Δείτε live -την ιστορική προσγείωση του σκάφους «Ροζέτα» σε κομήτη

Παρακολουθείστε την προσπάθεια του ευρωπαϊκού διαστημικού σκάφους να προσεγγίσει ασφαλώς στο μικρότερο ουράνιο σώμα που έχει εξερευνηθεί ποτέ - Αποκολλήθηκε από το σκάφος το ρομπότ-εργαστήριο "Φίλαϊ" και κατευθύνεται αργά προς την επιφάνεια του κομήτη - Περίπου στις 17:00 ώρα Ελλάδος η ώρα της αλήθειας...

Μια ιστορική στιγμή για τις προσπάθειες δεκαετιών του ανθρωπίνου γένους να εξερευνήσει το διάστημα έφτασε. Το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), επιχειρεί ήδη να προσγειωθεί στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko, (ονομάστηκε από τους Ουκρανούς αστρονόμους που τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969).



Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με δέος την ιστορική απόπειρα της αποστολής Rosetta να προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P. Σε λίγες ώρες, έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδας, οι μηχανικοί της ESA θα ξέρουν αν η συσκευή που θα εκτοξεύσει το διαστημικό σκάφος Rosetta, κατάφερε να γαντζωθεί στην επιφάνειά του ή απλά χάθηκε στο Διάστημα.



Πρόκειται για μια αποστολή εξόχως επικίνδυνη καίτοι προηγήθηκε προετοιμασία περίπου δύο δεκαετιών. Στόχος της αποστολής να απελευθερωθεί στην επιφάνεια του κομήτη μια ρομποτική συσκευή - εργαστήριο, που φέρει την αρχαία ελληνοαιγυπτιακή ονομασία «Φίλαι» (Philae). Ήδη από τις 11 ώρα Ελλάδος η προσπάθεια αυτή έχει φτάσει στην τελική της φάση καθώς το ρομπότ-εργαστήριο αποκολλήθηκε από το μητρικό σκάφος και κατευθύνεται προς την επιφάνεια του κομήτη. Υπολογίζεται πως θα χρειαστεί περί τις εφτά ώρες για να ολοκληρώσει την πορεία του...

Η επιφάνεια του παγωμένου κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από την γη είναι ανώμαλη και οι υπεύθυνοι της αποστολής προσπάθησαν να διαλέξουν την λιγότερο επισφαλή τοποθεσία για προσγείωση. Αυτή ήδη ονομάστηκε ως η τοποθεσία «Αγκιλκία».

Το δυσκολότερο κομμάτι της αποστολής θα είναι ο αποχωρισμός του βάρους 100 κιλών οχήματος προσγείωσης «Φίλαι» από το βάρους τριών τόνων σκάφος «Ροζέτα». Συνολικά για την αποστολή έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα πάνω από 50 εταιρείες, 14 ευρωπαϊκές χώρες και η αμερικανική NASA, ενώ το κόστος της αποστολής έχει ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ.


Η αποστολή θεωρείται άκρως ενδιαφέρουσα για τους διαστημικούς επιστήμονες καθώς το σκάφος Rosetta είναι το πρώτο που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο. Λόγω της σύνθεσής του, οι επιστήμονες αποκαλούν τον κομήτη "βουνό από πάγο".
 
Στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας, το Rosetta ξεκίνησε να επιταχύνει προς τον κομήτη για να απελευθερώσει τη συσκευή Philae και περίπου στις 10.35 ώρα Ελλάδας, το Rosetta αναμένεται να απελευθερώσει τη συσκευή αφότου όμως έχει επιτευχθεί η μανούβρα του διαστημικού σκάφους. Διαφορετικά θα αναβληθεί η προσπάθεια για τις επόμενες εβδομάδες.

«Το σημείο του αποχωρισμού είναι σταθερό στο χρόνο, στο χώρο, την ταχύτητα και το ύψος. Πρέπει να φτάσουμε ακριβώς αυτό το σημείο», επισημαίνει ο Άντρακα Ακομάτζο, μηχανικός πτήσης της αποστολής και προσθέτει: «Πρέπει να προβλέψουμε το σημείο του αποχωρισμού με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, αλλιώς θα προσεδαφιστούμε σε διαφορετική περιοχή του κομήτη ή δεν θα προσεδαφιστούμε καν».

Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, το Philae θα μεταδίδει εικόνες την ώρα που προσεγγίζει την επιφάνεια του κομήτη και θα προσεδαφιστεί τελικά στη θέση «Αγκιλκία» στις 17.30 ώρα Ελλάδας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κομήτης απέχει από τη Γη 510 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το σήμα θα φτάσει στο κέντρο της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας περίπου μισή ώρα αργότερα.
 
Στην περίπτωση που η συσκευή το Philae δεν καταφέρει να στερεωθεί, η αποστολή του Rosetta θα συνεχιστεί και για τον επόμενο χρόνο το σκάφος θα ακολουθεί τον κομήτη. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό της Γης.


Ο κομήτης 67P που... βρομάει  
Πρόκειται για τον κομήτη Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο, από τον οποίο αναδύονται δυσάρεστες οσμές. Οι φασματοσκοπικές αναλύσεις της αποστολής Rosetta αποκαλύπτουν ότι η διαστημική χιονόμπαλα αναδίδει μάλλον δύσοσμα αέρια, τα οποία όμως μπορούν να μας διαφωτίσουν για τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος.

Από τον περασμένο Αύγουστο, το Rosetta της ESA κινείται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη και παρακολουθεί την επιφάνειά του. Ο κομήτης απέχει πάνω από 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Από τις τελευταίες φασματοσκοπικές μετρήσεις της Rosetta προκύπτει ότι, οι εκπομπές του κομήτη περιέχουν αμμωνία, μεθάνιο, μεθανόλη, φορμαλδεΰδη, υδρόθειο, υδροκυάνιο, διοξείδιο του θείου και δισουλφίδιο του άνθρακα. «Το άρωμα του κομήτη 67P είναι αρκετά δυνατό, θυμίζει κλούβιο αυγό...
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...