EΡΤ Open*Ειδήσεις από την Κρήτη

Παγκρήτιο Δελτίο Ειδήσεων – Τρίτη, 07/07/15

Σταθάκης στο ΒΒC: Η κυβέρνηση θέλει «κούρεμα» του χρέους κατά 30%

«Κούρεμα» χρέους κατά 30% επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές της, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC
ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει «ζωντανές» τις ελληνικές τράπεζες για μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες, ώστε οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της να προχωρήσουν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Όπως τόνισε, το καλύτερο σενάριο θα είναι η παροχή από την ΕΚΤ επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέσω του ELA. Όμως σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ακόμη κι αν η ΕΚΤ «παγώσει» τον ELA, οι πολίτες θα μπορούν να βγάζουν καθημερινά 60 ευρώ από τα ATM μέχρι και την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, ο υπουργός είπε στο BBC ότι το «δεύτερο στοιχείο» πάνω στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί η διάσωση της Ελλάδας να είναι η επιστολή που ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε την περασμένη εβδομάδα στους πιστωτές της χώρας, όταν και δέχθηκε τις περισσότερες από τις προτάσεις των εταίρων για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις -καθώς και σχετικά μικρές αλλαγές στη φύση των προτεινόμενων περικοπών στις συντάξεις. Σε αυτό το σημείο κ. Σταθάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει μια βιώσιμη περικοπή του χρέους της χώρας σε ποσοστό 30%, με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που εξέδωσε το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, είτε μέσω άμεσης διαγραφής, είτε μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής. Τέλος, σε ότι αφορά τα σενάρια Grexit, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την εντολή να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Στο σχετικό δημοσίευμά του, πάντως, το BBC υπογραμμίζει ότι μάλλον θα είναι λίγο δύσκολο να αποδεχθεί η Γερμανία αλλά και το ΔΝΤ τα αιτήματα αυτά, ωστόσο, το πρακτορείο τονίζει πως ο κ. Σταθάκης προειδοποιεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι στα όρια της κατάρρευσης γι” αυτό και πρέπει να υπάρξει μια απόφαση για την Ελλάδα τις επόμενες 48 ώρες. Πάντως, το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ακόμη πως η κυβέρνηση του δεν έχει εντολή να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. - Πηγή: protothema.gr

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Ευχαριστήριο μήνυμα προς τους πολίτες των Χανίων, που στήριξαν το ΟΧΙ με τις περισσότερες ψήφους πανελλαδικά και με ποσοστό που άγγιξε το 74 %, απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το μήνυμα, ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων ευχαριστεί κάθε Χανιώτη και Χανιώτισσα που με την ψήφο του έκανε δυνατότερο το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, δίνοντας το υψηλότερο πανελλαδικό ποσοστό. Η επιτυχία, όπως αναφέρεται, ανήκει εξίσου και στους πολίτες απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, άνδρες και γυναίκες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που ανεξάρτητα του τι ψήφιζαν ως τώρα και ποια θέση πήραν οι ηγεσίες των κομμάτων τους, αποφάσισαν να υπερασπίσουν την εθνική αξιοπρέπεια. Σε όσους διέκριναν σωστά ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος ήταν εάν ο ελληνικός λαός ήθελε ή όχι να συνεχίσει να ζει σαν δουλοπάροικος. Σε κάθε πολίτη που, υπομένοντας κάθε ταλαιπωρία μπροστά στα ΑΤΜ, παρέμεινε ψύχραιμος και διατήρησε υψηλό το φρόνημά του. Σε κάθε πολίτη που έκλεισε τα αυτιά στην μαύρη προπαγάνδα και αρνήθηκε να ζήσει σκυφτός. Ο λαός με την απόφασή του απέτρεψε τα σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης και καθυπόταξης των λαϊκών στρωμάτων.



