ΥΓΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ* Γ. ΔΑΓΡΕΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Χρόνια τρομοκρατίας και ένδειας σε όλους τους τομείς βίωσαν οι φαρμακοποιοί τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννη Δαγρέ, πέραν του ηλεκτρονικού νοικοκυρέματος στις σχέσεις πολιτών-
επαγγελματιών και Πολιτείας, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα θετικό να θυμηθεί κάποιος.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Σε μια συνέντευξη-ποταμό στο onΜed, ο κ. Δαγρές αναφέρεται στις πολιτικές των τελευταίων ετών, οι οποίες διέλυσαν κυριολεκτικά τον κλάδο, όπως λέει, ενώ αναφέρεται καρέ-καρέ και σε όλα τα μείζονα ζητήματα, όπως ωράριο, ΜΗΣΥΦΑ, εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και αυξήσεις συμμετοχής στους ασφαλισμένους. Οι μνημονιακές και οι παρα-μνημονιακές πολιτικές, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, ήταν καταστροφικές για τον τόπο και για τον κλάδο, ορισμένες φορές μέχρι σημείου προδοσίας.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Κύριε Δαγρέ, βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές – μια αναμέτρηση η οποία έχει πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τι εύχεστε για την επόμενη ημέρα του κλάδου σας, ο οποίος είναι γεγονός ότι στα χρόνια του Μνημονίου ταλαιπωρήθηκε πολύ;
Εύχομαι απλά ο κλάδος μου να εργαστεί έντιμα και αποφασιστικά για να επανακτήσει το κύρος και την ευημερία που δικαιούται και αξίζει. Νομίζω ότι είναι έτοιμος γι' αυτό, αφού τα ειδικά χαρακτηριστικά και οι αξίες ενός φαρμακοποιού είναι αναλλοίωτα στο χρόνο (γεννιούνται από την παιδεία που αποκτά κανείς στο Πανεπιστήμιο). Αυτά δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να διαγραφούν τελείως από το συλλογικό ασυνείδητο του κλάδου και όσο κι αν υποχωρήσουν προσωρινά για μερικές δεκαετίες ξαναβγαίνουν πάντα στην επιφάνεια και αποκαθιστούν την κυριαρχία τους στις συμπεριφορές των συναδέλφων σταδιακά.
Τι κρατάτε και τι πετάτε από το καλάθι των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, σε ποια σημεία εκτιμάτε ότι ενισχυθήκατε και σε ποια θεωρείτε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης σας έβλαψαν;
Οι μνημονιακές και οι παρα-μνημονιακές πολιτικές και οι ντόπιοι τιμητές της συνολικά ήταν καταστροφικά για τον τόπο και για τον κλάδο, ορισμένες φορές μέχρι του σημείου προδοσίας.
Πέραν του ηλεκτρονικού νοικοκυρέματος στις σχέσεις πολιτών-επαγγελματιών και Πολιτείας που προώθησαν, και αυτό ήταν το μοναδικό απολύτως θετικό, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα το καλό να πει κανείς για αυτές, ούτε καν όταν τουλάχιστον στον αρχικό σχεδιασμό ορθώς στόχευαν σε διόρθωση παρελθοντικών παθογενειών όπως η υψηλή δαπάνη.
Η εικόνα που παρουσιάζει η κοινωνία μας σήμερα δυστυχώς το αποδεικνύει αυτό περίτρανα.
- Η ανεργία σε επίπεδα φαβέλας μεγαλούπολης σε μπανανία της Νότιας Αμερικής,
- η φτώχεια διογκωμένη και σκαρφαλωμένη σε ντροπιαστικές στατιστικές για υποτιθέμενο ανεπτυγμένο Κράτος,
- η παραβίαση Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των πολιτών, όπως η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, καθημερινή, μαζική και συστημική πρακτική,
- η ντόπια οικονομία και παραγωγή να ερημώνονται από μια βαρύτατη φορολογία που δεν πρόσφερε ούτε ένα σχολείο ή νοσοκομείο ή υποδομή δημόσιου καθολικού χαρακτήρα (ο μόνος αληθινός λόγος νομιμοποίησης της ύπαρξης της Φορολογίας σε ένα Κράτος, μαζί με την Εθνική Ασφάλεια).
Και ένα πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης που στράφηκε εναντίον των ίδιων των πολιτών του με αδυσώπητο τρόπο, συκοφάντησε, έβρισε επετέθη και εξεδίωξε ολόκληρες μάζες πληθυσμού δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας, και όλα αυτά τα παρουσίαζε με τρομακτικά οργουελικό τρόπο ότι τα έκανε «για το καλό του».
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...