Η Ευρωβουλή ενέκρινε την παροχή  35 δισ. € στην Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  είχε συνάντηση με την επίτροπο, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου. Και οι δύο επιβεβαίωσαν τη δυνατότητα εκταμίευσης 824 εκατ. από την Κομισιόν τον Οκτώβριο, αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ.


Η Ευρωβουλή με συντριπτική πλειοψηφία (586 ψήφους υπέρ, 87 κατά, 21 αποχές) ενέκρινε την παροχή των 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους για την περίοδο 2014-2020 και την αποπληρωμή όλων των υπολειπόμενων ποσών της περιόδου 2007-2013 χωρίς να απαιτείται εθνική συγχρηματοδότηση, μέ άμεση ωφέλεια για την χώρα μας 2 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την επίτροπο ήταν το θέμα της άμεσης διάθεσης επιπλέον κονδυλίων ύψους 824 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος Οκτωβρίου και η εξοικονόμηση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς αναλαμβάνει η ΕΕ την καταβολή του 5% της ελληνικής συμμετοχής στα σχετικά προγράμματα.
«Για την κυβέρνησή μας, τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιστάθμισμα στην ύφεση και μοχλός για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Γι” αυτό, τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μην σπαταληθούν και να μην αποδυναμωθεί η αναπτυξιακή ροπή τους. Ήδη, μέσα σε δύο μήνες, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2015, κατευθύναμε όλους τους διαθέσιμους εθνικούς πόρους στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 1 δις ευρώ σε έργα που μέχρι τότε είχαν βαλτώσει» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η εκταμίευση αναμένεται στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για άμεση και αποτελεσματική χρήση από την Ελλάδα. Πρόκειται περί σειράς έκτακτων μέτρων ύψους για την ανάπτυξη και την απασχόληση τα οποία ψηφίζονται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής.
Με τα έκτακτα μέτρα, ζητείται μεταξύ άλλων η αύξηση κατά 3,5% της αρχικής προχρηματοδότησης του ποσού της ενίσχυσης, από το Κοινωνικό Ταμείο και τα Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Θάλασσας-Αλιείας, ενώ η Ελλάδα απαλλάσσεται από την εθνική συγχρηματοδότηση των επενδύσεων της περιόδου 2007-2013.
Στόχος είναι να εξασφαλισθεί ότι η Ελλάδα θα διαθέτει επαρκή οικονομικά μέσα για το 2015 και το 2016, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 του προγράμματος «Επενδύσεων στην ανάπτυξη και την απασχόληση».
Επιπλέον σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, η κ. Κρέτσου προανήγγειλε το διπλασιασμό της προκαταβολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 7% στο 14%.
Η μέχρι σήμερα απορρόφηση των κονδυλίων ανέρχεται στο 91% ενώ η επερχόμενη αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία πρόκειται να δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να αγγίξει το 100%.
Η κ. Κρέτσου υπογράμμισε ότι για την υιοθέτηση των συγκεκριμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων για την Ελλάδα χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, για να πειστούν οι υπόλοιπες χώρες να εγκρίνουν τα μέτρα, καθώς ήθελαν την ίδια προνομιακή μεταχείριση και άλλες χώρες.
Κατά τη σημερινή συνάντηση, τονίστηκε επίσης η αποδοτική συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την αξιοποίηση σχετικών κονδυλίων της τάξης των 450 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.