30 χρόνια από τη Συνθήκη του Σένγκεν

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης του Σένγκεν στην ομώνυμη κωμόπολη του Λουξεμβούργου. 
Η Συνθήκη Σένγκεν είχε στόχο, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή κατάργηση των συνοριακών ελέγχων και την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ. Ωστόσο, η όξυνση της προσφυγικής κρίσης, με την αθρόα αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη,
φαίνεται να έχει ενισχύσει όσο ποτέ άλλοτε την κριτική εναντίον της εν λόγω συμφωνίας , με βασικό επιχείρημα ότι όσο βρίσκεται σε ισχύ η Σένγκεν, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ο έλεγχος των προσφυγικών ροών.
Οι έκτακτες καταστάσεις οδήγησαν πολλές χώρες στην απόφαση να επαναφέρουν προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους, θέτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά εκτός ισχύος τη Συνθήκη Σένγκεν.
Πέρα από την Σένγκεν όμως, εκτός ισχύος τέθηκε εκ των πραγμάτων και ο Κανονισμός του Δουβλίνου, που ορίζει μεταξύ άλλων ότι η πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία εισέρχεται ένας πρόσφυγας είναι υπεύθυνη για την καταγραφή και την εξέταση του αιτήματος ασύλου. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως οι συγκεκριμένες διατάξεις αγνοήθηκαν.
«Αδύνατη» η διάλυση της ΕΕ εξαιτίας του Σένγκεν
Οι υπουργοί Εσωτερικών ορισμένων χωρών της ΕΕ συναντώνται στο Ες Μπελβάλ του Λουξεμβούργου στο πλαίσιο συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης. Σ’ αυτό αναμένεται να συζητήσουν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη του Σένγκεν με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής.
Πάντως, οι ελευθερίες που προβλέπει η Σένγκεν αξιολογούνται από ορισμένους, δεδομένης της δραματικής αύξησης των προσφυγικών ροών, ως κίνδυνος για τη συνοχή, ενδεχομένως και για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ.
Ο Βίχαρντ Βόικε, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ, δεν συμμερίζεται πάντως τη συγκεκριμένη προσέγγιση.
Όπως επισήμανε στην DW, «όχι δεν νομίζω ότι η Σένγκεν θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ΕΕ. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα: αυτό που σημαίνει η Σένγκεν, δηλαδή η ελεύθερη μετακίνηση, είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Μπορεί κανείς να περάσει τα σύνορα χωρίς ελέγχους. (…) Η Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης και έτσι το βλέπουν και οι κοινωνίες των χωρών που εντάχθηκαν στην ΕΕ από το 2004 και αργότερα. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί αυτό το επίτευγμα. Το ενδεχόμενο να διαλυθεί έτσι η ΕΕ το θεωρώ αδύνατο».
Οι αριθμοί δεν πρέπει να ορίζουν την πολιτική
Η εφημερίδα Bild δημοσιεύει αποσπάσματα από ένα, όπως υποστηρίζει, απόρρητο έγγραφο γερμανικών υπηρεσιών, στο οποίο σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Γερμανία θα δεχθεί στο έδαφός της 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Δηλαδή πολύ περισσότερους από τους 800.000 που αναμένει επισήμως η γερμανική κυβέρνηση, ακόμα κι αν ορισμένοι πολιτικοί έχουν ήδη διορθώσει προς τα πάνω και αυτό τον αριθμό.
Όμως η εφημερίδα δεν σταματά εκεί. Επικαλούμενη το έγγραφο σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος «κατάρρευσης του συστήματος αρωγής», μιας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν νέα κοντέινερ για τη στέγαση ή εγκαταστάσεις υγιεινής για τα καταλύματα των προσφύγων.
Η αντίδραση του Βερολίνο στο δημοσίευμα ήταν άμεση: «Το έγγραφο αυτό ουδείς άνθρωπος γνωρίζει», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι το χειμώνα ο αριθμός των μεταναστών θα αρχίσει ούτως ή άλλως να μειώνεται λόγω κακοκαιρίας.
Δεν προξενεί πάντως εντύπωση ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει «χαμηλά» το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, μιας και γνωρίζει ότι το κλίμα ευφορίας στην γερμανική κοινή γνώμη υπέρ της έλευσης των προσφύγων στην Γερμανία αρχίζει να αλλάζει σταδιακά.
Όλο και περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί μιλούν πλέον για «ανώτατα όρια» στον αριθμό των προσφύγων και διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ορισμένοι μάλιστα αμφισβητούν ακόμα και το συνταγματικά κατοχυρωμένο στη Γερμανία δικαίωμα για αίτηση χορήγησης ασύλου.

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...