Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς, επισήμανε ο Ομπάμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
«Εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα για τη Ρωσία. Και τώρα είναι η ώρα για εκείνους (σ.σ. τους Ρώσους ηγέτες) να εξετάσουν εάν και κατά πόσον μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με έναν τρόπο που καταφεύγει στην διπλωματία, αντίθετα με την καταφυγή στη βία», ανέφερε ο Ομπάμα και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της.
Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ
Επίδειξη δύναμης στην Κριμαία
Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση. Οι
προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση αφήνουν αδιάφορο τον
Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέσα σε λίγες ώρες έθεσε υπό στρατιωτικό και
διοικητικό έλεγχο την Κριμαία, όπου έχει τις βάσεις του ο στόλος της
Μαύρης Θάλασσας. Αυτομόλησε ο αρχηγός του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.
Η δυτική διπλωματία αναζητά τρόπους για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα
της Ουκρανίας.
Και ενώ στη Δύση συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για τη διαφύλαξη της
εδαφικής ακεραιότητας της ενωμένης Ουκρανίας, η Αυτόνομη Δημοκρατία της
Κριμαίας στα νοτιοανατολικά έχει ήδη τεθεί υπό τον απόλυτο στρατιωτικό,
διοικητικό και επιχειρησιακό έλεγχο της Ρωσίας. Κι αυτό χωρίς καν να
χρειαστεί να προηγηθεί κάποια επίσημη κήρυξη πολέμου ή να χυθεί αίμα.
Ενισχυμένη από τον πλειοψηφικά ρωσόφιλο-ρωσόφωνο πληθυσμό της περιοχής,
καθώς και από την παρουσία του ρωσικού στόλου που έχει τη βάση του στη
Σεβαστούπολη, η Μόσχα έγινε μέσα σε λίγα 24ωρα ο de facto κυρίαρχος της
Κριμαίας χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.πηγη
Διαψεύδει η Ρωσία το τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις
Κατηγορηματικά διαψεύδει ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού
Πολεμικού Ναυτικού, το τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις
με το οποίο τις κάλεσε να παραδοθούν ως τις 05:00 την Τρίτη και
προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζαν επίθεση,
μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν αξιωματικό
στο αρχηγείο του.
Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ διαθέτει μια σημαντική βάση
στην Κριμαία και η Μόσχα έχει ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο, η
οποία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.Νωρίτερα σήμερα, το Ιντερφάξ είχε μεταδώσει, επικαλούμενο μια πηγή στο υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας, ότι είχε επιδοθεί τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν ως τις 05:00 από τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Ωστόσο το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων αργότερα μετέδωσε ότι ένας αξιωματικός —τον οποίο δεν κατονόμασε— στο αρχηγείο του στόλου είπε πως δεν σχεδιάζεται επίθεση και πρόσθεσε: «αυτά είναι ανοησίες».
Νωρίτερα, ο ασκών χρέη Προέδρου της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, διεμήνυσε πως «Κανείς δεν θα παραδώσει την Κριμαία σε κανέναν» ενώ προειδοποίησε, ότι μια στρατιωτική σύρραξη στη χώρα του θα απειλήσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής.
«Υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω μια διπλωματική λύση στην κρίση, καθώς μια σύρραξη θα καταστρέψει τα θεμέλια της σταθερότητας όλης της περιοχή», δήλωσε ο Γιατσένιουκ σε συνάντησή του με ουκρανούς επιχειρηματίες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους ρωσικής καταγωγής που έχουν αυτοανακηρυχθεί ηγέτες της Κριμαίας να προσαρτήσουν τη χερσόνησο που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Η αυτοανακηρυχθείσα και παράνομη κυβέρνηση της Κριμαίας τώρα προσπαθεί να κλέψει την εθνική ιδιοκτησία της Ουκρανίας (…) Θέλω να προειδοποιήσω αυτή την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να λεηλατηθεί να και προσαρτηθεί εθνική ιδιοκτησία», σημείωσε.
Νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός είχε πει, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία σε κανέναν.
