Πούτιν: Ακροδεξιοί πίσω από τις ταραχές-Αποσύραμε το στρατό από τα σύνορα με Ουκρανία

Η Ρωσία έχει αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε ουκρανικές ακροδεξιές ομάδες για τις πρόσφατες αναταραχές, ενώ κάλεσε τους αυτονομιστές να αναβάλουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαΐου.
Πούτιν: Ακροδεξιοί πίσω από τις ταραχές-Αποσύραμε το στρατό από τα σύνορα με Ουκρανία «Μας είπαν ότι τα στρατεύματά μας στα ουκρανικά σύνορα είναι λόγος ανησυχίας, (γι' αυτό) τα έχουμε αποσύρει. Πλέον δεν βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος, αλλά σε τοποθεσίες όπου επιδίδονται σε τακτικές ασκήσεις» είπε ο Πούτιν. Το ΝΑΤΟ πάντως δηλώνει ότι δεν έχει ενδείξεις αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων. Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της κρίσης, ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για την γρήγορη εξεύρεση λύσης, ενώ παράλληλα έδειξε ως υπεύθυνους για τις αιματηρές αναταραχές, ακροδεξιές ομάδες: «Η Ρωσία πιστεύει ότι η κρίση που προκλήθηκε στην Ουκρανία και τώρα εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, οφείλεται (στην δράση) εκείνων που οργάνωσαν το πραξικόπημα στο Κίεβο στις 22-23 Φεβρουαρίου (που οδήγησε στην πτώση του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς) και ακόμη δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τον αφοπλισμό των ακροδεξιών και εθνικιστικών στοιχείων» δήλωσε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι ο απευθείας διάλογος μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία είναι κομβικής σημασίας για τον τερματισμό της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν «οι κατάλληλες συνθήκες για αυτόν τον διάλογο» συμπλήρωσε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι οι υποστηρικτές της αυτονομίας θα πρέπει να αναβάλουν δημοψήφισμα που έχουν προγραμματίσει για τις 11 Μαΐου, με στόχο να αποφασιστεί η τύχη της νοτιανατολικής Ουκρανίας. Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ στα ανατολικά, διεμήνυσαν ότι σε σύσκεψη που θα έχουν αύριο, θα εξετάσουν την σύσταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αναβολή του δημοψηφίσματος: «Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό στον πρόεδρο Πούτιν. Αν θεωρεί (την αναβολή) απαραίτητη, φυσικά και θα το συζητήσουμε». Αν οι φιλορώσοι αυτονομιστές ακούσουν την έκκληση του Ρώσου προέδρου να αναβάλουν το δημοψήφισμα και «αν το Κίεβο με τη σειρά του σταματήσει όλες τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και λάβει μέτρα για την έναρξη ενός διαλόγου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουκρανία στην έξοδο από αυτή την κατάσταση, που αυτή τη στιγμή μόνο επιδεινώνεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στον ρωσικό ιστότοπο Slon.ru. Αυτή η πρόταση «δεν είναι ένα άνοιγμα προς το Κίεβο, αλλά ένα άνοιγμα προς όλο τον ουκρανικό λαό» υπογράμμισε. «Λόγια του αέρα» χαρακτήρισε πάντως ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ την έκκληση Πούτιν και την απέρριψε, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ. Σχεδόν ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αμφισβήτησαν τις δηλώσεις περί απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για του λόγου το αληθές. Δ.Ρ. ethnos.gr (πηγές: Reuters, BBC, RT)

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στο Σλαβιάνσκ-Ανακατάληψη δημαρχείου της Μαριούπολης

Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων στο προπύργιο των αυτονομιστών, την πόλη Σλαβιάνσκ που είναι περικυκλωμένη από κυβερνητικά στρατεύματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, έγινε ανακατάληψη του δημαρχείου της Μαριούπολης, υπάρχουν όμως πληροφορίες ότι οι αυτονομιστές καταληψίες επιχειρούν να επιστρέψουν.

Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στο Σλαβιάνσκ-Ανακατάληψη δημαρχείου της Μαριούπολης
Συνεχίζονται οι μάχες στην περιοχή του Σλαβιάνσκ και οι φιλορώσοι αυτονομιστές επιχειρούν να ανακαταλάβουν σημεία ελέγχου από τις κυβερνητικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει το Interfax.
Σε άλλη πόλη στα ανατολικά της χώρας, στην Μαριούπολη, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να ανακατέλαβαν σήμερα το δημαρχείο, «ύστερα από σφοδρή ανταλλαγή πυρών με φιλορώσους ενόπλους στη διάρκεια της νύχτας», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax, το κτ;hριο εκκενώθηκε χωρίς να πέσει πυροβολισμός και οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν την εκκαθάριση των οδοφραγμάτων.
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Ουκρανίας Channel 5 μετέδωσε αργότερα ότι η Εθνική Φρουρά κατέλαβε το κτήριο υποχρεώνοντας τους αντάρτες να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια, οι καταληψίες επιχειρήσαν να επιστρέψουν, ενώ ομάδες φιλορώσων αυτονομιστών απέκλεισαν κεντρική οδική αρτηρία καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων και πυρπολώντας ένα τρόλεϊ.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια σε δεκάδες πόλεις στα ανατολικά της Ουκρανίας και το Κίεβο έχει στείλει στρατό για να αποκατασταθεί η τάξη με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Νέες κυρώσεις για τη Ρωσία ζητά ο Ουκρανός «μεγιστάνας της σοκολάτας» Ποροσένκο

Υπέρ ενός νέου κύματος κυρώσεων σε περίπτωση που η Μόσχα στηρίξει το δημοψήφισμα που οργανώνεται στις 11 Μαΐου από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τάχθηκε ο «μεγιστάνας της σοκολάτας» και φαβορί υποψήφιος για την προεδρία της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ενώ και η ΕΕ κάλεσε την Ρωσία να αποφύγει κλιμάκωση της κρίσης ώστε να αποφύγει νέες κυρώσεις.

Νέες κυρώσεις για τη Ρωσία ζητά ο Ουκρανός «μεγιστάνας της σοκολάτας» Ποροσένκο
«Καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε βήματα περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και να συμμετάσχει αντίθετα σε μια διπλωματική επίλυση της κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ σε συνέντευξη τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, έπειτα από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Περαιτέρω βήματα για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα σημάνουν επιπλέον κυρώσεις», τόνισε ο Βαν Ρόμπαϊ.
Ταυτόχρονα, το φαβορί για την προεδρία της Ουκρανίας, ο «μεγιστάνας της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε ένα τρίτο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αν το Κρεμλίνο υποστηρίξει το δημοψήφισμα που οργανώνεται στις 11 Μαΐου από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
«Αν η Ρωσία υποστηρίξει αυτό το δημοψήφισμα, είναι απόλυτη ανάγκη να αναληφθεί συμφωνημένη δράση για το τρίτο κύμα κυρώσεων, καλά συντονισμένη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ποροσένκο προς δημοσιογράφους στο Βερολίνο λίγο πριν συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...