Το μάθημα ιστορίας της δημάρχου Καβάλας στον πρόξενο της Τουρκίας

Με μια απαράδεκτη κίνηση, η οποία βρίσκεται εκτός πλαισίου άσκησης των καθηκόντων του, ο Τούρκος γενικός πρόξενος στην Κομοτηνή ζήτησε από τη δήμαρχο Καβάλας την αφαίρεση πινακίδας στην είσοδο της πόλης με το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» και τον χάρτη της αιματοβαμμένης Κατεχόμενης Κύπρου.

Ο Τούρκος πρόξενος Αλί Ριζά Ακιντζί στην εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Καβάλα, στη συνάντησή του με τη δήμαρχο της πόλης Δήμητρα Τσανάκα, ζήτησε την αφαίρεση της πινακίδας καθώς όπως είπε οι Τούρκοι τουρίστες δυσαρεστούνται όταν την αντικρίζουν.
Η πινακίδα αυτή βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης και τοποθετήθηκε πριν χρόνια από τον Σύλλογο Κυπρίων Καβάλας-Δράμας και είναι η μόνη από τις τρεις ταμπέλες που είχαν αρχικά τοποθετηθεί αλλά καταστράφηκαν χωρίς να αντικατασταθούν.
Η κ. Τσανάκα ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για το περιστατικό αυτό και επεσήμανε ότι η απάντησή της ήταν αρνητική, καθώς του εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα θλιβερό ιστορικό γεγονός και οι Κύπριοι είναι αδέλφια των Ελλήνων» προσθέτοντας ότι «όλοι όσοι επισκέπτονται την Καβάλα θα πρέπει να γίνονται κοινωνοί αυτού του ιστορικού γεγονότος και ότι ένας λαός που ξεχνά την Ιστορία του δεν έχει μέλλον».
Η αποθράσυνση των Τούρκων διπλωματών στη Θράκη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νομιμοποίηση που τους παρέχουν τοπικοί πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες προκειμένου να αποκτούν την εύνοια του Προξενείου, το οποίο χειραγωγεί σε μεγάλο βαθμό τη μειονοτική ψήφο, αλλά και στο «κενό» που έχει προκύψει στη Θράκη μετά την ικανοποίηση του αιτήματος ακραίων μειονοτικών στοιχείων για την απομάκρυνση από την Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ του Ν. Πιπερίγκου.
Αντιδράσεις
Τελικά μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πολλές πλευρές, αποφασίστηκε η στελέχωση της Υπηρεσίας και ήδη τοποθετήθηκε ο Θάνος Καφόπουλος, μέχρι τώρα πρόξενος στο Μόντρεαλ, ο οποίος όμως δεν είχε την ευκαιρία όπως οι προκάτοχοί του για μια μακρά και αναλυτική ενημέρωση για τα ευαίσθητα ζητήματα που καλείται να διαχειρισθεί η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων, κάτι που δυσχεραίνει αρκετά την αποστολή του.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, είχε επισκεφθεί τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά και του παρέδωσε υπόμνημα με τις απαιτήσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη μειονοτική εκπαίδευση και, όταν δεν βρήκε ανταπόκριση, στράφηκε στον αναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Τ. Κουράκη, στον οποίο παρέδωσε δισέλιδη λίστα αιτημάτων, τα οποία και αποδέχθηκε προς εξέταση?
Μια ακόμη προβοκατόρικη κίνηση μεθοδεύεται στη Θράκη με πρωτοβουλία της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης», μιας από τις πιο σκληρές οργανώσεις που προωθούν τον τουρισμό στη Θράκη.
Με πρωτοβουλία της «ΕΟΤΔΘ» και συνδιοργανωτές το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ και την «Ενωση Πτυχιούχων Μειονότητας Δυτικής Θράκης» συγκαλείται στην Κομοτηνή το 60ό συνέδριο της FUEN (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικοτήτων), με θέμα «Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον».
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 13-17 Μαΐου και η ημερομηνία έχει επιλεγεί ώστε να συμπέσει με τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, τη 14η Μαΐου…
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, WWW.ETHNOS.GR, Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...