Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων - «Μπλόκο» στον Ερημίτη από δήμο και περιφέρεια

Αρνητικά γνωμοδότησαν για την κατασκευή τουριστικού χωριού στον Ερημίτη Κέρκυρας το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, όπως και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, καθώς η πρόοδος του έργου θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την ευαίσθητη χλωρίδα και πανίδα 
«Φρένο» στην επένδυση που αφορά την κατασκευή και λειτουργία παραθεριστικού-τουριστικού χωριού στον Ερημίτη στην Κασσιόπη της Κέρκυρας
βάζουν οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, με τις οποίες γνωμοδοτούν αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποβλήθηκε από την εταιρεία Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας, θυγατρική της πολυεθνικής NCH Capital που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ελήφθη μετά την αρνητική εισήγηση του περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου και την αρνητική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας.
Σε αυτήν προβάλλονται αντιρρήσεις επί βασικών υποδομών του πολεοδομικού σχεδιασμού του έργου ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τη μη τήρηση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.
Οι αντιρρήσεις εστιάζονται στη δημιουργία μαρίνας, η χωροθέτηση, η έκταση και ο τύπος της οποίας εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντικές και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα παράκτια και θαλάσσια ύδατα, καθώς και στον παρακείμενο προστατευόμενο υγρότοπο «Βρομόλιμνη».
Κι ακόμη, στην κατασκευή δύο υδρογεωτρήσεων για την τροφοδοσία της μονάδας αφαλάτωσης και στις παρεμβάσεις κατασκευής οδικού δικτύου εντός της δασικής βλάστησης.

Και ο δήμος

Οπως αναφέραμε και στις 15/4 στην «Εφ.Συν.», πριν από την αρνητική γνωμοδότηση του δήμου και της περιφέρειας, είχε προηγηθεί κινητοποίηση των τοπικών φορέων της Κέρκυρας ενάντια στην καταστροφική επένδυση |
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, η γνωμοδότηση είναι επίσης αρνητική τόσο για τη συγκεκριμένη ΜΠΕ του έργου, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ΜΠΕ προκύψει στο μέλλον, επιβεβαιώνοντας έτσι «τις θέσεις και το περιεχόμενο των αποφάσεων που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το θέμα του Ερημίτη στο σύνολό του».
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη έπειτα από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Τσιριμιάγγου, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη. «Τίτλος για την ογκωδέστατη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (554 σελίδων) θα μπορούσε να είναι “Προστασία του οικοσυστήματος Ερημίτη διά της καταστροφής του….”», αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, η οποία καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα-επισημάνσεις:
● Σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή τα 36 στρέμματα μπετόν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «ήπια επένδυση».
● Δεν πρόκειται για τουριστική επένδυση, αλλά ουσιαστικά για real estate που λειτουργεί ανταγωνιστικά με το τουριστικό προϊόν.
● Η πλούσια χλωρίδα του Ερημίτη (δείγμα της αυτοφυούς βλάστησης του νησιού πριν φυτευτεί σχεδόν στο σύνολό του από ελιές) με τα δεκάδες καταγεγραμμένα είδη άγριας ορχιδέας και αντιπροσωπευτικά δείγματα μεσογειακής βλάστησης αντικαθίστανται από «καλλωπιστικά κυπαρίσσια» που θα ψεκάζονται με φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.
● Η ΜΠΕ εξαφανίζει από την περιοχή την περίφημη βίδρα (lutra-lutra), αν και σε κάποιες σελίδες της ίδιας μελέτης υπάρχει παραδοχή της ύπαρξής της, παραβλέποντας το γεγονός πως ο Ερημίτης είναι ο κύριος και μοναδικός διάδρομός της προς το νησί.
● Η Ποσειδωνία, όπως και η βίδρα, προστατεύονται από τη Συνθήκη της Βέρνης, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη ΜΠΕ να τοποθετήσει τις λιμενικές εγκαταστάσεις, τα καύσιμα, την αφαλάτωση, τον βιολογικό καθαρισμό ακριβώς στην παραλία της Βρομόλιμνης, που επίσης προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα, καταστρέφοντας και τη λίμνη και την Ποσειδωνία, αλλά η ζημιά είναι μικρή γιατί «[…] προβλέπεται περιορισμός της ελεύθερης αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών που υποβαθμίζουν συστηματικά τα λιβάδια της Ποσειδωνίας […]».
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...