Σοκ έπαθαν στις Σκουριές οικολόγοι από την Ευρώπη ...Τα έχασαν όταν αντίκρισαν 3.300 στρμ. δάσους αποψιλωμένα!

Το δάσος στις Σκουριές επισκέφτηκαν εκπρόσωποι ομάδων οικολόγων από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, συνοδευόμενοι από κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς, στο πλαίσιο της Πράσινης Κατασκήνωσης, που διοργάνωσε το Ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.


Οι κατασκηνωτές, που φιλοξενήθηκαν για μία εβδομάδα στο δημοτικό κάμπινγκ της Ιερισσού, ενημερώθηκαν από... πρώτο χέρι για τις εργασίες εξόρυξης που επηρεάζουν το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων και οι επενδύσεις εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.
«Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε το ενδεχόμενο διοργάνωσης στις πατρίδες τους παραστάσεων διαμαρτυρίας έξω από τις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες, με στόχο να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική» ανέφερε σε δήλωσή του ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του Ελληνικού Πράσινου Ινστιτούτου.

Ο ίδιος τόνισε ότι στην περιοχή της εξόρυξης «ξυλεύεται ένα αρχέγονο δάσος μεγάλης αξίας και καταστρέφεται το νερό που υδροδοτεί τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων. Εφτασαν να διώκονται 350 κάτοικοι της περιοχής, γεγονός που καταδεικνύει τον βαθμό της καταστολής».

Ομάδα εκπροσώπων των επισκεπτών αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου να έχει επαφές με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, ώστε, ανάλογα με όσα θα συζητηθούν εκεί, οι επιτροπές να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Καραστέργιος, εκ μέρους των αντιδρώντων κατοίκων, σημείωσε ότι οι ξένοι επισκέπτες της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους είχαν βρεθεί εκεί και το 2014, ανέφεραν ότι «έπαθαν σοκ με τη ζημιά που είδαν να έχει συντελεστεί σε σχέση με πέρυσι, αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των 3.300 στρεμμάτων του παρθένου δάσους έχει πλέον εκριζωθεί».

Αρ. Μάτιος
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...