Πώς από τις Δημοτικές μπορούμε να φτάσουμε στις Εθνικές εκλογές

Ποιος είναι ο πήχης που βάζει το Μέγαρο Μαξίμου - Εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό να βάλει ευθέως το δίλημμα για άμεσες εκλογές αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών - ευρωεκλογών
Πόσο απέχουν οι σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές από τις εθνικές εκλογές; Κόμματα και πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν από δύο χρόνια μέχρι μερικές εβδομάδες ανάλογα με τα ποσοστά που θα πάρουν οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Οι σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές θα δείξουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος και για τις ευρωεκλογές. Οι τάσεις αυτές εφόσον κρυσταλωθούν τις επόμενες ημέρες μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό το δύσκολο πολιτικό παίγνιο και επεξεργάζεται το δίλημμα που θα βάλει τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται εισηγήσεις να το θέσει ξεκάθαρα: «αν τα κόμματα της συγκυβέρνησης αποδοκιμαστούν στην κάλπη των ευρωεκλογών και δευτερευόντως των αυτοδιοικητικών τότε θα πάμε σε εθνικές εκλογές».

Εν ολίγοις αν η συγκυβέρνηση ηττηθεί τότε πέφτει.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν την ψαλίδα να ανοίγει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επιτελείο της ΝΔ θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη ευνοείται από την χαλαρότητα της ψήφου και ότι μπορεί να ανακοπεί εφόσον ο πρωθυπουργός βάλει σκληρά το πραγματικό δίλημμα που είναι η παραμονή της κυβέρνησης. Εφόσον θέσει έτσι το δίλημμα τότε θα έχει δεσμευτεί. Μπορεί να κερδίσει πείθοντας τους θυμωμένους πολίτες ότι το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό, είναι η σταθερότητα όχι των δύο κομμάτων αλλά της χώρας και να συγκρατήσουν τον θυμό τους. Από την άλλη όμως αν δεν το πετύχει τότε τα περιθώρια πολιτικών χειρισμών του την επόμενη ημέρα θα είναι μικρά και θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές πόσο μάλλον που θα υπάρχει η πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκλογική αριθμητική

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι αν στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμαστούν τότε η διαφαινόμενη από τις δημοσκοπήσεις τάση  υπέρ του για τις ευρωεκλογές θα συγκρατηθεί αφού θα διαχυθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αντέχει. Η ΝΔ θεωρεί ότι χτυπάει εννέα περιφέρειες και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πέσει κάτω από έξι ενώ τώρα έχει πέντε. Το δύσκολο είναι με την περιφέρεια Αττικής, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προέχει να μην την πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρομοίως και για τον Δήμο Αθηναίων που έχει ευρύτερη συμβολική σημασία. Ενώ η ΝΔ με βεβαιότητα θα πάρει τις περισσότερες περιφέρειες κινδυνεύει να χάσει τις εντυπώσεις λόγω των περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και των μεγάλων δήμων. Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών όμως θα έχει συμπληρωματική σημασία.

Το δύσκολο ερώτημα είναι με τι ποσοστά μεταξύ των τριών κομμάτων στις ευρωεκλογές πέφτει η κυβέρνηση. Κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι «ο πήχυς έχει μπει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάρουν αθροιστικά κάτω από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τότε η Κουμουνδούρου θα μιλήσει για δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα και θα απαιτήσει εθνικές εκλογές».

Αν τα δύο κόμματα πάρουν αθροιστικά μεγαλύτερο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε το παιχνίδι παίζεται. Έχει σημασία όμως και η μεταξύ τους διαφορά. Αν η ΝΔ πάρει έστω και μία ψήφο πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι θρίαμβος. Το πρόβλημα λένε οι περί το Μέγαρο Μαξίμου θα μεταφερθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι κραδασμοί θα είναι μεγάλοι, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα εσωκομματικά τους η χώρα θα εξασφαλίσει περίοδο ηρεμίας προκειμένου να συνεχιστεί η ανασυγκρότησή της. Εκτιμούν επίσης ότι αν η ΝΔ είναι πίσω μέχρι τρεις ποσοστιαίες μονάδες η κυβέρνηση επίσης θα αντέξει. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν λάθος από την πλευρά της διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας το δίλημμα που έβαλε ο κ. Βενιζέλος ότι αν η Ελιά δεν πάρει 10% τότε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μείνει στην κυβέρνηση. Αλλά ο κ. Σαμαράς όπως λέει και στην συνέντευξή του θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας την επομένη των ευρωεκλογών. Προκύπτει το ερώτημα αν επικρατήσει η ακραία εκδοχή και η ΝΔ είναι πίσω πέντε μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν διασωθεί το ΠΑΣΟΚ με ένα ποσοστό της τάξης του 6-7% θα μπορέσει να συνεχίσει η κυβέρνηση; Δύσκολα είναι η απάντηση.

Μέχρι στιγμής ο κ. Σαμαράς σκέπτεται πόσο σκληρά θα βάλει το δικό του δίλημμα. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Θέμα» λέει ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα ωστόσο ότι από ένα άσχημο αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας. Στο πλαίσιο αυτό και σκληραίνοντας την στάση του κατήγγειλε προσωπικά τον κ. Αλέξη Τσίπρα ως υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας. Στο ίδιο τέμπο θα κινηθεί και την τελευταία καθοριστική εβδομάδα. Παράλληλα την επόμενη Τρίτη θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης ολοκληρώνοντας την εικόνα της «Νέας Ελλάδας» που είναι το βασικό του σύνθημα. Η προοπτική βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών σε αντίθεση με «την περιπέτεια και την εθνική καταστροφή που θα επέλθει από τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ» είναι το συμπληρωματικό δίλημμα που θα συνεχίσει να βάζει μέχρι το τέλος. Για τον κ. Σαμαρά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάει σε εθνικές εκλογές θα είναι καταστροφικό για την χώρα η οποία είναι σε μία κρίσιμη φάση.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...