«Θύελλα» στη Γερμανία για τη στήριξη Σρέντερ στον Πούτιν

Ο πρώην καγκελάριος έσπευσε να επικρίνει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας
«Αυτός είναι ο υποστηρικτής του Πούτιν!», γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα «Bild» απεικονίζοντας τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον ρώσο πρόεδρο, δύο φίλους από τα παλιά. 

Η επιλογή του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας να στηρίξει το στενό φίλο του, Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν από την πολιτική απομόνωση του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Die Zeit», o Σρέντερ έσπευσε να επικρίνει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την προσωρινή αποπομπή της από την G8, ενώ συνέκρινε τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας με την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας το 1999, όταν ο ίδιος ήταν στην καγκελαρία.

«Είχαμε στείλει τα αεροπλάνα μας στη Σερβία και μαζί με το ΝΑΤΟ βομβάρδισαν ένα κυρίαρχο κράτος, χωρίς ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Σρέντερ. «Γι 'αυτό είμαι επιφυλακτικός στο να κουνάω το δάχτυλό μου σε κάποιον», πρόσθεσε. Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι μπορεί να φανταστεί τι είναι αυτό που παρακινεί τον Ρώσο πρόεδρο.

«Πιστεύω ότι ενδιαφέρεται για την εδραίωση της Ρωσίας και της οικονομίας της και θέλει να τη διατηρήσει ισχυρή. Πιστεύει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως οι ΗΠΑ», δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

Ο 69χρονος Σρέντερ δέχεται επικριτικά σχόλια για την στήριξή του στον Ρώσο πρόεδρο καθώς επίσης αλλά και για τον παχυλό μισθό των 250.000 ευρώ που λαμβάνει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μιας κοινοπραξίας με την Gazprom για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου «Nord Stream». «Ο Σρέντερ μεταφέρει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου και ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι είναι πλέον ένας πληρωμένος εκπρόσωπος της Ρωσίας» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μάνουελ Ζαρατσίν, στέλεχος των Πρασίνων και μέλος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων του γερμανικού Kοινοβουλίου.«Βρίσκεται στην υπηρεσία της Ρωσίας σε μια μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων», πρόσθεσε ο Ζαρατσίν. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης ARD, υπό τον τίτλο: «Οι αμφίβολες δραστηριότητες του πρώην καγκελάριου για λογαριασμό του Πούτιν», ο Σρέντερ πήρε μέρος σε μια μυστική συνάντηση στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο την 4η Μαρτίου, τρεις ημέρες αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση στην Ουκρανία.

Υπάρχουν όμως και "φωνές"  που υποστηρίζουν ότι η φιλία του πρώην καγκελάριου με τον ηγέτη του Κρεμλίνου θα μπορούσε να αποδεχθεί επωφελής για τη Γερμανία, καθώς διατηρείται ανοιχτός ένας σημαντικός επικοινωνιακός δίαυλος.

Όπως επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Σρέντερ δεν είναι ο μόνος που στέκεται κριτικά απέναντι στη Δύση. Δύο άλλοι πρώην καγκελάριοι της Γερμανίας, ο Χέλμουτ Σμιτ και ο Χέλμουτ Κολ, επίσης αμφισβητούν την επιλογή της Δύσης να αναμετρηθεί με τον Πούτιν και τη Ρωσία.

Οι δύο πολιτικοί δεν έχουν δεχθεί όμως τις επικρίσεις που δέχθηκε ο Σρέντερ, ο οποίος βάλλεται για τη φιλία του με τον Πούτιν και την επιχειρηματική του σχέση με τη Gazprom. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου και η κυβέρνηση της χώρας εκφράζεται πολύ πιο προσεκτικά απέναντι στη Μόσχα, σε σχέση με άλλες χώρες της Δύσης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...