ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΛΙΜΑ- Νέες μετρήσεις της ρύπανσης της ατμόσφαιρας στην Ανταρκτική* Ρομπότ κατάσκοπος για πιγκουίνους

Παρά το γεγονός ότι η Ανταρκτική παραμένει μια από τις καθαρότερες περιοχές στον κόσμο, ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες φυσικών και ανθρωπογενών ατμοσφαιρικών ρύπων βρίσκουν το δρόμο τους προς την παγωμένη ήπειρο, είτε άμεσα είτε με πιο περίπλοκους τρόπους.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, ερευνητές από το Ερευνητικό Πολικό Ινστιτούτο της Κορέας και τον Οργανισμό Πυρηνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστραλίας (ANSTO) συνεργάζονται για να προσδιορίσουν τις περιοχές προέλευσης της ρύπανσης που καταφτάνει στο νησί King George, 120 χιλιόμετρα στα ανοιχτά της Ανταρκτικής, καθώς και τiς επιπτώσεις της ρύπανσης αυτής.
Το κύριο ερευνητικό εργαλείο για την ανίχνευση των περιοχών προέλευσης της ρύπανσης είναι το φυσικώς απαντώμενο ραδιενεργό αέριο ραδόνιο (222Rn). Το ραδόνιο εκπέμπεται συνεχώς από όλα τα εδάφη και πετρώματα, ενώ δεν εκπέμπεται σχεδόν καθόλου από τον ωκεανό.
Επιπλέον, λόγω του μικρού χρόνου ραδιενεργούς ημίσειας ζωής του αερίου, η οποία είναι μόνο 3,8 ημέρες, τα επίπεδα ραδονίου μακριά διασπώνται σχεδόν ολοκληρωτικά εντός 20 ημερών μετά την εκπομπή.
Με την απλή μέτρηση της συγκέντρωσης του ραδονίου του αέρα που φτάνει στην Ανταρκτική, οι ερευνητές είναι σε θέση να προσδιορίσουν τις περιοχές από τις οποίες προέρχεται η ρύπανση στην Ανταρκτική τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες.
Χάρις στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και την απλότητα της διαδικασίας, το καλοκαίρι του 2016, οι επικεφαλής ερευνητές Σάνγκμπουμ Χονγκ και Σκοτ Τσέιμπερς αναμένεται να εγκαταστήσουν ένα δεύτερο ανιχνευτή ραδονίου στη νεοσύστατη βάση Τζανγκ Μπόγκο της Ν. Κορέας στην ηπειρωτική Ανταρκτική. Αυτές οι νέες μετρήσεις ραδονίου θα χρησιμοποιηθούν για να αποκτήσουν οι επιστήμονες μια καλύτερη κατανόηση των οδών που ακολουθεί η ρύπανση προς την Ανταρκτική ενδοχώρα, πάνω από 3000 χιλιόμετρα μακριά από την κοντινότερη ήπειρο.


Ρομποτικά «δελφίνια» για τη μέτρηση των πάγων της Ανταρκτικής

  Διεθνής επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ρομπότ σε μέγεθος δελφινιού για τη μέτρηση της τήξης των πάγων της Ανταρκτικής, σε μία καινοτόμο προσπάθεια για τη συλλογή δεδομένων σε απομακρυσμένες πολικές περιοχές.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία ρομποτικά σκάφη μήκους περίπου δύο μέτρων για να μετρήσουν τη θερμοκρασία και την αλμυρότητα στα βάθη της Θάλασσας Γουέντελ της Ανταρκτικής. Κάθε σκάφος κόστισε περίπου 190.000 ευρώ. Ένα από αυτά τα «μηχανικά δελφίνια» χάθηκε αλλά και πάλι η αποστολή αποδείχθηκε σαφώς πιο φθηνή σε σχέση με την τελευταία που έλαβε χώρα το 2007 χρησιμοποιώντας ένα πλοίο με κόστος 30.000 δολάρια την ημέρα, η οποία συνέλεξε λιγότερα δεδομένα.


UNIVERSITY OF EAST ANGLIA
Οι μετρήσεις έδειξαν πώς οι μεγάλες δίνες οδηγούν τη θερμότητα στα πιο ρηχά νερά γύρω από την Ανταρκτική, συνεισφέροντας στο να λιώνουν οι παράκτιοι πάγοι. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η θερμότητα ταξιδεύει νότια και θέτουν σημεία αναφοράς για τη μέτρηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τη σχετική επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών οι πάγοι τόσο στην Ανταρκτική όσο και τη Γροιλανδία λιώνουν συνεχώς, αυξάνοντας τη στάθμη των ωκεανών και προκαλώντας απρόβλεπτες αλλαγές σε πολλά οικοσυστήματα.

UNIVERSITY OF EAST ANGLIA
«Πρόκειται για μία επανάσταση στη συλλογή δεδομένων στις πολικές περιοχές», δήλωσε η Κάρεν Χέιγουντ, μέλος της επιστημονικής ομάδας, επισημαίνοντας τη δυνατότητα για συλλογή μεγαλύτερου όγκου δεδομένων με χαμηλότερο κόστος. Παρόμοιες συσκευές χρησιμοποιούνται το τελευταίο έτος σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Αρκτική για την καταγραφή των αυξανόμενων θερμοκρασιών που ωθούν τους πληθυσμούς των ψαριών ακόμα πιο βόρεια.
 

 

Ρομπότ κατάσκοπος για πιγκουίνους

  Μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων, σε συνεργασία με έναν Βρετανό σκηνοθέτη, δημιούργησαν ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ, το οποίο μεταμφίεσαν κατάλληλα, με σκοπό να μελετήσουν τη συμπεριφορά του αυτοκρατορικού πιγκουίνου, στην Αδελία Γη της Ανταρκτικής.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Methods», οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Υβόν Λε Μαχό από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, στη Γαλλία, περιγράφουν πόσο δύσκολο ήταν να μελετήσουν από κοντά τις αποικίες των πιγκουίνων, καθώς τα θαλάσσια πτηνά είναι συνήθως πολύ φοβισμένα και ντροπαλά.
 Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας το μεταμφιεσμένο σε μωρό πιγκουίνο ρομπότ, κατόρθωσαν να μελετήσουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας τους χτύπους της καρδιάς των ζώων.
Αντίστοιχα ρομπότ χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της κοινωνικής συμπεριφοράς των πιγκουίνων.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...