«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει τις ασθενέστερες τάξεις της κοινωνίας»

«Η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή Αριστερά», τονίζει στη συνέντευξή της αυτή στην «Εφ.Συν.» η Νόρμα Ραντζέρι, διευθύντρια της ιστορικής και έγκυρης εφημερίδας της ιταλικής Αριστεράς «Il Manifesto».

Θεωρεί ότι η Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα, στηρίζοντας τις ασθενέστερες τάξεις της κοινωνίας και ότι ο διχασμός των αριστερών δυνάμεων δεν ωφελεί κανέναν, όπως αποδεικνύει και η ιταλική ιστορία των τελευταίων χρόνων.
Οσο για τις άμεσες προτεραιότητες μετά τις εκλογές, η Νόρμα Ραντζέρι εκτιμά ότι το θέμα του χρέους, με όλη του την ευρωπαϊκή διάσταση, πρέπει να παραμείνει με έμφαση στο προσκήνιο.
• Πώς είδατε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα να υπογράψουν, τελικά, συμβιβασμό με τους δανειστές;
Θέλω να υπενθυμίσω, κατ’ αρχάς, ότι όλοι όσοι πήραν μέρος στη διαπραγμάτευση είπαν ξεκάθαρα ότι η εναλλακτική ήταν να πέσει η Ελλάδα στο βάραθρο, με την έξοδο από το ευρώ, όπως ζητούσε ο Σόιμπλε. Και ξέρουμε όλοι ότι ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά ούτε τις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ποτέ υπέρ ενός Σχεδίου Β για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ούτε η ηγετική ομάδα, αλλά ούτε και ο ελληνικός λαός.
Η εντολή που δόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ήταν να διαπραγματευθεί, να προσπαθήσει να πετύχει όσα περισσότερα μπορούσε και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Βρίσκω ότι υπάρχει πλήρης συνοχή και ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα προς μίμηση, για εμάς τους Ιταλούς, σχετικά με το πώς τιμά κανείς με ουσιαστικό περιεχόμενο τη δημοκρατία. Διότι ο ελληνικός λαός κλήθηκε να εκφραστεί επί μιας υπόθεσης εξέχουσας σημασίας.
• Θεωρείτε ότι μια αριστερή δύναμη μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις αρνητικές συνέπειες των μνημονίων από ό,τι η Κεντροδεξιά, η οποία βρίσκεται σαφώς κοντά, ιδεολογικά, στην όλη φιλοσοφία της λιτότητας;
Πιστεύω ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση –όπως έχει ήδη διαπιστώσει η Ελλάδα, και σε μεγάλο βαθμό η Ιταλία με την κυβέρνηση Μόντι– διαχειρίζεται τα μνημόνια και τη λιτότητα, χωρίς να θεωρεί, βεβαίως, προτεραιότητα τη ζωή του συνταξιούχου, του μισθωτού ή του άνεργου. Και αυτό αποδεικνύεται από το ότι οι κυβερνήσεις αυτές προωθούν τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Πλήττουν, δηλαδή, τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Μια αριστερή κυβέρνηση, και ειδικότερα ο Τσίπρας, θα μπορέσει, στο πλαίσιο του δυνατού, να σώσει αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους αισθάνεται ότι εκπροσωπεί. Οπως είπαν στις συνεντεύξεις τους στην εφημερίδα μας οι τέως υπουργοί Νίκος Παππάς και Γιώργος Σταθάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας. Σοσιαλδημοκρατία η οποία απέδειξε, αρχίζοντας από το γερμανικό SPD, ότι συμπορεύεται με την Κεντροδεξιά. Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική, να χειρίζεται τη δεδομένη πραγματικότητα, ως μια ριζοσπαστική δύναμη της Αριστεράς. Και είναι χρέος μας, κατά συνέπεια, να στηρίξουμε, όσο περισσότερο μπορούμε, μια πολιτική δύναμη που θέτει έναν τόσο υψηλό και δύσκολο στόχο.
• Μια λογική η οποία ισχύει και σε ευρύτερο πλαίσιο, ευρωπαϊκό, και όχι μόνον ελληνικό;
Ασφαλώς. Κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι η κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να επιτευχθεί σε μια μόνον χώρα. Και αυτό αποδεικνύεται και από το ότι στην Ισπανία οι Podemos συνέχισαν να εκφράζουν την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα. Τόσο μετά την υπογραφή του συμβιβασμού με τους δανειστές όσο και μετά την απόφασή του να ζητήσει πρόωρες εκλογές.
Ο Τσίπρας, δηλαδή, μπορεί να έχασε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ποιος άλλος θα κατάφερνε να πει ότι η Ευρώπη είναι όντως γυμνή, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το θέμα του χρέους; Δεν το έκανε η ιταλική, αλλά η ελληνική, αυτή η ελληνική Αριστερά. Το ότι σήμερα συζητείται ευρέως το θέμα του δημόσιου χρέους, και όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά πανευρωπαϊκά, το οφείλουμε, κυρίως, στη μάχη αυτή.

Ολόκληρη η συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...