«Αδιανόητες θηριωδίες» στο Χαλέπι

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τη συστηματική χρήση της λεγόμενης «βόμβας-βαρέλι» για να εξοντώσει αμάχους και να καταστρέψει τις υποδομές στο Χαλέπι, αναφέρει σε έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία,
δυο ημέρες μετά τον βομβαρδισμό σχολείου και κέντρου της κοινότητας συνοικίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, την ώρα που σπουδαστές έδιναν εξετάσεις.
Ισοπεδωμένες γειτονιές στο Χαλέπι Ισοπεδωμένες γειτονιές στο Χαλέπι | Amnesty International
Με βάση περισσότερες από 100 συνεντεύξεις από νυν και πρώην κατοίκους- πολλοί εξ αυτών επιζώντες βομβαρδισμών και ακτιβιστές- και αφού ανέλυσε εικόνες και βίντεο από την πολιορκημένη πόλη, η έκθεση των 74 σελίδων καταγράφει «αδιανόητες θηριωδίες», όπως επιθέσεις από αέρος με θύματα κυρίως αμάχους, αλλά και συλλήψεις και βασανιστήρια και από τις δυο πλευρές.
Στην έκθεση ως κατηγορούμενοι για εγκλήματα κατονομάζονται και ομάδες ανταρτών, επειδή χρησιμοποιούν αυτοσχέδιο και μη ακριβές πυροβολικό κατά αμάχων.
«Οι διαδεδομένες θηριωδίες» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φίλιπ Λούθερ επικεφαλής της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, «και ειδικά ο φαύλος και αδυσώπητος βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών από τις κυβερνητικές δυνάμεις έχει κάνει τη ζωή των πολιτών στο Χαλέπι αβάσταχτη. Αυτές οι καταδικαστέες διαρκείς επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές είναι ενδεικτικές μιας πολιτικής σκόπιμης και συστηματικής στοχοποίησης αμάχων και συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας... Η συριακή κυβέρνηση δείχνει να έχει υιοθετήσει μια κτηνώδη πολιτική συλλογικής τιμωρίας των κατοίκων στο Χαλέπι».
Τρία λεωφορεία έχουν τοποθετηθεί «όρθια» για να εμποδίζουν την ορατότητα των ελευθερων σκοπευτών Τρία λεωφορεία έχουν τοποθετηθεί «όρθια» σε δρόμο στο Χαλέπι, για να εμποδίζουν την ορατότητα των ελευθερων σκοπευτών | Amnesty International
Η πόλη, που ήταν το εμπορικό κέντρο της Συρίας, έχει υπομείνει τρία χρόνια καταστροφών, από τη στιγμή που έγινε βασικό μέτωπο στον πόλεμο μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών- ως επι το πλείστον Ισλαμιστών- οι οποίοι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της.
Η επίθεση του στρατού για την ανακατάληψη της πόλης τον Φεβρουάριο, προφανώς έχει αποτύχει. Ωστόσο οι συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί των συνοικιών που ελέγχονται από τους αντάρτες έχουν προκαλέσει τον θάνατο και τραυματισμό χιλιάδων αμάχων, ειδικά με τη χρήση της λεγόμενης βόμβας-βαρέλι, ένα αυτοσχέδιο μηχανισμό θανάτου γεμάτου με ΤΝΤ και άλλα «αντικείμενα», όπως καρφιά, που το πετάνε με τα χέρια από αεροπλάνα και ελικόπτερα, συνήθως πολύ πιο πίσω από το μέτωπο των συγκρούσεων για να προστατεύσουν τους δικούς τους.
Η λεγόμενη βόμβα-βαρέλι Amnesty International
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 3.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις βόμβες-βαρέλια στο Χαλέπι, το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2015 και 12.000 σε όλη τη Συρία. Μόνο τον περασμένο μήνα 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χαλέπι σε 85 τέτοιες επιθέσεις. Ο Άσαντ αρνείται κατηγορηματικά ακόμα και την ύπαρξη τέτοιου είδους όπλων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι βόμβες αυτές έχουν πλήξει ανοιχτές αγορές, τεμένη, σχολεία, νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα στο Χαλέπι.

«Έτσι είχα φανταστεί την κόλαση»

Ισοπεδωμένα τα σπίτια. Στο σημείο που είναι τα δένδρα υπήρχε ανοιχτή αγορά Ισοπεδωμένα τα σπίτια. Στο σημείο που είναι τα δένδρα υπήρχε ανοιχτή αγορά | Amnesty International
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ζωγραφίζει μια τραγική εικόνα της καθημερινής ζωής των αμάχων, που είναι πολιορκημένοι από όλες τις πλευρές και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, την περιορισμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος , νερού, καυσίμων και φαρμάκων.
Είναι μια πόλη που οι γάτες έχουν γίνει το καλύτερο «γρήγορο φαγητό» και όπου η πρόσβαση από τους εθελοντές των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι σχεδόν απαγορευτική.
Ένας εργάτης που επέζησε επίθεσης με βαρέλι-βόμβα το 2014 περιγράφει στη Διεθνή Αμνηστία τη σκηνή: «Μετά τη ρίψη της βόμβας, είδα παιδιά χωρίς κεφάλια και διαμελισμένα πτώματα παντού. Έτσι είχα φανταστεί την κόλαση».
Η έκθεση επικεντρώνεται σε 8 συγκεκριμένες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και μιας σε ανοικτή αγορά όπου 150 άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά για πάρουν τρόφιμα. Εκεί έγινε μια διπλή επίθεση: μετά την πρώτη ρίψη βόμβας ήρθε και η δεύτερη, την ώρα που κάτοικοι και διασώστες προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες.
«Είναι έγκλημα πολέμου να στοχεύεις σκόπιμα αμάχους που δεν μετέχουν απευθείας στις εχθροπραξίες», καταλήγει η έκθεση. «Τέτοια συστηματική επίθεση, όταν αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής όπως φαίνεται να είναι στην περίπτωση αυτή, συνιστά και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...