Πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο το Προεδρικό Μέγαρο * Με πρόταση για εκλογές και προϋποθέσεις συναίνεσης ο Τσίπρας στον Παπούλια

Στο τραπέζι των συζητήσεων η συναίνεση και οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα
Πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο το Προεδρικό Μέγαρο κυοοφρούνται καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθούν με τον κ. Κάρολο Παπούλια. 



Αρχικά είχε ζητήσει το ραντεβού ο κ. Σαμαράς «για την τακτική ενημέρωση» όπως έλεγαν οι συνεργάτες του και ορίστηκε για τη 1:00 το μεσημέρι. Στη συνέχεια την περασμένη Παρασκευή ζήτησε συνάντηση ο κ. Τσίπρας την οποία το Προεδρικό Μέγαρο θεσμικά παραχώρησε για τις 15:00 μετά το μεσημέρι. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς θα πάει ξανά στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων υπουργών στις 17:00 το απόγευμα. Έτσι το αρχικό ραντεβού ματαιώθηκε και ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Παπούλια στις 17:30 το απόγευμα μετά την τελετή της ορκωμοσίας. Πίσω από την εμπλοκή με τα ραντεβού βρίσκεται η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να έχει τον τελευταίο λόγο και να απαντήσει στα θέματα που ενδεχομένως εγείρει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας.

Οι δύο συναντήσεις, πάντως, γίνονται σε μία δύσκολη πολιτική συγκυρία καθώς καθυστερεί η αξιολόγηση της Τρόικας και η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα -παρά τις ανήχανες δικαιολογίες της κυβέρνησης- μέσα σε ένα αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει την πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων. Τα «σύννεφα» πάνω από τη χώρα πυκνώνουν και αυτό αφορά και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους είναι ακόμη ανοικτό ενώ η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και η προσφυγή στην προληπτική γραμμή στήριξης επί του παρόντος μοιάζει μονόδρομος. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση ωστόσο το πρόβλημα θα το κληρονομήσει εκείνος. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών κινδυνεύει να βρεθεί με τις αγορές εχθρικές  και την Ευρωπαική Ένωσης να απαιτεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα έχουν συμφωνήσει οι προηγούμενοι και το οποίο έχει ήδη «βαφτίσει» συνέχεια του μνημονίου.

Στο πολιτικό πεδίο πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων για συνάντηση Σαμαρά Τσίπρα. Το αν την πρωτοβουλία θα έχει θεσμικά ο πρωθυπουργός ή την ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δευτερεύον. Το ουσιαστικό είναι ότι οι μετριοπαθείς στο εσωτερικό των δύο κομμάτων προκρίνουν την ανάγκη της ελάχιστης συνεννόησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν κατατεθεί και προτάσεις από στελέχη όλων των κομμάτων να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών ο κ. Παπούλιας. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να καλέσει ο Αντώνης Σαμαράς τον Αλέξη Τσίπρα αφήνοντας ανοικτό να ανταποκριθεί σε αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το θέμα της σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει θέση αν και τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος στις δηλώσεις τους από το κραχ του χρηματιστηρίου και μετά επικαλούνται την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης. Το να προσχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική τους γραμμή βέβαια αποκλείεται και μέσα από αυτό το πρίσμα οι εκλήσεις για συναίνεση μοιάζουν με το blame game της διαφαινόμενης σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Άλλωστε η Κουμουνδούρου έχει διαρρεύσει ότι στο σημερινό ραντεβού ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάγκη πρόωρων εκλογών προκειμένου μία κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαική εντολή να διαπραγματυεθεί μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος που να προσφέρει βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία.

Εν κατακλείδι όλοι μιλούν για συναίνεση βάζοντας, όμως, σαν προϋπόθεση την αποδοχή από τον αντίπαλο της δικής τους πρότασης.

Με πρόταση για εκλογές και προϋποθέσεις συναίνεσης ο Τσίπρας στον Παπούλια

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι ανοιχτός σε συνεννοήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σταθερό προεκλογικό πλαίσιο

Ένα πακέτο προτάσεων για την «δημοκρατική διέξοδο», όπως λέει, από τη «μνημονιακή μέγγενη» και την  «πολιτική αστάθεια», θα παρουσιάσει σήμερα (στις 2.45 μμ) στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τη συνάντηση ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν να εμφανίσουν την αξιωματική αντιπολίτευση ως παράγοντα σταθερότητας, αλλά και να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση.



Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει για πρώτη φορά ένα πλαίσιο ευρύτερων συναινέσεων στις οποίες είναι πρόθυμος να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προϋπόθεση ωστόσο γι’ αυτές είναι να δρομολογηθεί η πορεία προς τις εκλογές, με αφορμή την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να τονίσει για μία ακόμη φορά ότι η σημερινή κυβέρνηση στερείται νομιμοποίησης και είναι εξαιρετικά αδύναμη να διαπραγματευτεί κρίσιμα θέματα για τη χώρα, όπως είναι το χρέος. Θα ξεκαθαρίσει έτσι ότι από πλευράς του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει συμφωνίες με αρνητικό περιεχόμενο για τη χώρα.

