Εξηγήσεις για τη σχέση με τη Ρωσία ζήτησαν οι Αμερικανοί

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, το πρόγραμμα του οποίου άλλαξε μετά τη ματαίωση της συνάντησής του με τον ομόλογό του Άστον Κάρτερ, επανέλαβε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία.

Όπως δήλωσε: «Εξήγησα ότι για εμάς η Ρωσία, πέραν από μία σύμμαχο και φίλη χώρα, με την οποία μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί, λόγω της κοινής θρησκείας, υπάρχουν και οικονομικές σχέσεις. Η Ελλάδα από τα μέτρα έχει πληγεί, κάθε χρόνο, περίπου στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, έχει να κάνει με το 1,5 εκατομμύριο τουρίστες που έρχονται από τη Ρωσία κάθε χρόνο, με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Της εξήγησα ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχουν αποζημιωθεί οι Ελληνες αγρότες γι' αυτά τα θέματα. Στα θέματα δε της Αμυνας είναι απόλυτα σαφές ότι εμείς αυτό που κάνουμε είναι να διατηρούμε τα μέσα τα οποία εξάλλου έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι S-300 φυλάνε τη Σούδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα που έχει για την Ελλάδα το θέμα της Ουκρανίας -λόγω των 300.000 Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη- ζητώντας τη συνέχιση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Πάντως «αυτό που είπαμε είναι ότι στο θέμα των τρομοκρατών πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τη Ρωσία», σχολίασε ο κ. Καμμένος.
Η αμερικανική πλευρά εξήγησε στον κ. Καμμένο ότι η ακύρωση της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα κάτι. Δεν σας κρύβω ότι έτσι όπως δημιουργήθηκε στην αρχή το θέμα μς απασχόλησε και εμάς», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε να κάνει με την ακύρωση όλων των ραντεβού του υπουργού και εξάλλου συζητήσαμε μαζί όλη την ατζέντα που είχαμε προγραμματίσει και πέραν αυτού ο υπουργός ζήτησε πολύ σύντομα να συναντηθούμε. Δεν είχε να κάνει, λοιπόν, με μία αντίδραση, όπως περιγράφηκε». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τη αμερικανική πλευρά.
Στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέσα από τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ναυτική βάση στη Σούδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά σε πρώτη φάση αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική πρόταση.
Όσον αφορά την κατάσταση στα Βαλκάνια, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ισλαμικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να πάνε προς τη μεριά των τζιχαντιστών.
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας μέσα από «τη συνεργασία με την Αίγυπτο, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες βρίσκονται απέναντι στον ISIS, όπως είναι τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και την επέκταση αυτού του άξονα προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία». Επισήμανε δε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορέσει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ενίσχυση που ζητήθηκε αφορά ελικόπτερα, μέσα και ανταλλακτικά.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς τη Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο για να υπάρχουν συνομιλίες για ΜΟΕ.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν «τη συνέχιση των στενών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας, πλέον, ως σταθερού παράγοντα της περιοχής», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της μετανάστευσης και τη στάση των ΗΠΑ, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «ο ρόλος που έχουν να παίξουν αυτή τη στιγμή είναι καταρχήν η πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας, γιατί τρία εκατομμύρια βρίσκονται από την άλλη πλευρά» και ζήτησε η κοινή πολιτική από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να είναι ίδια σε όλα τα σύνορα της Ευρώπης διότι «αν υπάρξει πίεση από την πλευρά της Λιβύης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική και προς την πλευρά των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι εάν πιεστεί από την πλευρά εκείνη η μετανάστευση είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί από την άλλη πλευρά». Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά διαβεβαίωσε για την παροχή κάθε βοηθείας προς τη Ελλάδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Lockheed Martin και συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΤΚ, εταιρειών που συνεργάζονται με την ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Επίσης, επισκέφθηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ενώ είχε συναντήσεις με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...