Αυτό είναι το "success-story" του Σαμαρά - Η ΕΕ θέλει να υπογράψουμε νέα δανειακή σύμβαση πριν τα Χριστούγεννα!

Η Ελλάδα είναι «εξαιρετικά απίθανο» να καταφέρει να εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας στο τέλος του χρόνου, χωρίς κάποια νέα μορφή βοήθειας από την Ευρωζώνη.

Αυτό υπογράμμισε, ξεκάθαρα, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου.


Σύμφωνα με τον ίδιο τον αξιωματούχο, «μια καθαρή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι εξαιρετικά απίθανη και θα πρέπει να διερευνήσουμε ποιες άλλες πιθανότητες υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για μια δομημένη συμβατική σχέση ανάμεσα στα όργανα της Ευρωζώνης και τις ελληνικές αρχές».

Οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να ληφθούν στο τελευταίο Eurogroup για το 2014, που θα λάβει χώρα στις 8 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ανέφερε ότι η περίπτωση της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» φαίνεται «εξαιρετικά απίθανη» για την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα των αγορών.

Τόνισε, πάντως, ότι, με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις, η «μεταμνημονιακή εποχή» των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση». Το νέο μνημόνιο με αλλά λόγια.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτή η «νέα σύμβαση-σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, θα είναι «δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, ενδεχομένως με ρευστό και με μια νομική μορφή, κάνοντας χρήση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF και ESM)».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο υπάρχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν στην Ευρωομάδα της 8ης Δεκεμβρίου.

Όπως είπε, η όποια νέα σύμβαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία συνήθως διακόπτουν τις εργασίες τους, λόγω Χριστουγέννων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη νέα σύμβαση για την Ελλάδα, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων.

Τόνισε, δε, ότι οι σχετικές συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν είναι το μείζον.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι το ποσό του ΕΤΧΣ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιστοληπτική γραμμή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κύπρο ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ευρωομάδα λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικά τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την άρση του αδιεξόδου και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Χαρακτήρισε «παραδειγματική» τη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΕ: "ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ"
Α.Σαμαράς: Ολοι του λένε "Φύγε" αλλά αυτός προτιμά να μετατρέψει σε ... "Κούγκι" τη ΝΔ!
 
