Μήνυμα Παυλόπουλου για τα 66 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Οι ιστορικοί δεσμοί και η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, η σημασία της κινεζικής οικονομίας για την Ελλάδα, καθώς και αυτή των επενδυτικών σχέσεων και των σχέσεων θαλάσσιας συνεργασίας, υπογραμμίζονται στο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου επ’ ευκαιρία της 66ης επετείου της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το οποίο ήδη προβάλλεται, μέσω ανταπόκρισης του πρακτορείου «Νέα Κίνα», σε περισσότερα από 80 διαδικτυακά ΜΜΕ της Κίνας.


Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος μεταφέρει τις θερμότερες ευχές «ενός πανάρχαιου λαού, του ελληνικού, προς ένα λαό με μακραίωνη επίσης ιστορία, τον κινεζικό» και προσθέτει: «Ο Κινεζικός Λαός, όπως και ο Ελληνικός, συνάντησε στην μακρά του πορεία πολλά εμπόδια, τα οποία υπερέβη με θυσίες και αποφασιστικότητα. Αλλά όπως είπε και ο Κομφούκιος, "η μεγαλύτερη δόξα μας δεν έγκειται στο να μην πέφτουμε ποτέ, αλλά στο να σηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε". Και οι δύο Λαοί, παρ' όλες τις δύσκολες περιόδους του ιστορικού τους βίου, διακρίνονται για την ικανότητά τους να αναγεννώνται και να αναζωογονούνται. Και έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην παγκόσμια ιστορία ως δύο από τους αρχαιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς».

Αναφερόμενος στη θαλάσσια συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει: «Ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, το λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί την πύλη επικοινωνίας της σύγχρονης Κίνας με την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή» και συνεχίζει σημειώνοντας: «Η θάλασσα υπήρξε για τους Λαούς μας συνδετικό στοιχείο, που μας ενώνει ως σήμερα. Ελληνικά πλοία μεταφέρουν μεγάλο όγκο του κινεζικού εμπορίου, κινεζικά ναυπηγεία κτίζουν ελληνικά καράβια, ελληνικά κρουαζιερόπλοια φιλοξενούν Κινέζους τουρίστες που επιθυμούν ν' απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι. Αποφασίσαμε ν' αναδείξουμε το στοιχείο αυτό κηρύσσοντας το 2015 Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας της Κίνας με την Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι και στο μέλλον η συνεργασία μας αυτή θα ενισχυθεί και θα εμπλουτισθεί, με τρόπο αμοιβαίως επωφελή και για τις δύο Χώρες».

Σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει τα εξής: «Η Ελλάδα, μετά από μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία της, έχει αποφασίσει να ξανασταθεί όρθια και ν' ανοίξει τις πύλες της στην παγκόσμια συνεργασία. Στην προσπάθειά μας αυτή επιθυμούμε η Κίνα να έχει ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνον γιατί αποτελεί την δυναμικότερη οικονομία σήμερα αλλά και γιατί, σε δύσκολες στιγμές, μας προσέφερε τη στήριξη ενός καλού φίλου».

Απευθύνοντας, μάλιστα, κάλεσμα προς τις κινεζικές επιχειρήσεις αναφέρει: «Θέλουμε περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα και περισσότερα ελληνικά προϊόντα να φθάσουν στην κινεζική και την ασιατική αγορά».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος υπογραμμίζει και τη σημασία της συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα, σημειώνοντας:

«Επιθυμούμε, ταυτόχρονα, να στηρίξουμε τη συνεργασία αυτή σε στέρεες βάσεις. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους που να κατανοούν την πραγματικότητα, τη γλώσσα και την νοοτροπία των δύο Χωρών μας. Η συνεργασία μας στον εκπαιδευτικό τομέα εκεί προσβλέπει. Ήδη πολλοί νέοι Κινέζοι μελετούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, και πολλοί Έλληνες φοιτούν στα κινεζικά πανεπιστήμια. Χρειαζόμαστε περισσότερους».

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σ' ένα απόφθεγμα που, όπως τόνισε, αποδεικνύει τη συγγένεια της σκέψης μας, ήδη από την αρχαιότητα: «”Η πραγματική γνώση είναι να γνωρίζεις το μέγεθος της άγνοιας", είπε ο Κομφούκιος. "Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα", είπε ο Σωκράτης. Και να σας διαβεβαιώσω, ότι η Ελλάδα βαδίζει με μεγάλη ζέση το δρόμο που οδηγεί στην σύσφιξη των σχέσεών της με την Κίνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άριστο κλίμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας επιβεβαιώθηκαν και κατά τη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο (26 Σεπτεμβρίου), ο κ. Παυλόπουλος με τον πρεσβευτή της Κίνας στην Ελλάδα Ζου Ξιάολι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τη μακρά πολιτιστική παράδοση που συνδέει δύο αρχαίους λαούς και τα μεγάλα επιτεύγματα σε κάθε τομέα συνεργασίας, ευχόμενος ταυτόχρονα, προς την κινεζική ηγεσία και τον λαό της για την επέτειο της ίδρυσης της Νέας Κίνας με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 1ης Οκτωβρίου.

Χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί στον τομέα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία ενδυνάμωσης των ανταλλαγών στα ύπατα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση και δυναμισμός στις διμερείς σχέσεις.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρεσβευτής ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη συνάντηση και τις ευχές του για την κινέζικη εθνική γιορτή. Ειδικότερα εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσωπική φιλία και στήριξή του έναντι της Κίνας και για τις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα. Δήλωσε δε ότι η Κίνα επιθυμεί να εργαστεί από κοινού με την Ελλάδα για την προώθηση και εμβάθυνση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...