Παράταση στην δωρεάν σίτιση στους φοιτητές του Πολυτεχνείου

Παράταση στην παροχή δωρεάν σίτισης προς τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης δόθηκε έως τη λήξη της εξεταστικής περιόδου του Ιουλίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά φαγητού σε απόρους που γίνεται από τον ανάδοχο σε συνεργασία με το “Κύτταρο Χαλέπας” θα συνεχιστεί έως το τέλος του μήνα. Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα με τη σίτιση των φοιτητών ανέκυψε πριν από λίγες ημέρες όταν η σύμβαση του Πολυτεχνείου Κρήτης με την ανάδοχο εταιρεία “Χιωτάκης” έληξε. Συνέπεια αυτού ήταν να βρεθεί στον “αέρα” η δωρεάν παροχή φαγητού στη φοιτητική λέσχη. Ο ανάδοχος, ωστόσο, δέχθηκε να διευκολύνει το Πολυτεχνείο, ώστε να παραταθεί η σίτιση για τους δικαιούχους μέχρι το τέλος της εξεταστικής περιόδου, η οποία ολοκληρώνεται στις 9 Ιουλίου.  (με πληροφορίες από Χανιώτικα Νέα)

Δύο μέτωπα πυρκαγιάς στο Ηράκλειο

Σε συναγερμό τέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Ηράκλειο, μετά από δύο εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν αργά χθες το μεσημέρι κοντά στο κτίριο του ΙΤΕ και στις Βούτες. Στο σημείο έσπευσαν 6 πυροσβεστικά οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που επιχείρησαν από κοινού. Οι δύο εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν σε απόσταση λίγων μέτρων και οι αρχές διενεργούν έρευνες για τις αιτίες του συμβάντος.

Ανδ. Ξανθός: Δεν επικράτησε η καταστροφολογία… εσωτερικού και εξωτερικού

Στα βήματα της επόμενης μέρας, ενόψει της επανέναρξης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός σχολίασε τις εξελίξεις, μίλησε για τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση, για το ισχυρό μήνυμα του δημοψηφίσματος, αλλά και για τις εξελίξεις στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά την παραίτηση Σαμαρά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «τα δεδομένα θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σε μια κρίσιμη στιγμή και σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών πιέσεων, που κυριάρχησαν και οι απειλές από ισχυρούς του οικονομικού κατεστημένου της Ευρώπης αλλά και αφόρητες πιέσεις, καταστροφολογία και κινδυνολογία στο εσωτερικό, οι πολίτες έδειξαν μια εκπληκτική ωριμότητα, δεν αποδέχθηκαν την πόλωση και τον διχασμό που καλλιέργησαν την τελευταία εβδομάδα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και έδωσαν ένα συντριπτικό μήνυμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό της χώρας». Σχολιάζοντας την παραίτηση Βαρουφάκη, ο κ. Ξανθός είπε: «Το μήνυμα του δημοψηφίσματος είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης και προφανώς η αναδιάταξη της διαπραγματευτικής ομάδας θα εξυπηρετήσει την προσπάθεια, έστω σε αυτήν την τελική φάση, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».


ΔΕΗ: 55 προσλήψεις στην Κρήτη

Έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν στο ΑΣΕΠ ηλεκτρονική αίτηση για 450 προσλήψεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ. 88 από αυτές τις θέσεις αφορούν σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη.


Επισκευές στα σχολικά κτίρια από το Δήμο Χανίων

Στην επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων του Δήμου Χανίων προχωρά η Δημοτική Αρχή με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του δημάρχου, Τάσου Βάμβουκα και του αναδόχου του έργου. Με το έργο αυτό προβλέπεται η επισκευή – συντήρηση σχολικών μονάδων του Δήμου, καθώς και αλλαγή διαρρύθμισης – ανακατασκευής των χώρων ως επί το πλείστον των χώρων υγιεινής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 245.000 ευρώ.

Έως τις 17 Ιουλίου η υποβολή δηλώσεων για τους παιδικούς σταθμούς

Παρατείνεται η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων για τους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠΠ έως τις 17 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Χανίων και μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΚΟΙΠΠ. Σύμφωνα με την απόφαση, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων εγγραφών και επανεγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς, η οποία έληγε στις 10/7 παρατείνεται έως και τις 17 Ιουλίου.


