όσοι λένε πως ο συντονισμός της κυβέρνησης συνεργασίας παραμέμνει η αχίλλειος πτέρνα από τον καιρό της τρικομματικής κυβέρνησης.
Τα κρούσματα είναι πολλά, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του έτους, οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν ότι κανένα θέμα δεν θα ανακοινώνεται ως κυβερνητική απόφαση αν προηγουμένως δεν έχουν ενημερωθεί και δεν το έχουν εγκρίνει οι ίδιοι.
Και επειδή όμως είναι πλέον απαραίτητο να γίνονται προσυνεννοήσεις για όλα τα ζητήματα, μικρά και μεγάλα, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυο κομμάτων και των υπουργών, κάτι που όπως φαίνεται στην πράξη δεν ισχύει.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου