Οι 17 πιο ξεχωριστές εθνικές σημαίες, η σύντομη ιστορία τους και οι άγνωστοι συμβολισμοί

Κάθε χώρα έχει μια σημαία στην οποία τα χρώματα και τα σύβμολα που έχει επιλέξει δεν είναι τυχαία αλλά έρχονται να εκφράσουν ιδέες, ιστορικά γεγονότα, πεποιθήσεις- κυρίως θρησκευτικές- ή να εξυμνήσει κατορθώματα και φυσικές ομορφιές. Αρκετές δυτικές σημαίες αποτελούν ουσιαστικά μια παραλλαγή της γαλλικής Tricolour η οποία ενέπνευσε πολλές χώρες εξαιτίας της επαναστατικής της καταβολής.
Αν και κάθε σημαία έχει τις ιδιαιτερότητές της, υπάρχουν σαφώς κάποιες πιο εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες τόσο στο σχεδιασμό τους όσο και σε ό,τι αφορά την ιστορία τους. Μερικές εξ αυτών παρουσιάστηκαν σε ένα υπέροχο infographic που είδαμε στο All that is interesting με κάποιες εκ των πλεόν...ξεχωριστών και ιδού οι 17 που επιλέξαμε και η σύντομη ιστορία τους. Μεταξύ αυτών- οι δημιουργοί του infographic - επέλεξαν και την ελληνική.
  • 1
    Μοζαμβίκη-Flag of Mozambique
    Χρώματα: πράσινο, μαύρο, λευκό, χρυσό, κόκκινο. Η συγκεκριμένη σημαία είναι ιδιαίτερα διάσημη καθώς σε αυτή...εμφανίζεται ένα ΑΚ-47 το οποίο και συμβολίζει τον αιματηρό αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία. Το δε ανοιχτό βιβλίο πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο, συμβολίζει την ιδιαίτερη αξία που αποδίδεται στην παιδεία, η σκαπάνη την αγροτική παράδοση της Μοζαμβίκης και το αστέρι συμβολίζει τον μαρξισμό και τον διεθνισμό.
  • 2
    ΗΠΑ-The Stars and Stripes
    Χρώματα: Μπλε, κόκκινο και λευκό. Από το 1775 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 28 παραλλαγές της διάσημης σημαίας «Stars and Stripes» με κάθε μία να περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό αστεριών. Η σημερινή εκδοχή, είναι και η επίσημη από τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου 1960 και έχει 13 οριζόντιες λωρίδες- μια για κάθε αποικία που κήρυξε την ανεξαρτησία της και συμμετείχε στη συνέχεια στην δημιουργία της Ένωσης ενώ υπάρχουν και 50 αστέρια, ένα για κάθε πολιτεία των ΗΠΑ.
  • 3
    Βραζιλία-Αuriverde
    Xρώματα: Πράσινο, χρυσό, μωβ και λευκό. Το moto της βραζιλιάνικης σημαίας είναι «Οrdem e Progresso» δηλαδή «Τάξη και Πρόοδος» και είναι εμπνεύσεως του γάλλου φιλοσόφου Auguste Comte και υπέρμαχου του θετικισμού- «Η αγάπη ως αρχή και η τάξη ως βάση, η πρόοδος ως στόχος». Τα μικρά λευκά αστέρια απεικονίζουν τους αστερισμούς που είναι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό της χώρας.
  • 4
    Aυστραλία-Flag of Australia
    Xρώματα: μπλε, κόκκινο και λευκό. Η σημαία της χώρας δηλώνει τους ισχυρούς δεσμούς της στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας και επάνω αριστερά απεικονίζεται η Union Jack και κάτω από αυτή ένα μεγάλο λευκό επτάκτινο αστέρι γνωστό ως το Αστέρι της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Star) ενώ τα άλλα πέντε μικρότερα αλλά όχι ομοίου μεγέθους αστέρια αποτελούν απεικόνιση του αστερισμού Southern Cross που είναι εύκολα ορατός στην Αυστραλία.
  • 5
    Ιράν-Three Color Flag
    Χρώματα: πράσινο, λευκό, κόκκινο. Στην κουλτούρα του Ιράν το πράσινο συμβολίζει την ανάπτυξη και την ευτυχία ενώ το λευκό την ειρήνη και το κόκκινο τη γενναιότητα και το θάρρος, τη φωτιά και την αγάπη. Με λευκά γράμματα επαναλαμβάνεται 11 φορές η φράση «Αllaju Akbar» δηλαδή ο Αλλάχ είναι Μεγάλος.
  • 6
    Νότιος Αφρική-Flag of South Africa
    Xρώματα: Πράσινο, μαύρο, λευκό, χρυσό, κόκκινο και μπλε. Μετά την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα το 1990 αποφασίστηκε πως θα πρέπει να αλλάξει η σημαία της χώρας. Το μαύρο, το πράσινο και το χρυσό χρώμα είναι τα τρία χρώματα που κυριαρχούσαν και στο banner του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου του Μαντέλα ενώ το κόκκινο επιλέχθηκε όπως και το μπλε επειδή ήταν τα χρώματα της παλιάς σημαίας του Transvaal. Το πλάγιο σχήμα Υ λέγεται πως συμβολίζει τη σύγκλιση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών στη χώρα.
  • 7
    Νεπάλ-Flag of Nepal
    Χρώματα: Μπλε, βυσσινί, και λευκό. Σίγουρα πρόκειται για ένα ασυνήθιστο σχέδιο που θέλει να συμβολίσει τις κορυφές των Ιμαλαϊων ενώ ο ήλιος και το φεγγάρι θέλουν να συμβολίσουν τη γαλήνη. Το βυσσινί είναι το χρώμα του εθνικού λουλουδιού του Νεπάλ – του Ροδόδεντρου - ενώ το μπλε περίγραμμα συμβολίζει την ειρήνη.
  • 8
    Ελλάδα-H γαλανόλευκη
    Χρώματα: μπλε και λευκό. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις εννέα συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά της Τουρκοκρατίας. Ο δε λευκός σταυρός στην επάνω αριστερή άκρη της σημαίας είναι το σύμβολο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, της επίσημης θρησκείας της χώρας.
  • 9
    Μαλαισία-Jalur Gemilang
    Χρώματα: μπλε, κίτρινο, κόκκινο και λευκό. Η σημαία έχει 14 κόκκινες και λευκές εναλλασσόμενες οριζόντιες ρίγες που συμβολίζουν την ισότητα μεταξύ των 13 ξεχωριστών πολιτειών της χώρας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το σχέδιο του φεγγαριού και του αστεριού με τις πολλές ακτίνες συμβολίζει το Ισλάμ, την επίσημη θρησκεία στη Μαλαισία.
  • 10
    Ινδία-Τiranga
    Χρώματα: πορτοκαλί, λευκό, πράσινο και μπλε. Απ' όταν «υιοθετήθηκε» η συγκεκριμένη σημαία, το 1931 η πράσινο λωρίδα συμβόλιζε τους Μουσουλμάνους που ζούσαν στη χώρα ενώ το πορτοκαλί συμβολίζει τους Ινδουιστές και το λευκό την επιθυμητή ειρήνη μεταξύ τους. Ο μπλε τροχός στο κέντρα έχει 24 ακτίνες κάθε μια εκ των οποίων συμβολίζει και μια ώρα της ημέρας.
  • 11
    Μπακγλαντές-Flag of Bangladesh
    Xρώματα: κόκκινο και πράσινο. Ο κόκκινος κύκλος αν προσέξετε, δεν βρίσκεται στο κέντρο της σημαίας...και δεν πρόκειται για λάθος. Ηθελημένα βρίσκεται πιο κοντά στο αριστερό περίγραμμα της σημαίας και πρόκειται για ένα τρικ, ώστε όταν κυματίζει στον ιστό να φαίνεται πως ο κύκλος βρίσκεται πράγματι στο κέντρο (!). Το πράσινο συμβολίζει την οργιώδης βλάστηση της χώρας και το κόκκινο το αίμα όσων έχασαν τη ζωή του στη μάχη για την ανεξαρτησία της χώρας. Ο κόκκινος κύκλος όμως συμβολίζει και τον ανατέλλοντα ήλιο της Βεγγάλης.
  • 12
    Γαλλία-Tricolour
    Xρώματα: Μπλε, λευκό και κόκκινο. Το λευκό συμβολίζει τον βασιλιά και επίσης είναι το επίσημο χρώμα του Οίκου των Βουρβώνων, που έδωσε σειρά βασιλέων στο θρόνο της Γαλλίας και μέχρι την Γαλλική Επανάσταση. Το κόκκινο και το μπλε συμβολίζουν την πρωτεύουσα της χώρας, το Παρίσι ενώ είναι και τα χρώματα υπό τα οποία οι επαναστάτες εισέβαλαν στο κάστρο της Βαστίλης το 1789, καταλύοντας ένα από τα υπέρτατα σύμβολα της γαλλικής απολυταρχίας.
  • 13
    Γερμανία-Fedral Flag
    Χρώματα: Μαύρο, κόκκινο και χρυσό. Η επιλογή των τριών αυτών χρωμάτων «πηγαίνει» πίσω στο 1840 όταν το κοινοβούλιο της Φρανκφούρτης τα ανακήρυξε ως τα επίσημα χρώματα της Γερμανίας. Λέγεται πως τα χρώματα αντιπροσωπεύουν τη Δημοκρατία και το τωρινό σχέδιο της σημαίας αποφασίστηκε μετά την πτώση του Βερολίνου και της Ένωσης ανατολικής και δυτικής Γερμανίας το 1990.
  • 14
    Καναδάς-The maple leaf/L 'unifolié
    Xρώματα: κόκκνο και λευκό. Αυτή είναι η επίσημη σημαία του Καναδά μόλις από το 1965 και μόνο αφού προηγήθηκε μια σοβαρή εθνική συζήτηση- συχνά σε υψηλούς τόνους- και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Lester B. Pearson. Στο κέντρο της σημαίας απεικονίζεται ένα φύλο σφένδαμου, ο οποίος φύεται σε αφθονία στη χώρα ενώ η ίδια η σημαία έχει τη δική της...γιορτή την National Flag of Canada Day, κάθε Φεβρουάριο.
  • 15
    Νιγηρία-Flag of Nigeria
    Χρώματα: πράσινο και λευκό. Οι πράσινες ρίγες συμβολίζουν τον πλούτο της χώρας- την πλούσια βλάστηση και την αγροτική βιομηχανία ενώ η λευκή λωρίδα συμβολίζει την επιδίωξη της χώρας για ειρήνη και αρμονία. Η σημαία σχεδιάστηκε από τον έναν 23χρονο φοιτητή, και χρησιμοποιήθηκε επισήμως για πρώτη φορά την 1η Οκτωβρίου 1960.
  • 16
    Ηνωμένο Βασίλειο-The Union Jack
    Χρώματα: Μπλε, κόκκινο και λευκό. Ο κόκκινος σταυρός που σχηματίζεται στη μέση, είναι ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου προστάτη της Αγγλίας αλλά και του Αγίου Πατρικίου προστάτη της Ιρλανδίας και .....του Αγίου Ανδρέα που είναι προστάτης άγιος της Σκωτίας. Η Ουαλία δεν «εκπροσωπείται» στην Union Jack καθώς όταν σχεδιάστηκε η συγκεκριμένη περιοχή ήταν μέρος του Βασιλείου της Αγγλίας.
  • 17
    Κίνα-Κίνα- WU XING HONG QI, Five Star Red Flag
    Χρώματα: κόκκινο και χρυσό. Το κόκκινο συμβολίζει την κομμουνιστική επανάσταση της Κίνας ενώ τα πέντε αστέρια και ο σχηματισμός τους θέλουν να συμβολίσουν την ενότητα του κινεζικού λαού υπό την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας (CPC). O προσανατολισμός των αστεριών - τέσσερα μικρά γύρω από ένα μεγαλύτερο- επίσης την ενότητα γύρω από αυτό «ευρύτερο καλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...