Κατάργηση φυλακών ασφαλείας ανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης

Αυστηρότητα για τα σοβαρά εγκλήματα, ανοχή και επιείκεια για τους μικροπαραβάτες , στις αλλαγές στη δικαιοσύνη το δόγμα του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης.
Την διερεύνηση όλων των λιστών με καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και των κατοχικών δανείων και των αποζημιώσεων με την εκτέλεση των σχετικών δικαστικών
αποφάσεων ανήγγειλε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.
Επίσης προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με βασική φιλοσοφία αυστηρἠ Δικαιοσύνη για τα σοβαρά εγκλήματα, ανοχή  και επιείκεια στους  μικροπαραβάτες
Παράλληλα ο ίδιος ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τον κυβερνητικό εταίρο της κυβέρνησης, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Συγκεκριμένα ο Νίκος Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και νέος νόμος για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Στις προτεραιότητες του υπουργού είναι μεταξύ άλλων:
* Η καταπολέμηση της διαφθοράς σε συνεργασία με άλλα υπουργεία.
* Η μείωση των δικαστικών εξόδων ώστε να μπορούν να προσφεύγουν στα Δικαστήρια και οι οικονομικά ασθενέστεροι.
* Η κατάργηση των φυλακών ανηλίκων στην οποίες θα οδηγούνται μόνο οι ένοχοι για εγκλήματα ανθρωποκτονίας.
* Η προσπάθεια μετατροπής αδικημάτων σε σοβαρά τιμωρούμενα πλημμελήματα ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών.
* Η κατάργηση σωφρονιστικών ιδρυμάτων τύπου Γ. (φυλακές υψίστης ασφαλείας).
* Η αύξηση του προσωπικού των φυλακών.
* Η θεσμοθέτηση εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης με την παρακολούθηση προγραμμάτων εκτός φυλακής.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος

H μεγαλύτερη έκπληξη της τελευταιας στιγμής στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι ασφαλώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο ακαδημαϊκός Νίκος Παρασκευόπουλος.
poios-einai-o-neos-upourgos-dikaiosunis-nikos-paraskeuopoulos

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής ποινικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει διατελέσει και πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ.
Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη. Έχει λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της χώρας σε συνέδρια ή επιτροπές διεθνών οργανισμών καθώς και στο Δ.Σ. (ως πρόεδρος) του Κ.Ε.Θ.Ε.Α.
Εχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, έχει αναπτύξει δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990,1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997).
Πολλές από τις θέσεις που υποστήριξε υιοθετήθηκαν από την ποινική νομοθεσία (μεταρρύθμιση εγκλημάτων κατά της κρατικής ελευθερίας και αποποινικοποίηση μοιχείας, εισαγωγή περιπτώσεων δικαστικής άφεσης της ποινής, νέα νομοθεσία για τον εγκλεισμό ψυχασθενών σε ψυχιατρεία, κατάργηση θανατικής ποινής και ειδικού νόμου κατά της τρομοκρατίας, αποποινικοποίηση περιύβρισης αρχής, μείωση ποινών και εξαρτημένους μικροδιακινητές).
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...