Είπε ακόμη ότι η Ουκρανία επιθυμεί να βαθύνει τους πολιτικούς και εμπορικούς της δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Ο ίδιος διέψευσε ότι οι νέες αρχές της Ουκρανίας θα εθνικοποιήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Η ιδιοκτησία σας είναι προστατευμένη», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες.
Εξάλλου ο Γιατσένιουκ επανάλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να διασφαλίσει οικονομική ενίσχυση.
Μια ομάδα του ΔΝΤ αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Κίεβο και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία αύριο Τρίτη, όπως έγινε γνωστό από το Ταμείο. Η αποστολή θα παραμείνει στη χώρα ως τις 14 Μαρτίου.
Στρατιωτικές ενισχύσεις φτάνουν στην Κριμαία
Στο μεταξύ, Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται μαζικά στην Κριμαία, όπως κατήγγειλαν σήμερα ουκρανοί συνοριοφύλακες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.
Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.
Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες.
Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου αυτής, περιορίζοντας τους ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.
Εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας απογειώθηκε ένα αεροσκάφος αναχαίτισης Σουχόι SU-27, το οποίο απέτρεψε οποιαδήποτε «προκλητική δράση» στη διάρκεια δύο παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ουκρανίας από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Μεντβέντεφ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος πρωτοστατεί στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από το Λευκό Οίκο, είχε έρθει σε επαφή με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ την περασμένη εβδομάδα. Είχε πολυάριθμες επαφές τον Φεβρουάριο με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που αποπέμφθηκε από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μεντβέντεφ, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπάιντεν «άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις (ένοπλες) δυνάμεις της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπός τύπου του Ναταλία Τιμακόβα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Χτίζουν γέφυρα που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία
Το Κρεμλίνο παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για την κατασκευή μιας γέφυρας που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο όπου οι ρωσόφωνοι αποτελούν την πλειονότητα και όπου ένοπλοι υποστηρικτές της Ρωσίας έχουν πάρει τον έλεγχο, ενώ η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτεί την κρατική εταιρεία Rossavtotor για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, για το οποίο οι τεχνικές μελέτες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο του 2014.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης (στην Ουκρανία), όμως υπάρχουν αποφάσεις που έχουν έναν χαρακτήρα δεσμευτικό», δήλωσε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα προχωρήσει «ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση».
Η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν υπογράψει το 2010 ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για αυτό το σχέδιο της γέφυρας που θα ενώσει τα στενά του Κερτς, συνδέοντας τη ρωσική περιοχή του Κρασνοντάρ με την Κριμαία.
Η πρόσβαση στην χερσόνησο της Κριμαίας προς το παρόν είναι δυνατή μόνο με πορθμεία.
Η γέφυρα που θα κατασκευαστεί, μήκους 4,2 χλμ. και πλάτους 22 μέτρων θα διαθέτει διαβάσεις πεζών, έναν αυτοκινητόδρομο και μία ή δύο σιδηροδρομικές γραμμές. Θα προσφέρει τη δυνατότητα διέλευσης σε περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
Το κόστος του σχεδίου εκτιμάται στα 24 δισεκατομμύρια ρούβλια (480 εκατομμύρια ευρώ).
«ΚΑΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΝ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ»
Διεθνής Τύπος: Ο Πούτιν τραβάει από τη μύτη τη Δύση
Τις εξελίξεις στην Κριμαία και την Ουκρανία σχολιάζει σήμερα ο
γερμανικός και διεθνής Τύπος ενώ αναρωτιούνται πώς θα πρέπει να
αντιδράσει η Δύση στα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πρόεδρος Πούτιν στη
χερσόνησο της Κριμαίας.
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αμφισβητεί
το κατά πόσο ενδεχόμενη λήψη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα έφερνε τα
επιθυμητά αποτελέσματα. «Οι κυρώσεις χρησιμοποιήθηκαν συχνά το τελευταίο
διάστημα σε χώρες με εγκληματίες αρχηγούς και είχαν μερική επιτυχία.
