Νίκος Μαζιώτης, από γιος εφοριακού αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους τρομοκράτες,Η δράση του ξεκινά από τις αρχές του 1990

Είχε εξαφανιστεί από τον περασμένο Απρίλιο όταν και λήστεψε τράπεζα στην Κλειτορία και «χτύπησε» με παγιδευμένο όχημα στην οδό Αμερικής έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος και το  γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ
Το τελευταίο χτύπημα του Νίκου Μαζιώτη, πριν την περιπετειώδη σύλληψή του, με πυροβολισμούς και τραυματισμούς, στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά σε περαστικούς και τουρίστες, ήταν αυτό τον περασμένο Απρίλιο στην ληστεία που έγινε στην Κλειτορία Αχαίας όπου κάμερα κλειστού κυκλώματος έδειχνε τον μεταμφιεσμένο Νίκο Μαζιώτη να ληστεύει υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς.

Αλλά και το χτύπημα εναντίον της Διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας στην οδό Αμερικής, όπου στεγάζεται και ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ουές Μακ Γκρου, είχε χρεωθεί στον Μαζιώτη και την ομάδα του. Η επίθεση έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και προκάλεσε ζημιές στην ίδια περιοχή. Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου του 2013 επίθεση με καλάσνικοφ καλάσνικοφ κατά των γραφείων της ΝΔ στη Συγγρού όπου αρχικά είχε επιχειρηθεί να εκτοξευθεί ρουκέτα. Δύο μάρτυρες που βρέθηκαν στο Φάληρο, όπου πυρπολήθηκε το αυτοκίνητο διαφυγής των τρομοκρατών, κάνουν λόγο για τρία άτομα δύο άνδρες και μία γυναίκα, η οποία μάλιστα, όπως λένε, καθόταν στη θέση του οδηγού. Αν και την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», η αντιτρομοκρατική «είδε» πίσω από την επίθεση τον Επαναστατικό Αγώνα και τον Νίκο Μαζιώτη.



Γιος εφοριακού

Η δράση του αντιεξουσιαστή Νίκου Μαζιώτη, που από γιος εφοριακού αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους τρομοκράτες, ξεκινά από τις αρχές του 1990
Στις 15  Μαίου του 1991 συνελήφθη όταν αρνήθηκε να καταταχθεί στον Ελληνικό Στρατό για να υπηρετήσει τη θητεία του. Καταδικάστηκε σε έναν χρόνο με τριετή αναστολή τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Κλήθηκε και δεύτερη φορά στον στρατό, αλλά δεν ανταποκρίθηκε.
Συνελήφθη ξανά τον Οκτώβριο του 1992 για ανυποταξία και προσβολή του στρατού. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, λίγο πριν από τη δίκη του, έκανε απεργία πείνας για 57 ολόκληρες ημέρες, όταν κρατούνταν στις στρατιωτικές φυλακές Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Ύστερα από μεγάλες κινητοποιήσεις κοινωνικών οργανώσεων τον Ιανουάριο του 1993 αφέθηκε τελικά ελεύθερος.
Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Νίκος Μαζιώτης απασχολεί για δεύτερη φορά την Αστυνομία. Ήταν Νοέμβριος του 1995, όταν μαζί με άλλους 500 αναρχικούς προσάγεται στην Ασφάλεια για την κατάληψη του Πολυτεχνείου.  Τότε καταδικάστηκε σε 12 μήνες με αναστολή.
Το 1996 στην επέτειο του Πολυτεχνείου, και στα μεγάλα επεισόδια ο Νίκος Μαζιώτης στρέφει και πάλι τα μάτια της ΕΛ.ΑΣ πάνω του. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και αυτός.
 Στις 13 Ιανουαρίου 1998 η αστυνομία συλλαμβάνει ξανά τον Μαζιώτη. Ταυτόχρονα γίνονται και 16 προσαγωγές στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν γυναίκες. Ο λόγος που συνελήφθη ήταν αποτύπωμά του που βρέθηκε σε μονωτική ταινία από τη βόμβα που είχε εντοπιστεί έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας στην οδό Μιχαλακοπούλου στις 5.12.1997. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός, η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Πολυτεχνείο, στο κτίριο Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων (13.11.1996), στην πρεσβεία του Περού (30.12.1996), στο σπίτι της Μαίρης Μπόση, πρώην συμβούλου του υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή (23.2.1997), στην αεροπορική εταιρεία Alitalia (3.4.1997), όπως και στα γραφεία της εταιρείας αυτοκινήτων Lancia (16.4.1997).
Πριν από τη σύλληψή του, η αντιτρομοκρατική τον παρακολούθησε για περισσότερο από έναν μήνα, έτσι ώστε να δει πιθανές διασυνδέσεις του, και τον συνέλαβε σε μονοκατοικία στο Καματερό, στην οδό Σπάρτης 13.



Ευρήματα

Το σπίτι ήταν νοικιασμένο και υπήρχε αποθηκευμένη μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών και όπλα, όπως 9.740 γρ. εκρηκτικής ύλης, 1 πιστόλι 9 mm Zastava, 1 περίστροφο 38 mm Smith and Wesson, 4 μάλλινες κουκούλες, 2 γεμιστήρες, 148 σφαίρες, 2 κουλούρες καλωδίων, 1 στρατιωτικό παγούρι με τσόχα, αυτοκόλλητα clips που ανέγραφαν «τα όμορφα μαγαζιά όμορφα καίγονται» κ.ά.
«Μετανιώνω μόνο γιατί έκανα αυτό το τεχνικό λάθος. Για τίποτα άλλο. Και να με καταδικάσετε, που θα με καταδικάσετε δηλαδή, δεν αλλάζει τίποτε. Άλλωστε η φυλακή είναι ένα σχολείο για κάθε κοινωνικό επαναστάτη, αφού δοκιμάζεται η ψυχική του αντοχή. Και αν αντέξει, μετά πιστεύει περισσότερο σε αυτά για τα οποία φυλακίστηκε». Αυτό ήταν μέρος της απολογίας Μαζιώτη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού το 1997 στο υπουργείο.

Με κατηγορίες για «απόπειρα έκρηξης», «προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών και βομβών» και «διακεκριμένη κατοχή όπλων και εκρηκτικών», ο Νίκος Μαζιώτης, με επιστολή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» κι αφού είχε συμπληρώσει 18 μήνες προσωρινής κράτησης, «αναλαμβάνει πλήρως τις πολιτικές ευθύνες των πράξεών του, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων του Στρυμονικού κόλπου, ενάντια στην οικολογική καταστροφή που συντελείται από τις επενδύσεις της πολυεθνικής εταιρείας TVX GOLD», δηλώνοντας ότι «οι Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης είμαι εγώ. Μόνος μου κατασκεύασα και τοποθέτησα τον αυτοσχέδιο μηχανισμό στο υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης. Ό,τι βρέθηκε στο σπίτι της οδού Σπάρτης 13 είναι αποκλειστικά δικό μου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ένοπλο αντάρτη, αλλά κοινωνικό αντάρτη». Ταυτόχρονα, απέρριψε ότι είχε την παραμικρή πρόθεση να προκαλέσει κίνδυνο σε ανθρώπινες ζωές.
Ο Μαζιώτης καταδικάζεται πρωτόδικα σε 15ετή φυλάκιση. Η ποινή του μειώνεται και αποφυλακίζεται ύστερα από 3,5 χρόνια, τον Αύγουστο του 2001.



Καταγγελίες
Τον Ιανουάριο 2004 καταγγέλλει την Αντιτρομοκρατική για πρόκληση ατυχήματος από μοτοσικλέτα που τον παρακολουθούσε χωρίς πινακίδες «με ενδεχόμενη συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό μου», κάνοντας λόγο για «χωρίς όρια εκδικητικότητα των μηχανισμών ασφαλείας απέναντι σε αγωνιστές που οι φυλακές και οι διώξεις δεν μπορούν να νικήσουν».

