Βενιζελικοί vs Παπανδρεϊκοί- Οι Κάννες στοιχειώνουν το ΠΑΣΟΚ

Οι αποκαλύψεις των Financial Times για το παρασκήνιο της Συνόδου των Καννών το 2011 έχει προξενήσει ταραχή στο εσωτερικό του κόμματος - Δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια στο θέμα λόγω των ευρωεκλογών - Δικαιωμένος δηλώνει ... ο Παπανδρέου - Το ιστορικό και η στάση του Μπαρόζο
Παύση πυρός – τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή των ευρωεκλογών – αποφάσισαν τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο με εκείνα που υποστηρίζουν σταθερά τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, μετά τις αποκαλύψεις των Financial Times για το παρασκήνιο της Συνόδου των Καννών το 2011. Μετά από την χθεσινή ανταλλαγή ανακοινώσεων, οι συνεργάτες των κκ Βενιζέλου και Παπανδρέου δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια σε μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να στοιχίσει περισσότερο εκλογικά στο ΠΑΣΟΚ και να το φέρει σε ακόμα πιο δεινή θέση.

«Βγήκε η ανακοίνωση και μένουμε σε αυτό» δήλωναν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου και πρόσθεταν ότι «κάποιοι προσπαθούν να ανακατέψουν το θέμα στις εκλογές - και δεν εννοούμε τον κ. Παπανδρέου». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι διευκρίνιζαν πως η προτροπή που έγινε από το γραφείο του κ. Παπανδρέου με ανακοίνωση, να μιλήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν αφορούσε μόνο τον κ. Βενιζέλο, αλλά το σύνολο των συμμετεχόντων στη Σύνοδο των Καννών, όπως οι Εμανουέλ Μπαρόζο, Νικολά Σαρκοζί, Ανγκελα Μέρκελ κα. 

Ωστόσο εχθές έγινε φανερό πως το πεδίο αντιπαράθεσης των «βενιζελικών» στελεχών του κόμματος με την εσωκομματική αντιπολίτευση που συσπειρώνεται στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα επικεντρωθεί, μετά τις ευρωεκλογές, σε μεγάλο βαθμό στην πτώση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία της χώρας τον Νοέμβριο του 2011.

Αυτό έγινε φανερό και από τη δήλωση του πρώην γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος σημείωσε ότι όσα αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «αποτελούν μια ευθεία εξωτερική παρέμβαση να ανατραπεί μια εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση» Ο κ. Καρχιμάκης συμπλήρωσε λέγοντας ότι «είναι ηθικά και πολιτικά αναγκαίο να μας πουν, αυτοί που φέρονται ότι έκαναν τις μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Μπαρόζο, τι συζήτησαν, τι συμφώνησαν και αν όλα αυτά αληθεύουν», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τον κ. Βενιζέλο, όσο και τον κ. Σαμαρά.

Εχθές το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου εμφανιζόταν δικαιωμένος σε σχέση με τις αποκαλύψεις των Financial Times. Στη σύντομη ανακοίνωση του γραφείου του αναφέρονταν τα εξής:

«Ό,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα, το έχουμε πει κατ' επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε - παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος των Financial Times. Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι».


Η στάση του Μπαρόζο και ο Βενιζέλος

Στο επίκεντρο της υποβόσκουσας αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται, επίσης, οι πρωτοβουλίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εμφανίζεται στο δημοσίευμα να προσπαθεί να δυναμιτίσει το δημοψήφισμα και, κατ’ επέκταση, την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, στο τέλος της συνάντησης των ηγετών στις Κάννες υπήρξε κρυφή συνεννόηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο:

 «Ο Ν. Σαρκοζί έκλεισε τη συνάντηση διαβάζοντας ξανά το σχέδιο των έξι σημείων, είπε στον Παπανδρέου να επιστρέψει στην Αθήνα και να “πάρει μία απόφαση” και ο Μπαρόζο πήρε τον Βενιζέλο στην άκρη.

“Πρέπει να σκοτώσουμε αυτό το δημοψήφισμα” του είπε. Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε σχεδόν αμέσως. Το τέλος του δημοψηφίσματος θα ήταν επίσης το τέλος του Παπανδρέου».

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα  στην επιστροφή για την Αθήνα ο κ. Βενιζέλος συνέταξε την δήλωση αποκήρυξης του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Εκείνες οι στιγμές περιγράφονται στο δημοσίευμα με γλαφυρότητα:  

«Στο αυτοκίνητο, γύρισε στον Ε. Βενιζέλο και του είπε ότι τα πράγματα δεν είχαν πάει τόσο άσχημα όσο φοβόταν. Ο Ε. Βενιζέλος ήταν δύσπιστος. Κατά την πτήση προς Αθήνα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου κοιμόταν, ο Βενιζέλος ενθαρρύνθηκε από την παραίνεση του Μπαρόζο και είπε σε έναν βοηθό του να συντάξει μία δήλωση που θα κοινοποιούσε με την προσγείωση του αεροπλάνου, στις 4:45 π.μ. της Πέμπτης. “Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος”.
Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου είχε πεθάνει. Όπως και η πρωθυπουργία του».

Εχθές, μετά το δημοσίευμα, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού θυμήθηκαν την ομιλία του κ. Βενιζέλου στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, όπου ο τότε πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Εκείνη την ημέρα παίρνοντας το λόγο ο κ. Βενιζέλος είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ιδέας αυτής: «η πρωτοβουλία που πήρε ο Πρωθυπουργός, αυτό που ανακοίνωσε και για την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και για την οργάνωση της διαπραγμάτευσης, για την ολοκλήρωση του σχήματος, του νέου προγράμματος και του νέου τρόπου συμμετοχής των ιδιωτών και για το δημοψήφισμα που θα έρθει να τα επικυρώσει ή να τα ανατρέψει όλα αυτά- αλλά ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του- είναι μια διαδικασία δημοκρατικά και εθνικά εκτονωτική και λυτρωτική».

Πάντως σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετατεθεί η συζήτηση για το μέλλον: «όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο  στα πραγματικά περιστατικά». Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι «μετά τις Κάννες η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου  έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και οδήγησε με δική της πρωτοβουλία στην ευρύτερη συνεργασία της κυβέρνησης Παπαδήμου».

Να σημειωθεί πως οι «ενστάσεις» που επικαλείται η ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Παπανδρέου αφορούν το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε στους ομολόγους του πως «η χώρα του βρισκόταν στα πρόθυρα ενός νέου πραξικοπήματος». Από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κάτι τέτοιο διαψεύδεται κατηγορηματικά, αν και υπογραμμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο στην συνάντηση των Καννών για ένταση και ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων στην Ελλάδα, ιδίως μετά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης όπου ακυρώθηκε η παρέλαση της 26ης Οκτωβρίου.


Δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές

Για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, μέχρι την 25η Μαΐου καθώς φαίνεται λίγοι θα είναι εκείνοι που θα σχολιάζουν περεταίρω τις αποκαλύψεις των FT οι οποίες, όπως έχει προαναγγελθεί, θα έχουν και συνέχεια. Μέχρι τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να μην πάρει άλλες διαστάσεις το θέμα και τις επόμενες ημέρες υπουργοί και βουλευτές θα επισκεφθούν είκοσι πόλεις της χώρας. Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει σε εκδηλώσεις της Ελιάς, ενώ για την επόμενη Τετάρτη 21 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.   πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...