Όμως ως πυρηνική δύναμη, ως χώρα με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο
Ασφαλείας των ΗΕ και ως απαραίτητος προμηθευτής ενέργειας η Ρωσία δεν
μπαίνει σε αυτήν την κατηγορία των χωρών. Κυρώσεις σε βάρος της θα
μπορούσαν να κοστίσουν πολύ σοβαρά σε αυτούς που θα τις επέβαλαν. Διότι
εάν έκλεινε η Μόσχα τις στρόφιγγες φυσικού αερίου, θα είχε τεράστιες
επιπτώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».Η General Anzeiger της Βόννης υποστηρίζει ότι ο Πούτιν γελοιοποίησε τους πάντες. «Τον πρόεδρο Ομπάμα, την καγκελάριο Μέρκελ, το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα την Κάθριν Αστον, που τα τελευταία 5 χρόνια προσπαθεί να διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Όλους αυτούς τους τραβάει από τη μύτη ο Πούτιν στην παγκόσμια αρένα. Από την Ουάσιγκτον μέχρι τις Βρυξέλλες οι σύμβουλοι ψιθυρίζουν ότι με στρατιωτικά μέσα δεν γίνεται τίποτα. Όποιος θέλει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, θα πρέπει να έχει έναν ολόκληρο στρατό στα νώτα του. Εάν δεν τον έχει θα πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη Μόσχα και ότι αντιμετωπίζει τους ηγέτες του Κρεμλίνου ως ισότιμους εταίρους».
Η Rundschau της Φραγκφούρτης υποστηρίζει ότι η εισβολή του Πούτιν έχει μακρά προϊστορία. «Δείχνει ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Δύση δεν διδάχθηκαν από τα σφάλματα του παρελθόντος. Αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποκλιμάκωση της κατάστασης φέρει η Δύση. Στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών θα έπρεπε να είχε προσκληθεί ως παρατηρητής και ο Λαβρόφ. Θα ήταν μια πράξη αυτοπεποίθησης από τη Δύση».
«Ρωσική ειρήνη»
Η γαλλική Le Figaro υποστηρίζει ότι το ρωσικό σενάριο στην Ουκρανία έχει ήδη γραφτεί από το Αφγανιστάν το 1979 μέχρι τη Γεωργία το 2008. «Μπορεί μάλιστα κανείς να υποθέσει ότι η 'ρωσική ειρήνη' δεν θα τελειώσει στην Κριμαία, αλλά θα καταλάβει και το 1/3 της Ουκρανίας. Μέχρι τότε οι Δυτικοί μάλλον θα παραμείνουν με δεμένα τα χέρια κι αυτό ο Πούτιν το γνωρίζει, όπως και οι Ουκρανοί, που προετοιμάζονται για έναν πόλεμο στην Κριμαία». Η ολλανδική DeTelegraaf σημειώνει ότι με την κατάληψη της Κριμαίας η Ρωσία παραβίασε τη Χάρτα των ΗΕ. «Το ερώτημα είναι εάν η Δύση είναι σε θέση να σηκώσει το ανάστημά της απέναντι στον ρωσικό κίνδυνο. Η προειδοποίηση του Ομπάμα ότι εισβολή στην Ουκρανία θα είχε τεράστιο τίμημα, δεν τάραξε τον Πούτιν. Αυτό αποτελεί οδυνηρή ήττα για τον Ομπάμα, που το γόητρό του στη διεθνή σκηνή έχει υποστεί πλήγμα, γιατί στην κρίση στη Συρία τα λόγια του δεν ακολούθησαν πράξεις».
Τέλος η βρετανική Independent γράφει ότι εάν οι δυτικοί πολιτικοί θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν την Ουκρανία, να ξεγράψουν την Κριμαία και να στηρίξουν οικονομικά τους Ουκρανούς. «Χωρίς επενδύσεις και με τον κίνδυνο να αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου, σε περίπτωση που οι Ρώσοι σταματήσουν την ροή, οι Ουκρανοί θα χρεοκοπήσουν… η μόνη ελπίδα είναι οι διαπραγματεύσεις της Δύσης με τη Μόσχα και το Κίεβο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Μια λανθασμένη κίνηση, ή μια λανθασμένη δήλωση θα μπορούσε να ήταν μοιραία».
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου