Εντείνεται το κύμα προσφύγων που έχει εγκλωβιστεί στην Αδριανούπολη, στην Τουρκία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 2.000 άνθρωποι βρίσκονται στη συγκεκριμένη πόλη στα βορειοδυτικά, και περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι τοπικές αρχές στην Αδριανούπολη προειδοποιούν ότι θα γίνει χρήση βίας αν οι πρόσφυγες δεν εγκαταλείψουν σύντομα την πόλη.
Μετακινούνται προς τα χερσαία σύνορα
Με χρήση βίας απείλησε ο κυβερνήτης της περιοχής, Ντουρσούν Αλί Σαχίν, αναφερόμενος στους πρόσφυγες οι οποίοι εδώ και μέρες φθάνουν με διάφορα μέσα από την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά ή τα βουλγαροτουρκικά σύνορα με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες, λόγων των πολύνεκρων ναυαγίων στο Αιγαίο.
Οι τουρκικές αρχές τους απέκλεισαν στον σταθμό λεωφορείων της Κωνσταντινούπολης, σε απόσταση 250 χλμ.. Εκεί, εκατοντάδες άνθρωποι πολιορκούν εταιρίες μεταφορών για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία.
Ορισμένοι κατάφεραν να φθάσουν στην Αδριανούπολη με ιδιωτικά αυτοκίνητα ή και πεζή ακόμη. Συγκεντρώθηκαν στον σταθμό των λεωφορείων και σε ένα τέμενος της πόλης, υπό τη στενή επιτήρηση των χωροφυλάκων που τους απαγορεύουν να πλησιάσουν τα σύνορα.
Ερντογάν: Μόνη λύση η διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία
Η διευθέτηση της σύγκρουσης στην Συρία αποτελεί τη μόνη λύση για να σταματήσει το κύμα των προσφύγων από τη χώρα αυτή προς την Ευρώπη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η λύση στο πρόβλημα με τους πρόσφυγες δεν μπορεί να είναι να κλείνουμε την πόρτα στους ανθρώπους αυτούς ή να βάζουμε συρματοπλέγματα στα σύνορα. Το ζητούμενο είναι στην πραγματικότητα να σταματήσει η σύγκρουση στη χώρα αυτή το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.
«Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Όμως αυτό έχει καταστεί αδύνατο λόγω της κατάστασης (…) δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές όταν οι σοροί προσφύγων ξεβράζονται στις ακτές της Μεσογείου ή του Αιγαίου», συνέχισε.
Ο Ερντογάν κάλεσε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Μια λύση στο συριακό πρόβλημα είναι να οδηγηθεί σε πτώση το καθεστώς του τυράννου που βρίσκεται στην εξουσία και να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση που σέβεται τη βούληση του λαού και τις πραγματικότητες της περιοχής», τόνισε.
Ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του, την οποία απορρίπτουν οι Δυτικοί, να δημιουργηθεί στη βόρεια Συρία μια ουδέτερη ζώνη για την υποδοχή των εκτοπισμένων, προκειμένου «να προσφέρουμε βοήθεια μέσα στην ίδια τους τη χώρα σε αυτούς που χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης».
Η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της δύο εκατομμύρια Σύρους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ο οποίος μαίνεται από το 2011.
Η Βουλγαρία θα δεχτεί πιέσεις στα σύνορά της
Η Βουλγαρία, που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος για τους χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη περνώντας από τα Βαλκάνια, ανακοίνωσε σήμερα ότι προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει αυξημένες πιέσεις στα σύνορά της με την Τουρκία.Η Σόφια εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιώτες στα σύνορα ώστε «να διασφαλίσει την επιτήρησή τους», διευκρίνισε ο διευθυντής της αστυνομίας συνόρων, ο Αντόνιο Ανγκέλοφ. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, βλέποντας τι συμβαίνει στους γείτονές μας», σημείωσε.
Η Βουλγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ από το 2007, έχει κατασκευάσει ένα φράχτη από συρματόπλεγμα μήκους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία. Εδώ και αρκετούς μήνες σχεδιάζει να επεκτείνει τον φράχτη αυτόν κατά 82 χιλιόμετρα, όμως η έναρξη των έργων έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/SEDAT SUNA
Φωτό αρχείου: EPA/SEDAT SUNA
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου