Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνεται η πόλωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse RC για το www.topontiki.gr

Το πρώτο κύμα αποτελεσμάτων της κυλιόμενης δημοσκόπησης για τις ευρωεκλογές, την οποία διενεργεί η εταιρεία Pulse RC για την ιστοσελίδα του «Ποντικιού» (www.topontiki.gr), τη Δευτέρα 5 Μαΐου, ακριβώς είκοσι ημέρες πριν στηθεί η ευρωκάλπη, έστειλε ήδη το πρώτο «σήμα». Η πόλωση μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων ενίσχυσε αμφότερα ήδη από την αρχή της κορύφωσής της, σε ποσοστό 3% συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας για το «Ποντίκι».


Η συνέχεια ωστόσο είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, αφού στο δεύτερο κύμα αποτελεσμάτων της κυλιόμενης δημοσκόπησης, τα οποία δημοσιεύονται σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ανοδική του πορεία κερδίζοντας 0,5% συγκριτικά με το πρώτο κύμα ως προς την Πρόθεση Ψήφου και μένοντας σταθερός την αναγωγή της επί των εγκύρων, ενώ η Ν.Δ. παραμένει στάσιμη στο ποσοστό της Δευτέρας στην Πρόθεση Ψήφου και υποχωρεί κατά 0,5% στην αναγωγή.

Μια ακόμη παρατήρηση επί της δημοσκόπησης αυτής είναι ότι, από τα μικρότερα και εκτός εξουσίας κόμματα, αυτά που διαθέτουν είτε ιδεολογική «ταυτότητα» είτε σαφές πολιτικό στίγμα αντέχουν περισσότερο την πόλωση.

Έτσι βλέπουμε ότι στις έρευνες της Pulse RC μέσα σε ενάμιση μήνα, από τις 18 Μαρτίου έως και σήμερα 8 Μαΐου, στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων, το Ποτάμι, ένα σχήμα πρωτοεμφανιζόμενο και χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα, είναι το μόνο που κάνει σοβαρή βουτιά προς τα κάτω (από το 11% στο 7,5%) πληρώνοντας την πόλωση.

Αντιθέτως, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, βρίσκονται σε αντίθετη πορεία το ΚΚΕ (από το 5,5% στο 7%) και η ΔΗΜΑΡ (από το 2% στο 3%), ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραμένουν σταθεροί στο 4%.

Η Χρυσή Αυγή επίσης αντέχει ευρισκόμενη πολύ κοντά σε διψήφιο ποσοστό, αν και με πτώση από το 11% στο 9,5%, αλλά πρόκειται για μια εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση λόγω των ποινικών διώξεών της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Τι μπορεί, λοιπόν, να περιμένει κάποιος τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι τις 25 Μαΐου; Τα ενδεχόμενα είναι πολλά, όπως άλλωστε και οι «τεχνικές» παράμετροι που μπορεί να επικαθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας δούμε τις σημαντικότερες, σημειώνοντας βεβαίως ότι οι δημοσκοπήσεις ως εργαλείο ανάλυσης είναι περισσότερο χρήσιμες όταν κάποιος τις μελετά σε βάθος χρόνου, ανιχνεύοντας τις τάσεις του εκλογικού σώματος, παρά αν εκλαμβάνει τη «φωτογραφία της στιγμής» ως πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα.

1. Η πόλωση βρίσκεται μόλις στην αρχή της κορύφωσής της, αφού η σχηματοποίηση των εκλογικών διλημμάτων ακόμη εξελίσσεται. Μένει να φανεί το επίπεδο στο οποίο θα ανέβει η έντασή της.

2. Οι αναποφάσιστοι παραμένουν ακόμη σε υψηλό ποσοστό και συνεπώς είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε την κατεύθυνσή τους, την οποία άλλωστε αρκετοί εξ αυτών θα αποφασίσουν ακόμη και τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

3. Στο γνωστό και συζητούμενο πρόβλημα περί του ποσοστού απαντήσεων στις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει κοινή απάντηση των εταιρειών για το ποσοστό συμμετοχής στις έρευνες της κοινής γνώμης. Παραμένουν επομένως αρκετές απορίες, οι οποίες συσκοτίζουν όχι τόσο τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις όσο την τελική στάση αυτών που αρνούνται να απαντήσουν.

4. Η αποχή είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα, καθώς είναι άγνωστο ακόμη σε τι ποσοστό θα ανέλθει, ποια κόμματα θα ευνοηθούν και ποια θα πληγούν περισσότερο. Αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από τις πολιτικές συγγένειες όσων θα απέχουν, αλλά και από την επίδραση της κρίσης και της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην οικονομική τους κατάσταση.

5. Η εκλογική... ευστοχία των πολιτικών διλημμάτων που θα θέσουν κυρίως η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η επίδρασή τους στην εκλογική επίδοση των άλλων κομμάτων, είναι κάτι που θα μετρηθεί μόνο... στην κάλπη.

6. Η δυσχερής κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και το δικό του δίλημμα, περί ενίσχυσής του ή αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και διενέργειας βουλευτικών εκλογών, δημιουργούν ερωτήματα για την κατανομή της ψήφου

μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης,

μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς,

μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

7. Η διαμόρφωση των συσχετισμών μεταξύ των κομμάτων της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ τους θα κρίνουν όχι μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ., αλλά και το είδος των διαρροών της λαϊκής βάσης της – μόνιμων ή περιστασιακών.

8. Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ μένει να αποδειχθεί το αν ο πολιτικός του λόγος προσελκύει μόνο την οργή και τη διαμαρτυρία ή αν μπορεί να του προσδώσει στάτους δυνάμει κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο ίδιος πορεύεται προς τις ευρωεκλογές θέτοντας διλήμματα... εθνικών εκλογών!

Καθώς, λοιπόν, σήμερα δημοσιεύεται η δεύτερη δέσμη αποτελεσμάτων της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Pulse RC από topontiki.gr, ελπίζουμε ότι σταδιακά θα ξεκαθαρίζονται όλο και περισσότερο οι όροι της εκλογικής αναμέτρησης και οι αναγνώστες μας θα αποκτούν όλο και σαφέστερη εικόνα για τις τάσεις του εκλογικού σώματος.

Καλή ανάγνωση λοιπόν...
 Η πόλωση ευνοεί τους ισχυρούς. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα από το πρώτο αποτέλεσμα της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Pulse RC για topontiki.gr, το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα.

Έτσι οι κατ’ εξοχήν ευνοημένοι από την πόλωση της τελευταίας περιόδου, συγκριτικά με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για το «Ποντίκι», που δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου, είναι ο σταθερά και επί μήνες προπορευόμενος ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη Ν.Δ.

Σκληρή είναι και η μάχη που δίνεται σε άλλους δημοφιλείς στα ΜΜΕ δείκτες της δημοσκόπησης, όπως στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία, όπου προηγείται σταθερά ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και στην Παράσταση Νίκης, όπου προηγείται καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν όμως των δύο μονομάχων, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιοι αντέχουν στην πόλωση και ποιοι ξεφουσκώνουν. Αναλυτικά λοιπόν:



Στην Πρόθεση Ψήφου της έρευνας της Pulse ο ΣΥΡΙΖΑ (22% από 19% τον Απρίλιο) και η Ν.Δ. (20,5% από 17,5%) εμφανίζονται ισόποσα ενισχυμένοι κατά 3% συγκριτικά με την έρευνα της 9η Απριλίου. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, ενισχυμένη κατά 0,5% (10% από 9,5%), αλλά χωρίς... συγκάτοικο, αφού το Ποτάμι, τον μήνα μεταξύ των δύο δημοσκοπήσεων, βρέθηκε στο 7% (από 9,5% τον Απρίλιο).

