Τετράμηνη παράταση με σαφείς δεσμεύσεις * Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Σε μία πρώτη συμφωνία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο ελληνικό ζήτημα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Η Αθήνα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η κατάρτιση ενός καταλόγου με μεταρρυθμίσεις που θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί από τους διεθνείς θεσμούς.

Ο κατάλογος σε μία πρωταρχική του μορφή, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα. Ο πλήρης κατάλογος θα πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Η τελευταία προθεσμία είναι τέσσερις μήνες από σήμερα.
Μεταξύ των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
  • Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • Η κατάρτιση σειράς μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βασίζονται στο τρέχον πρόγραμμα έως τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου. Τα μέτρα θα ξεκαθαριστούν και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς έως τα τέλη Απριλίου.
  • Δέσμευση των περίπου 11 δισ. ευρώ του EFSF  έως ότου ολοκληρωθεί η επέκταση της δανειακής σύμβασης. Εκταμίευση της υπάρχουσας δόσης που έχει ο EFSF αλλά και των κερδών που υπάρχουν το 2014 και διανέμονται στα κράτη-μέλη, μόνο μέσω της έγκρισης της αξιολόγησης του προγράμματος από τους αρμόδιους θεσμούς.
  • Δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές και εταίρους. 
  • Ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε μία ευρεία και βαθιά μεταρρυθμιστική διαδικασία, διαβεβαιώνοντας τη σταθερότητα και την ελαστικότητα του οικονομικού τομέα και τη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δέσμευση της Αθήνας να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. 
  • Δέσμευση των ελληνικών αρχών να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως.
  • Δέσμευση της Αθήνας να διασφαλίσει το απαραίτητο πρωτογενές πλεόνασμα ή να χρηματοδοτήσει διαδικασίες ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.
  • Δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι δε θα ανακαλέσουν μέτρα και δε θα κάνουν μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στους οικονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη, ή την οικονομική σταθερότητα.
  • Αλλο ένα Eurogroup τελείωσε

    Στα κέρδη της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η υπόσχεση των πιστωτών της Ελλάδας να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, στην κατάρτιση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
    Παράλληλα, οι θεσμοί υπόσχονται την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
    Εξάλλου οι εταίροι της Ελλάδας δεσμεύθηκαν να παράσχουν επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι να εξασφαλίσει την πλήρη επιστροφή της στις αγορές κεφαλαίων για όσο καιρό εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της.
    Τέλος, μέσω αυτής της επέκτασης προσφέρεται χρόνος-γέφυρα για διαπραγματεύσεις για πιθανή επικείμενη συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας, Eurogroup και θεσμών. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ευκαιρία της Ελλάδας για «πραγματική έξοδο από την κρίση», όπως σημείωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
    Ικανοποίηση στην κυβέρνηση 
    Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία στις Βρυξέλλες. «Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με μνημόνια», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
    Η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες (στην απόφαση του Eurogroup) δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, υπογράμμισαν, εξάλλου, οι ίδιες πηγές. «Η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ για το 2015», πρόσθεσαν.
    «Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μονομερή απομόνωση. Διανοηθήκαμε τη ρήξη και είπαμε την αλήθεια», είπε ο υπουργός Οικονομικών, εμφανώς ικανοποιημένος, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, συμπληρώνοντας πως «το Μνημόνιο τελείωσε».

    Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων


    Τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να παρουσιάσει ένα πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και των φιλοδοξιών της. | REUTERS
     Υπάρχει ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εγκαίρως, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για μία «καρποφόρα συνάντηση», στη βάση του αιτήματος που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βασίστηκε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
    Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι συνομιλίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν και ότι υπήρξε συμφωνία για ένα κείμενο. Όπως ανέφερε, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν επέκταση της διευκόλυνσης για έξι μήνες, αλλά η δική τους απόφαση είναι η παράταση να ισχύσει για τέσσερις μήνες.
    Τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να παρουσιάσει ένα πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και των φιλοδοξιών της, που θα βασίζεται σε ήδη ειλημμένες υποχρεώσεις και στον οποίο θα περιγράφονται οι δεσμεύσεις της, δήλωσε. Οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τον κατάλογο για να προχωρήσει το στάδιο των συνομιλιών. Εάν αυτή η διαδικασία έχει επιτυχή κατάληξη θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαβουλεύσεων για να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε επίσημες αποφάσεις. Ο τελικός κατάλογος θα πρέπει να συνταχθεί έως τέλος Απριλίου. Η επικύρωση του προγράμματος θα γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
    Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την τήρηση μεταρρυθμίσεων εντός αυτού του διαστήματος και για το ότι θα  απέχουν από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να  βλάψουν τη διαδικασία. Εάν οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα επιτραπεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Προαπαιτούμενο είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και αν αξιολογηθούν θετικά, θα συζητηθεί το τι θα γίνει μετά το πρόγραμμα, ξεκαθάρισε.
    Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θα υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα, που για να ολοκληρωθεί σωστά θα πρέπει να βασιστεί σε δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.
    Όσον αφορά στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει, όπως είπε, να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν. Όταν έχεις συνδιαλλαγεί πολύ εντατικά και μέσω των ΜΜΕ είναι λογικό να επανακαθορίζεις τη στάση σου, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.
    Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και να καταστούν όλα βιώσιμα και πρόσθεσε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και συνεχείς διευθετήσεις.
    Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι «αν μια χώρα ζητάει βοήθεια που έχει να κάνει με χρήματα και όρους, η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη, δεν μπορεί καποιος να ζητάει στήριξη και να δίνει τους δικούς του όρους». Ο τρόπος που εργαζόμαστε είναι ότι μαζί με το δάνειο έρχονται και οι όροι».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...