Τρία χρόνια μετά καταγγέλλει ξανά την Αντιτρομοκρατική για αδιάκριτη παρακολούθηση και για διαρροές στον Τύπο που θέλουν να τον καταστήσουν ύποπτο. Την ίδια χρονιά προσάγεται βίαια στη ΓΑΔΑ ως ύποπτος για ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Ίλιον, ωστόσο λίγες ώρες μετά αφήνεται ελεύθερος.

Τέσσερις μήνες μετά ο Νίκος Μαζιώτης καταγγέλλει τη βίαιη προσαγωγή του από το σπίτι του στα Άνω Λιόσια στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, χωρίς να του γνωστοποιήσουν το λόγο. Αστυνομικός τον χτυπά ενώ φορά χειροπέδες «μόνο και μόνο γιατί είναι αναρχικός».
Στη συνέχεια μεταφέρεται στη ΓΑΔΑ, όπου του δηλώνουν πως είναι ύποπτος για ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Ιλιον. Μετά έξι ώρες τον αφήνουν ελεύθερο, έπειτα από την αρνητική διαδικασία αναγνώρισης μαρτύρων. «Σε μια περίοδο όπου για πολύ καιρό βρίσκομαι υπό παρακολούθηση από τη ΔΑΕΕΒ ως ύποπτος ένοπλης οργάνωσης και σε μια περίοδο όπου ανθεί το σενάριο του "αναρχοσυμμορίτη"-"συμμορία με τα μαύρα", η προσαγωγή μου για ένοπλη ληστεία είναι μια ακόμα τακτική ενοχοποίησης», αναφέρει στην τότε καταγγελία του.


Πέντε ληστείες σε ενάμισυ χρόνο

Από το Μάρτιο του 2012 μέχρι και τον Άυγουστο του 2013 μαζί με άλλα πέντε-έξι άτομα, ανάμεσά τους και μια γυναίκα  ο Νίκος Μαζιώτης φαίνεται πως πραγματοποίησε πέντε ένοπλες ληστείες: Νεμέα, στην Ακράτα, στις Σπέτσες, στο Βελεστίνο και στα Μέθανα. Η συνολική λεία για το «επαναστατικό» ταμείο υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.  Από τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν στην Εθνική Τράπεζα του Βελεστίνου στις 14 Αυγούστου 2013 όταν πέντε ένοπλοι άρπαξαν 418.000 ευρώ.
Τότε ο Νίκος  Μαζιώτης φέρεται ότι ήταν αυτός που καθόταν με καρό πουκάμισο μπροστά από τα ταμεία, απέφυγε να ληστέψει κάποιον από τους πελάτες και λίγο πριν βγει από την τράπεζα πλησίασε έναν από τους καθισμένους πελάτες -πρόκειται για ιδιοκτήτη πρατηρίου στην περιοχή- στον οποίο είπε: «Να πεις σε όλους ότι οι ληστές του Βελεστίνου ήταν παλικάρια, δεν πείραξαν τα λεφτά μας και κλέβουν μόνο το κράτος».



Ο «Επαναστατικός Αγώνας»


