Σε θέση μάχης κυβέρνηση - περιβαλλοντικές οργανώσεις για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ

Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις – και όχι μόνο – θα γίνει με αφορμή την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
 
Και λέμε «και όχι μόνο» γιατί για το θέμα της κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας έχουν αντιδράσει σφόδρα και οι Οικολόγοι Πράσινοι, που και σε αυτές τις εκλογές συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα εξέλεξαν δύο βουλευτές, αφού εκτός από τον Γιάννη Δημαρά, που είχε εκλεγεί τον Ιανουάριο, σε εκλόγιμη θέση στη λίστα τοποθετήθηκε και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Για τη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το θέμα αυτό είναι, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα της ενέργειας, και ένα πρώτο αγκάθι στον δρόμο που δεν είναι στρωμένος με ρόδα, όσον αφορά τη συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΗ, που οι κακές γλώσσες λένε ότι παραμένει στην επιρροή του επικεφαλής της ΛΑΕ, αφού ήταν προσωπική επιλογή του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
 
 
Μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το WWF Ελλάς, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στη ΔΕΗ καταγγέλλοντάς την για «προεκλογική υποθήκη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ». Και αυτό γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη εργασιών «για την κατασκευή της άκρως αμφιλεγόμενης νέας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές και με ένα τοπίο ομιχλώδες τόσο στη διακυβέρνηση της χώρας όσο και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».
Η αλήθεια είναι ότι, πλέον, το ομιχλώδες τοπίο όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, όχι όμως και το ομιχλώδες τοπίο όσον αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Τα κεφάλαια
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, εάν τελικά κατασκευαστεί η νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, θα είναι εκτός Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για τις μονάδες καύσης σε όλη την Ευρώπη και η κατασκευή της θα κοστίσει στους Έλληνες πολίτες τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην κατασκευή της μονάδας έχουν άμεση εμπλοκή οι Γερμανοί, αφού, όπως σημειώνει το WWF Ελλάς, περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ θα εξασφαλιστούν με δάνειο από τη γερμανική τράπεζα KfW-IPEX με την εγγύηση του Γερμανικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes και προορίζεται για την αγορά μηχανημάτων γερμανικής κατασκευής. 
 
Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί αναγκαστικά από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ, καθώς «οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πλέον κλείσει για την πιο ρυπογόνα τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη».
Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που θα προκύψει από αυτή την επένδυση έχει να κάνει με τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ). Αλλαγές που αφορούν το «κόψιμο» των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπανσης για τις λιγνιτικές μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι εάν κατασκευαστεί η νέα μονάδα, η ΔΕΗ θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει αυτή την επένδυση.
 
Το WWF Ελλάς προειδοποιεί μάλιστα ότι η όλη επένδυση στηρίζεται σε τεχνικο-οικονομικό κενό, αφού δεν είναι εξασφαλισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απαλλαγή της Ελλάδας από την αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, αλλά και την ίδια την παραδοχή της ΔΕΗ, η Πτολεμαΐδα V θα έχει μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος από μονάδες φυσικού αερίου, εάν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων πάρουν την ανηφόρα, όπως αναμένεται.
Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες της ΔΕΗ για δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα το 2014 ανήλθαν σε 216,9 εκατ. ευρώ, παρά τη μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, για τιμές αγοράς δικαιωμάτων περίπου 7,5 ευρώ ανά τόνο. Οι σημερινές τιμές, όμως, αναμένεται, σύμφωνα με προβλέψεις, να υπερτριπλασιαστούν και να φτάσουν τα 25-30 ευρώ ανά τόνο την περίοδο 2021-2030.
 
Η ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που με ανακοίνωσή της κατηγορεί το WWF Ελλάς για παραπλανητικές και ανακριβείς μελέτες με στόχο να ακυρώσουν ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά, αναπτυξιακά έργα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατηγορεί, μάλιστα, την περιβαλλοντική οργάνωση «για σταθερό και διαχρονικό μένος για το εθνικό μας καύσιμο, δηλαδή τον λιγνίτη».
Να σημειωθεί ότι τον λιγνίτη είχε χαρακτηρίσει ως «εθνικό καύσιμο» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος έδινε τον τόνο της πολιτικής στον τομέα της ενέργειας τους τελευταίους επτά μήνες και μέχρι να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική ενέργειας που, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, απείχε κατά πολύ από τις προτεραιότητες που θέλει να θέσει η νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...