 Την πλήρη πρωτοβουλία; κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό του τόπου ανέκτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας με την πρόταση-τρίπλα για συναινετική εκλογή του ΠτΔ αλλά με την προϋπόθεση να οριστεί άμεσα ημερομηνία εκλογών.
Ετσι αποσυνδέει την προεδρική εκλογή με την προσφυγή στην κάλπη και στριμώχνει τον Α.Σαμαρά, ο οποίος αιφνδιάστηκε σήμερα ακούγοντας την πρόταση αυτή και τρέχει τώρα ασθμαίνοντας στο προεδρικό μέγαρο για nα πει τι; Οτι δεν θα γίνουν εθνικές εκλογές; Μα, αυτό πλέον δεν είναι στο χέρι του: Π.Καμμένος και Φ.Κουβέλης ξεκαθάρισαν τις τελευταίες ώρες ότι δεν ψηφίζουν πρόεδρος της Δημοκρατίας όποιον και να προταθεί.
Η ουσία του ζητήματος είναι ότι υπάρξει εξαιρετική και απόλυτη δυσαρμονία του λαϊκού αισθήματος με την κυβέρνηση. Εχει την αποδοχή 1 στους 5 Ελληνες μόνο. Δεν μπορούν να σταθούν, δεν μπορούν να χειριστούν κανένα εθνικό θέμα, δεν μπορούν να διαπραγματευθούν, κατ'αρχήν, το κορυφαίο εθνικό ζήτημα που είναι αυτό του εθνικού χρέους.
Τώρα, σε ότι αφορά την ημερομηνία των εκλογών: Υπάρχουν οι λογικοί που ζητούν από τον Α.Σαμαρά να προκηρύξει άμεσα εκλογές για να μην πάρει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Μάρτιο είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τις 10+ μονάδες διαφορά για να έχει 151 βουλευτές. Αλλά ο Α.Σαμαράς αρνείται να δεχθεί ότι έχει ηττηθεί κατά κράτος και να παραδώσει την εξουσία άμεσα στον Α.Τσίπρα. Προτιμά την συντριβή τον Μάρτιο.
Θυμίζει λίγο η στάση του αυτή του καλόγερου Σαμουήλ στο Κούγκι, αλλά μόνο που εδώ αυτό που θα ανατιναχθεί είναι η ΝΔ που δεν πρόκειται να ξανασηκώσει κεφάλι μετά τον Μάρτιο. Ενώ τώρα, όλα παίζονται...
Ο Κ.Παπούλιας είναι διατεθειμένος να διευκολύνει τις κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο ακόμη και αν του ζητηθεί από τον Α.Σαμαρά να παραιτηθεί νωρίτερα και έτσι να δρομολογηθεί η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του μέσα στο προσεχές διάστημα και όχι στις 9 Φεβρουαρίου που λήγει η θητεία του.
Όλα εξαρτώνται από την απόφαση του κ. Σαμαρά για το πώς θέλει να κινηθεί και αυτό είναι που αυξάνει τις πιθανότητας να στηθούν κάλπες μέσα στο χειμώνα. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει μπροστά της ανυπέρβλητα προβλήματα.
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα σε καμία περίπτωση δεν εξελίσσεται όπως την περίμενε, καθώς οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα, με μειώσεις μισθών από τις αρχές του νέου έτους, εφαρμογή της συμφωνίας για 6.500 απολύσεις, άνοιγμα του ασφαλιστικού και πολλά άλλα. Το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο έχει ναυαγήσει και επικοινωνιακά, καθώς το Βερολίνο και οι αγορές δεν θέλουν ούτε καν να το ακούσουν.
Νομίζουμε ότι το τηλγράφημα που ήρθε πριν λίγο από τις Βρυξέλλες "κλείδωσε" και σε επίπεδο ΕΕ τις εκλογές: "Η Ελλάδα είναι «εξαιρετικά απίθανο» να καταφέρει να εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας στο τέλος του χρόνου, χωρίς κάποια νέα μορφή βοήθειας από την Ευρωζώνη".
Αυτό υπογράμμισε, ξεκάθαρα, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου. 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο τον αξιωματούχο, "Μια καθαρή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι εξαιρετικά απίθανη και θα πρέπει να διερευνήσουμε ποιες άλλες πιθανότητες υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για μια δομημένη συμβατική σχέση ανάμεσα στα όργανα της Ευρωζώνης και τις ελληνικές αρχές". 
 
Αυτό βέβαια, απλά δεν μπορεί να συμβεί με αυτή την κυβέρνηση...
 
Ας δούμε και το περιεχόμενο του καθιερωμένου διαλόγου μεταξύ Α.Σαμαρά και Κ.Παπούλια.
«Ήρθα να σας ενημερώσω για τα εσωτερικά θέματα, τα διεθνή, την οικονομία, την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα ταξίδια μου σε Κύπρο και Αίγυπτο. Έχουμε πολλά να πούμε», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκίνησε μετά την ορκωμοσία του Νίκου Δένδια ως υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Κώστα Σκρέκα ως υπουργού Ανάπτυξης.
«Είναι ενδιαφέροντα αυτά που έρχονται κι αυτά που πέρασαν κι άφησαν τα ίχνη τους. Η κατάσταση επιβάλλει την ελάχιστη συναίνεση και ομοθυμία», επισήμανε ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
«Σας άκουσα και πριν και συμφωνώ απολύτως», απάντησε ο κ. Σαμαράς.
Διαβάστε τον πλήρη διάλογο των κ.κ. Σαμαρά και Παπούλια
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίσατε, κύριε Πρωθυπουργέ.  Από την τελευταία φορά πολλά συνέβησαν…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήρθα να σας ενημερώσω, κύριε Πρόεδρε, για τα εσωτερικά και τα διεθνή, να σας ενημερώσω για την πορεία της οικονομίας και την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το επικείμενο ταξίδι στην Κύπρο αλλά και στην Αίγυπτο.  Έχουμε πάλι πολλά να πούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πράγματι ενδιαφέροντα αυτά που έρχονται, αλλά και αυτά που πέρασαν έχουν αφήσει τα ίχνη τους.  Κύριε Πρωθυπουργέ, νομίζω ότι η κατάσταση επιβάλλει αυτό που πάντοτε πίστευα: μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση από όλα τα κόμματα για να αντιμετωπίσουμε ομόθυμα όλα αυτά τα οποία επέρχονται σαν χιονοστιβάδες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας άκουσα και πριν που το επαναλάβατε και συμφωνώ απολύτως.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...