Ο Επαναστατικός Αγώνας «γεννήθηκε» τον Σεπτέμβριο του 2003, ένα χρόνο μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, όταν έκανε την πρώτη του επίθεση με διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Λάμπρος Φούντας, Νίκος Μαζιώτης και Πώλα Ρούπα τα πιο γνωστά στελέχη του.
Είναι η οργάνωση πίσω από τη βομβιστική επίθεση κοντά στο σπίτι του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη στο Λυκαβηττό και σε εκείνη με ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η ρουκέτα πέρασε ξυστά από τον αμερικανικό θυρεό.
Με τον ίδιο τρόπο που έκανε την επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Επαναστατικός Αγώνας έχει χτυπήσει άλλες δυο φορές: στις 18 Φεβρουαρίου 2009, όταν τοποτέθηκαν παγιδευμένο αυτοκίνητο με την εκρηκτική ύλη ANFO έξω από τα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά και στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, όταν με τον ίδιο τρόπο προκάλεσαν ισχυρότατη έκρηξη έξω από Χρηματιστήριο Αθηνών.Από τα ιδρυτικά στελέχη του Επαναστατικού Αγώνα ήταν ο Λάμπρος Φούντας, που έπεσε νεκρός στις 10 Μαρτίου του 2010 στη Δάφνη, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς. Ο 35χρονος βιολόγος και άλλοι δυο άνδρες είχαν επιχειρήσει να κλέψουν αυτοκίνητο.
Ο θάνατός του «προκάλεσε» τις συλλήψεις κι άλλων μελών του Επαναστατικού Αγώνα όπως του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του, Παναγιώτας Ρούπα. Οι δυο τους μαζί με τους Βαγγέλη Σταθόπουλο, Χριστόφορο Κορτέση, Σαράντη Νικητόπουλο και Κωνσταντίνο Γουρνά συνελήφθησαν στις 9 Απριλίου του 2010 ως ύποπτοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.
Μαζιώτης και Ρούπα εκμεταλλεύθηκαν τη δικαστική αδράνεια και το γεγονός πως αποφυλακίστηκαν μετά την παρέλευση του 18μηνου της προφυλάκισης.
Οι κατηγορούμενοι όφειλαν να εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Ωστόσο, στο ραντεβού της 20ής Ιουνίου του 2012, ουδείς εμφανίστηκε, αλλά και κανείς δεν τους αναζήτησε. Έκτοτε και μέχρι σήμερα που συνελήφθη ο Νίκος Μαζιώτης ήταν καταζητούμενος, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία είχε εμπλοκή σε ληστείες Τραπεζών.



Τα «χτυπήματα» του «Επαναστατικού Αγώνα»


- 5 Σεπτεμβρίου 2003: Διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ένας αστυνομικός είχε τραυματιστεί ελαφρά
- 14 Μαρτίου 2004: Τοποθέτηση ωρολογιακού μηχανισμού σε υποκατάστημα της Citibank, από την πλευρά της οδού Κωστή Παλαμά, στο Ν. Ψυχικό
- 5 Μαΐου 2004: Τριπλή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.
- 29 Οκτωβρίου 2004: Αποτυχημένη απόπειρα να «χτυπήσει» με ενσύρματη βόμβα δύο κλούβες των ΜΑΤ και ένα μικρό βανάκι της ΕΛ.ΑΣ. τη στιγμή που περνούν από την αερογέφυρα της Π. Ράλλη.
- 2 Ιουνίου 2005: Βόμβα μεγάλης ισχύος στο υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς.
- 12 Δεκεμβρίου 2005: Παγιδευμένο με εκρηκτικά δίκυκλο έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν ελαφρά από τζάμια
- 30 Μαΐου 2006 : Πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού, στη γειτονιά του Γ. Βουλγαράκη, στον Λυκαβηττό
- 12 Ιανουαρίου 2007: Ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα
- 30 Απριλίου του 2007: Μέλη της οργάνωσης "γάζωσαν" με αυτόματο όπλο το Α.Τ. Περισσού.
- 24 Οκτωβρίου 2008: Εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το κτήριο της «Shell» στο Π. Φάληρο.
- 23 Δεκεμβρίου 2008: Πυρ εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στου Γουδή.
- 5 Ιανουαρίου 2009: Επίθεση κατά αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Τραυματίζεται σοβαρά ο 21χρονος αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης.
- 18 Φεβρουαρίου 2009: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο με την εκρηκτική ύλη ANFO στα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά.
- 9 Μαρτίου 2009: Έκρηξη στο υποκατάστημα της Citibank στη Ν. Ιωνία.
- 12 Μαΐου 2009: Επίθεση κατά του υποκαταστήματος της Eurobank στην Αργυρούπολη
- 2 Σεπτεμβρίου 2009: Ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με την εκρηκτική ύλη ANFO έξω από Χρηματιστήριο Αθηνών.
- 10 Απριλίου 2014: Παγιδευμένο αυτοκίνητο με την εκρηκτική ύλη ANFO χρησιμοποιείται για την ισχυρότατη έκρηξη έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας στην οδό Αμερικής. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...