Από εκεί και κάτω η Ελιά / ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μικρή κάμψη κατά 0,5% (6,5% από 7%), το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στο 6%, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 4%. Σημαντική είναι η μία ποσοστιαία μονάδα που κερδίζει η ΔΗΜ.ΑΡ. (3% από 2%), ενώ σαφές αποτέλεσμα της πόλωσης είναι η πτώση των Αναποφάσιστων / Δ.Α. στο 8% (από 11,5% τον Απρίλιο) και του Λευκού / Αποχής στο 5,5% (από 7,5%).



Στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων παραμένουν και η διαφορά 1,5% μεταξύ του προπορευόμενου ΣΥΡΙΖΑ (23,5%) και της δεύτερης Ν.Δ. (22%) και όλα όσα παρατηρήσαμε στον πίνακα της Πρόθεσης Ψήφου. Έτσι ακολουθούν κατά σειρά: Χρυσή Αυγή 10,5%, Ποτάμι 7,5%, Ελιά / ΠΑΣΟΚ 7%, ΚΚΕ 6,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4%, ΔΗΜΑΡ 3%.



Στον πρώτο πίνακα της Εξέλιξης της Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων παρατηρούμε ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχές με ελάχιστη μεταβολή από τον Μάρτιο (2%) έως σήμερα (1,5%), παρά την αδιάλειπτη παραγωγή πολιτικών γεγονότων και ειδήσεων. Ακόμη και η αισθητή μεταβολή των ποσοστών των δύο πρώτων κομμάτων δεν άλλαξε τη διαφορά τους συγκριτικά με τον Απρίλιο.

Σχεδόν ευθύγραμμες οι δημοσκοπικές επιδόσεις είναι επίσης για τη Χρυσή Αυγή (από το 11% στο 10,5%) και για το ΠΑΣΟΚ (από το 7% στο... 7%) κατά τις τρεις τελευταίες έρευνες της Pulse.



Στον δεύτερο πίνακα της Εξέλιξης της Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων το σημαντικό στοιχείο είναι ότι το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που κάνει σοβαρή βουτιά προς τα κάτω (από το 11% στο 7,5%) πληρώνοντας την πόλωση.

Σε αντίθετη πορεία, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, βρίσκονται το ΚΚΕ (από το 5,5% στο 6,5%) και η ΔΗΜ.ΑΡ. (από το 2% στο 3%), ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραμένουν σταθεροί στο 4%.



Στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία, συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse για το «Ποντίκι» τον Απρίλιο, ο προπορευόμενος... Κανένας ανιχνεύεται μειωμένος κατά 5% (από το 46% στο 41%), ποσοστό με το οποίο ενισχύονται ο Αντώνης Σαμαράς κατά 3% (από το 29% στο 32%) και ο Αλέξης Τσίπρας κατά 2% (από το 22% στο 24%).



Στην Εξέλιξη της Καταλληλότητας για την Πρωθυπουργία η αυξομειούμενη κατά περιόδους διαφορά μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα, η οποία σήμερα βρίσκεται στο 8%, ήταν ισόποση και πριν από έναν χρόνο: τον Απρίλιο του 2013, ενώ, μετά το 2,5% του Νοεμβρίου του 2012, στο πιο χαμηλό πρόσφατο σημείο της βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο με 4%.



Στην Παράσταση Νίκης το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 8% (44% έναντι 36% της Ν.Δ.) αντιρροπεί το προβάδισμα Σαμαρά στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία. Εδώ δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης με προηγούμενες έρευνες της Pulse, καθώς σε αυτές δεν συμπεριλαμβανόταν ο συγκεκριμένος δείκτης.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε πολλά ακόμη να δούμε, με πρώτο σταθμό την Πέμπτη 8 Μαΐου, οπότε θα γίνει η δεύτερη δημοσίευση αποτελεσμάτων της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Pulse RC από topontiki.gr.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...