Για το λόγο αυτό θα ζητήσει τις εκλογές, ώστε να αναδειχθεί μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, που θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Για πρώτη φορά ανοίγει θέμα δημιουργίας ενός ευρύτερου μετώπου για τη διαπραγμάτευση αυτή και πάντα στη βάση της παραδοχής ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα αφήσει δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που θεωρούν ότι χρειάζεται δραστική μείωση του χρέους. Ένα πρώτο βήμα μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η αναγνώριση από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ως θετική την πρόταση που έκανε ο Φώτης Κουβέλης για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με αυτό το αντικείμενο το χρέος.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα πει στον κ. Παπούλια ότι είναι ανοιχτός σε συνεννοήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σταθερό προεκλογικό πλαίσιο. Και μάλιστα να αναζητηθούν και συγκλίσεις για το πρόσωπο που θα προταθεί για πρόεδρος της Δημοκρατίας! Εφόσον δηλαδή υπάρχει μια ευρύτερη και ολοκληρωμένη συμφωνία για την πορεία προς τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συμφωνήσει, ακόμη και με τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Από τις κινήσεις της Κουμουνδούρου φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να τα βάλει όλα σε μια σειρά και να υπάρξουν όλες οι δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις ώστε να μην βαδίσει ασύντακτα και μέσα στην αβεβαιότητα η χώρα τους επόμενους μήνες. Εκκινεί όμως από την προϋπόθεση να γίνουν το συντομότερο οι εκλογές, δηλαδή το αργότερο με τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής στις αρχές του νέου χρόνου. Δεν είναι όμως απολύτως ξεκάθαρο εάν αποκλείει οποιοδήποτε άλλο σενάριο για τις κάλπες ή τελικά είναι ανοιχτός και σε μία συμφωνία πακέτο – για το χρέος, το πολιτικό κλίμα και το πρόσωπο του Προέδρου - που να προβλέπει τις εκλογές σε ορισμένο μεν χρόνο, αλλά μετά την προεδρική εκλογή, τον Ιούνιο ή το φθινόπωρο του 2015 για παράδειγμα. Ούτε είναι αποσαφηνισμένο εάν αυτό το πρώτο βήμα για αναζήτηση συναινέσεων υποδηλώνει και την ύπαρξη για μια στρατηγική συγκλίσεων και συνεργασιών για μετά τις εκλογές, ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σαμαράς: Δέσμευση για μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης

 

Δεν θα αφήσουμε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια που μπορεί να τινάξει τις θυσίες μας στον αέρα, την ώρα που ανοίγουμε νέα σελίδα για τον τόπο, τονίζει ο πρωθυπουργός

Αποφασισμένος να χτυπήσει τη γραφειοκρατία και τις στρεβλώσεις που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα, αλλά και να προωθήσει μέτρα φορολογικής ανακούφισης, όπως η επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ, η σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, η μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».



Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «με δύσκολες αποφάσεις και βαριές θυσίες από όλους τους Έλληνες, η Πατρίδα μας αρχίζει πια να στέκεται στα πόδια της. Βρισκόμαστε τώρα στην πιο ευαίσθητη στιγμή, στην πιο κρίσιμη καμπή της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

Το πιο σημαντικό: Με σίγουρα βήματα αφήνουμε πίσω το χτες και ανοίγουμε νέα σελίδα προοπτικής και ελπίδας. Για όλους...».

Στη συνέχεια τονίζει ότι προετοιμάζεται ήδη η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια, και προαναγγέλλει «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στο διάστημα που ακολουθεί, στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και μεγάλες επενδύσεις «που έχουν αρχίσει ήδη να ωριμάζουν, σε κρίσιμους τομείς υψίστης προτεραιότητας. Και ιδιαίτερα για την αξιοποίηση των μεγάλων στρατηγικής σημασίας υποδομών: λιμάνια, αεροδρόμια και μαρίνες».

«Δεν θα αφήσουμε την αβεβαιότητα, που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν, να εκτροχιάσει την τελευταία στιγμή την πορεία ανάταξης της χώρας» αναφέρει μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια που μπορεί να τινάξει τις θυσίες μας στον αέρα, την ώρα που ανοίγουμε νέα σελίδα για τον τόπο».

Ολόκληρο το άρθρο του πρωθυπουργού έχει ως εξής»:

«Με δύσκολες αποφάσεις και βαριές θυσίες από όλους τους Έλληνες, η Πατρίδα μας αρχίζει πια να στέκεται στα πόδια της. Βρισκόμαστε τώρα στην πιο ευαίσθητη στιγμή, στην πιο κρίσιμη καμπή της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

Το πιο σημαντικό: Με σίγουρα βήματα αφήνουμε πίσω το χτες και ανοίγουμε νέα σελίδα προοπτικής και ελπίδας. Για όλους...

Βάζουμε γερά θεμέλια για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Θεμελιώνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.

Χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, που θα παράγει εισόδημα και πλούτο, δεν θα συσσωρεύει χρέη. Θα κερδίζει νέες αγορές, δεν θα εισάγει μόνο. Και θα προοδεύει, δεν θα τρώει τις σάρκες της, ούτε θα υπονομεύει το μέλλον των παιδιών της.

Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο ακόμα και σε αυτήν τη βαθιά κρίση καταφέρνει να δημιουργεί και να ξεχωρίζει. Νέα παιδιά με γνώσεις, ταλέντο και διάθεση για δουλειά στρέφονται στις νεοφυείς επιχειρήσεις και προσφέρουν «ανάσες» καινοτομίας.

Παραμερίζουμε τη γραφειοκρατία και δημιουργούμε φιλικό περιβάλλον για τις νέες ιδέες, τις νέες επιχειρήσεις, τις νέες θέσεις δουλειάς. Η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια είναι το κατώφλι προοπτικής και ο φάρος ελπίδας για τη νέα γενιά, τη νέα επιχειρηματικότητα, τη νέα Ελλάδα.

Μετά από 24 τρίμηνα ύφεσης, η ανάπτυξη έχει αρχίσει, η ανεργία μειώνεται και η οικονομία γύρισε προς τα πάνω. Τα ελλείμματα έγιναν ήδη πρωτογενές πλεόνασμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα μηδενίστηκε, το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών μηδενίστηκε κι αυτό και οι φοροελαφρύνσεις άρχισαν...

Προχωράμε σε αποφάσεις ανακούφισης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις: Μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση στο φόρο αλληλεγγύης, παράταση στο μειωμένο ΦΠΑ για τα είδη εστίασης...

Όπως υποσχεθήκαμε, οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία αυξήθηκαν στις 72 με 100, με παράλληλη δραστική μείωση των προστίμων, των προσαυξήσεων και των επιτοκίων...

Σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα και μια πρωτοποριακή και άκρως ανακουφιστική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με πλήρη διαφύλαξη της ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων.

Και πολύ μεγάλη σημασία έχει σήμερα η τελευταία εξαιρετικά θετική αξιολόγηση των τραπεζών, που ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη ρευστότητα στην αγορά.

Στόχος και δέσμευσή μας είναι: Να επεκταθεί η μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Να υπάρξει σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ώστε ο μέγιστος συντελεστής να περιοριστεί στο 32% από το 42% σήμερα. Να υπάρξει μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα. Αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ...

Η ανάγκη να ξεπεραστεί η κρίση το ταχύτερο δυνατό έφερε θυσίες σε όλους. Τα πλεονάσματα που δημιουργήσαμε και η ανάπτυξη που άρχισε φέρουν φορολογικές μειώσεις, μέτρα ανακούφισης, σταδιακή αποκατάσταση αδικιών και ευκαιρίες για όλους. Αυτή είναι η πολιτική φιλοσοφία μας και σ’ αυτά επενδύουμε για την επόμενη μέρα.

Προετοιμάζουμε, ήδη, με σίγουρα βήματα την έξοδό μας από τα Μνημόνια. Καταρτίζουμε ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τη μετά-Μνημόνιο εποχή. Όπως συνέβη με όλες τις χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Και όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τολμούν μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας και προοπτικής.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν:

Και στο χτύπημα της γραφειοκρατίας, ώστε να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Και στο χτύπημα της φοροδιαφυγής, ώστε να υπάρξει πραγματική μείωση των φορολογικών βαρών σε όλους.

Και στο χτύπημα όλων των στρεβλώσεων που ταλαιπωρούν χρόνια την οικονομία μας. Που άρχισαν ήδη να υποχωρούν, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να εξαλειφθούν. Θα τις εξαλείψουμε όλες το ταχύτερο δυνατό.

Στο διάστημα που ακολουθεί έρχονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Έρχονται μεγάλες επενδύσεις, που έχουν αρχίσει ήδη να ωριμάζουν, σε κρίσιμους τομείς υψίστης προτεραιότητας. Και ιδιαίτερα για την αξιοποίηση των μεγάλων στρατηγικής σημασίας υποδομών: λιμάνια, αεροδρόμια και μαρίνες. Έρχεται και το ξεκίνημα της μεγάλης συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Μας απομένουν ελάχιστα αλλά κρίσιμα βήματα για να αλλάξουμε το σκηνικό στην οικονομία και να ανοίξουμε νέες προοπτικές για όλους τους Έλληνες.

Σε αυτό το μεταίχμιο οι ευθύνες όλων είναι τεράστιες. Δεν θα αφήσουμε την αβεβαιότητα, που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν, να εκτροχιάσει την τελευταία στιγμή την πορεία ανάταξης της χώρας. Δεν θα αφήσουμε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια που μπορεί να τινάξει τις θυσίες μας στον αέρα, την ώρα που ανοίγουμε νέα σελίδα για τον τόπο.

Ας βάλουμε όλοι, πάνω από όλα, το συλλογικό καλό και το εθνικό συμφέρον».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...