Η ελληνική κρίση πιέζει μετοχές, ομόλογα – Πτωτικά άνοιξε η Wall Street

Οι ευρωπαϊκές αγορές ταρακουνήθηκαν από την κατάρρευση των συνομιλιών της Αθήνας με τους διεθνείς δανειστές και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα αλλά οι πρωινές ισχυρές πωλήσεις μετοχών και των ομολόγων των χωρών της ευρωπεριφέρειας είχαν υποχωρήσει το απόγευμα. Πτωτικά άνοιξε η Wall Street.

Ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος άνοιξε με απώλειες 4,4% το πρωί, υποχωρούσε 2,42% στις 4:30 μ.μ. και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ήταν 2,93% χαμηλότερα από 4,76% το πρωί.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 κατέγραφε απώλειες 2,88%.
To ελληνικό Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό όσο διαρκεί η τραπεζική αργία.
Μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν τα χρηματιστήρια της ευρωπεριφέρειας.
Ο ιταλικός δείκτης ΜΙΒ υποχωρούσε 3,52% εν μέσω δημοσιευμάτων που ήθελαν αρκετές ιταλικές τράπεζες να βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης σήμερα στην αγορά. Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ώθησαν πολλούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις με τις τραπεζικές μετοχές να πιέζονται περισσότερο.
Ο δείκτης του πορτογαλικού χρηματιστηρίου PSI 20 κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες με 4,29% ενώ ο ισπανικός δείκτης ΙΒΕΧ 35 υποχωρούσε 3,4%.
Ομως, ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν επίσης στα ελληνικά ομόλογα και δευτερευόντως στα ομόλογα των άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης. Αντίθετα, μεγάλος κερδισμένος ήταν τα ομόλογα της Γερμανίας στα οποία αναζητούσαν καταφύγιο επενδυτές για να προστατευθούν από τις συνέπειες μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου είχε εκτιναχθεί στο 33,40% το απόγευμα της Δευτέρας από 21,26% την Παρασκευή, καθώς ενσωμάτωναν την είδηση της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και προεξοφλούσαν την πιθανή μη πληρωμή της ελληνικής δόσης προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε ανέβει σχεδόν 4 μονάδες στο 14,5% από 10,87% την Παρασκευή. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012. Σημειώνεται ότι η υψηλότερη απόδοση καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2012 όταν έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI).
Ανοδικές πιέσεις καταγράφονταν στις αποδόσεις των ομολόγων των άλλων χωρών της ευρωπαικής περιφέρειας αλλά ήταν ήπιες. Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου διαμορφωνόταν στο 2,98% από 2,71% την Παρασκευή και του 10ετούς ισπανικού στο 2,28% από 2,11%.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κυμαινόταν γύρω από το 2,32% από 2,15%.
Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης έδωσαν ώθηση στα γερμανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,707% νωρίτερα που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιουνίου πριν ανακάμψει σε υψηλότερα επίπεδα.
Το ευρώ ήταν ελαφρώς χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1146 έναντι 1,1164 την Παρασκευή, έχοντας ψαλιδίσει τις πρωινές απώλειες.
Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας παρενέβη αγοράζοντας ευρώ και πουλώντας το φράγκο για να συγκρατήσει την ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος που θεωρείται καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.
Επίσης, η τιμή του χρυσού, το οποίο επωφελείται σε περιόδους κρίσης, είχε ανέλθει στα 1,1187,30 δολάρια η ουγγιά που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...