Δ. Χανίων: Παράταση ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Παρατείνεται και στο Δήμο Χανίων, η προθεσμία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και την Τετάρτη 15/07, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι οφειλές μπορούν να καταβληθούν εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό, από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν. Ειδικά στις περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής των κυρίως οφειλών, προβλέπεται πλήρης (100%) απαλλαγή από προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

ΟΧΙ ΙΤΕ: Διαλέξεις Ωνάση για τις ικανότητες των βλαστοκυττάρων

Ένας νομπελίστας τιμά φέτος τις σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2015 που ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο. Οι επιστήμονες εστιάζουν στις βασικές ιδιότητες και ικανότητες των βλαστοκυττάρων, παρουσιάζοντας τις πιο σύγχρονες σχετικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Η αρχή των επιστημονικών διαλέξεων έγινε με τον παγκοσμίου φήμης βρετανό νομπελίστα σερ Τζον Γκούρντον, στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής 2012 για το ερευνητικό έργο του στο πεδίο των βλαστοκυττάρων. Στις φετινές διαλέξεις συμμετέχουν, με οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Ωνάση, έως 38 Έλληνες και 16 ξένοι φοιτητές, που επιλέγονται με κριτήριο τις υψηλές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Στις Διαλέξεις γίνονται επίσης δεκτοί και συμμετέχουν -επιλεγμένοι με τα ίδια κριτήρια, χωρίς όμως οικονομική ενίσχυση- φοιτητές από τα Ιδρύματα της Κρήτης, όπως και Έλληνες και ξένοι ερευνητές.

ΝΑΡ Χανίων: Εκδήλωση στον απόηχο του δημοψηφίσματος

Εκδήλωση-Συζήτηση διοργανώνει το ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα) Χανίων, στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, σήμερα Τρίτη, στις 19:30 με θέμα «Το εργατικό λαϊκό ΟΧΙ, να γίνει το μεγάλο ΝΑΙ της ρήξης και της Ανατροπής».

ΟΧΙ Οι δρόμοι του ψωμιού

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονής Μαλεβυζίου. Την Κυριακή 12 Ιουλίου οι εκδηλώσεις «Οι δρόμοι του ψωμιού» θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί με παραδοσιακό ζύμωμα και φούρνισμα , ενώ στις 6 το απόγευμα το παραδοσιακό αλώνισμα στα Πλακάλωνα, με άλεσμα με χειρόμυλο και ψήσιμο ξινόχοντρου. Είσοδος ελεύθερη.



Ιριδισμοί 2015

Ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων «ΙΡΙΣ» συνδιοργανώνουν στην Πύλη της Άμμου (Sabbionara) την Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 20.30 μ.μ., την Ετήσια Γενική Έκθεση εικαστικής δημιουργίας των Μελών του Συλλόγου, με τίτλο ΙΡΙΔΙΣΜΟΙ 2015. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος – ο οποίος ιδρύθηκε το 1997 και, ας σημειωθεί, είναι μη κερδοσκοπικός και δεν επιχορηγείται από πουθενά - περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: Ζωγραφική, Αναλογική και Εικαστική Φωτογραφία, Αγιογραφία, Κεραμική, Προσθετική Ζωγραφική, Μικρογλυπτική με πολυμερή πηλό, Κολλάζ, Ζωγραφική σε μετάξι, πέτρα και γυαλί, Ξυλογλυπτική, Πορσελάνινες κούκλες, Διακοσμητικές Καλλιτεχνικές κατασκευές, και Κρητική Ενδυμασία. Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015 και ώρα 20.30 μ.μ. Διάρκεια Έκθεσης: Τετάρτη 8 Ιουλίου έως και Κυριακή 19 Ιουλίου 2015. ‘Ώρες επισκέψεων: Καθημερινά, 11.00 – 14.00 και 19.00 – 23.00. Είσοδος ελεύθερη.

Παράταση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Μαντινάδας

Λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί, o Παγκρήτιος Διαγωνισμός Μαντινάδας 2015 θα πάρει μια μικρή παράταση έως τις 10 Ιουλίου.

Ο καιρός

Αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα στην Κρήτη, η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...