Παναγιώτης Νικολούδης- Εντόπισαν φοροφυγάδες, αλλά ψάχνουν τα λεφτά

«Kάποιοι δήλωναν 20-25.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο και είχαν 1 εκατ. καταθέσεις. Ελέγξαμε 28.000 ΑΦΜ, εντοπίσαμε πάνω από 5.500 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής μέχρι το 2011 ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ, έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ και στις εφορίες, αλλά ακόμα υπάρχει σημαντική δυσκολία να τα εισπράξουμε, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας
για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς  , σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Αυτοί είναι, πιάστε τους», 10.4.2015).
Ουσιαστικά η μπάλα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο γήπεδο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τα έσοδα, Δημήτρη Μάρδα, για τον οποίο ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει στον συγκεκριμένο τομέα.
Τη σύσταση και λειτουργία μικτών κλιμακίων των ελεγκτικών μηχανισμών στις εισόδους όλης της χώρας, με στόχο την καταπολέμηση όλων των ειδών του λαθρεμπορίου (καύσιμα, καπνικά, κινέζικα προϊόντα κ.ά.) ανακοίνωσε επίσημα χθες ο Παναγιώτης Νικολούδης, υπογραμμίζοντας πως ο μοναδικός τρόπος για να ελεγχθούν οι ίδιοι οι μηχανισμοί ελέγχου της διαφθοράς είναι να υπάρχουν διαφορετικές υπηρεσίες (Τελωνεία, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων) με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες που η μία θα επιτηρεί την άλλη. «Πίσω από αυτά τα κλιμάκια θα είναι η υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων της Αστυνομίας, και μετά θα είμαι εγώ, και πίσω από μένα ο πρωθυπουργός», είπε ο υπουργός.
Τα κλιμάκια
Οι πρώτες αναφορές των μικτών κλιμακίων ήταν ιδιαίτερα θετικές, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως σε ένα από τα σημεία ελέγχου στον Πειραιά, όταν πήγαν αιφνιδιαστικά οι ελεγκτές τη Μεγάλη Εβδομάδα, σταμάτησε όλως τυχαίως ο εκτελωνισμός. «Σε αυτήν τη χώρα σε όλους τους τομείς τα κάναμε λάθος και γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Π.χ. στον τομέα της αστυνόμευσης ή στον τομέα της διοίκησης. Θέλω τη συμμόρφωση με τον νόμο και ας μην πιάσω πολλούς λαθραίους.
Δεν θα ενθουσιαστώ να πιάνω κάθε μέρα ένα λαθρέμπορο και να τον στέλνω στον εισαγγελέα. Θα με ικανοποιήσει ότι θα ξέρουν και οι μεν και οι δε ότι θα υπάρχει το κλιμάκιο και έτσι θα σταματήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης, που εξήγησε πως από τη σύγκριση των εισπράξεων του 2014, του 2015 και του 2016 θα διαπιστωθεί αν οι κινήσεις του θα φέρουν, όπως αναμένει, αποτελέσματα.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», πώς απαντά στους εφοριακούς, στο ΣΔΟΕ και στους τελωνειακούς, που κάνουν λόγο για υποστελέχωση, για μείωση των αμοιβών τους, αλλά και για αύξηση των εισπράξεων που έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια, απάντησε πως δεν θέλει να δυσφημήσει κανένα σώμα, αλλά είναι σίγουρος πως υπάρχει διαφθορά σ’ αυτούς τους χώρους, αλλά και σε όλες τις δομές του κράτους. «Δεν θέλω να ρίξω λάσπη και ευθύνες. Ολοι έχουν πρακτικά ή άλλα προβλήματα. Τώρα παίρνω 600 ευρώ λιγότερα από όσα όταν ήμουν αντεισαγγελέας. Είναι λόγος αυτός να μην κάνω τη δουλειά μου; Τη λύση θα τη δώσει ένας σωστός φορολογικός νόμος», υπογράμμισε ο κ. Νικολούδης.
Λιμάνια και σταθμοί
Ατάκες Νικολούδη που ξεχώρισαν από τη χθεσινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους:
«Τέσσερις πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών μού είπαν ότι αν μπορέσεις να περιορίσεις αυτό που συμβαίνει, ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά, θα έχεις λύσει σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Μου είπαν επίσης ότι αυτό που συμβαίνει αποτρέπει πολλούς να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα λόγω έλλειψης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού».
«Το οικονομικό έγκλημα σχεδόν πάντα συναντιέται με τη διαφθορά, οπότε δεν μπορείς να δεις το ένα από τα δύο ξεχωριστά».
«Δεν είμαι αλαζονικός, δέχομαι κάθε βοήθεια από ξένους τεχνοκράτες, αλλά πιστεύω ειλικρινά ότι μετά από 40 χρόνια ως εισαγγελέας και 4 χρόνια στην Αρχή, γνωρίζω καλύτερα τα προβλήματα αυτής της χώρας».
«Είμαι αντίθετος στη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας, όπως και στη δημιουργία ενός σώματος αδιάφθορων, που θα υπάγονται σε μένα. Δείτε πώς ήταν το ΣΔΟΕ το 1997 και πώς έγινε αργότερα...»
«Ο,τι και να κάνει ένα σώμα ελεγκτών, όσους και να έχει, κάποιες στιγμές πολλοί θα κάθονται και σε άλλες υπηρεσίες δεν θα επαρκούν».
«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε από την επικείμενη διακήρυξη ή συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση για την ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων. Κερδίζουμε 2 χρόνια, αφού από το 2018 τίθεται σε ισχύ ανάλογη συμφωνία της Ελβετίας με την Ε.Ε.»
«Η προηγούμενη σύμβαση με την Ελβετία προέβλεπε απόδοση σχετικού φόρου στην Ελλάδα, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Επρόκειτο για 1,4 δισ. ευρώ, κατ’ ουσίαν προκαταβολή του φόρου που θα μας έδιναν, ύστερα από έλεγχο που θα διενεργούσαν οι ίδιοι οι Ελβετοί. Δεν ξέρω με ποιας πλευράς ευθύνη δεν προχώρησε αυτή η συμφωνία».
«Δεν μπορώ να κάνω κάτι άμεσα για την καθημερινή διαφθορά (π.χ. φακελάκια στα νοσοκομεία). Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας που ελπίζουμε να έρθει όταν οι πολίτες διαπιστώσουν ότι και εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τη διαφθορά».
– Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Επικρατείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, το οποίο θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...