ΕΒΖ Ορεστιάδα: Άναψε το «φουγάρο», ξεκίνησε η καμπάνια στο εργοστάσιο ζάχαρης

Με μία λιτή τελετή αγιασμού ξεκίνησε και επίσημα σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, η παραγωγική περίοδος του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας.
Η “καμπάνια” θα διαρκέσει μόλις 15 ημέρες, διάστημα στο οποίο θα γίνει η κατεργασία περίπου 60.000 τόνων τεύτλων που υπολογίζεται ότι θα παραχθούν από τις 12.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν όψιμα στην περιοχή.
“Η σημερινή μέρα είναι μια μεγάλη μέρα, μια μέρα που, θέλω να πιστεύω, θα γραφεί στην ιστορία της ΕΒΖ και του εργοστασίου της Ορεστιάδας”, ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στους εργαζόμενους, ο διευθυντής του εργοστασίου, Παράσχος Παρασχούδης. Ο κ. Παρασχούδης , σε κλίμα συγκίνησης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη “χαμένη” περυσινή χρονιά, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι το εργοστάσιο θα έχει μέλλον. “Πέρυσι δεν ήμασταν εδώ. Μετά από πολύ κόπο και μεγάλη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων, ξαναβρισκόμαστε και έχουμε μέσα μας την ελπίδα ότι θα ξαναβρεθούμε και του χρόνου και για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σαράντα χρόνια πριν, μια άλλη γενιά εγκαινίαζε αυτό το εργοστάσιο. Εκείνη η γενιά, τέτοια μέρα, έκανε όνειρα. Θέλω να πιστεύω ότι και εμείς μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε όνειρα, σαν αυτά που έκανε εκείνη η γενιά…”, είπε ο διευθυντής του εργοστασίου. Αύριο στις 7 το πρωί ξεκινά η παραλαβή των τεύτλων, οι πρώτες ποσότητες των οποίων βρίσκονται ήδη μπροστά στην πύλη του ζαχαρουργείου.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου 


 ΕΒΖ 
H ιστορία της ζάχαρης



H ιστορία της ζάχαρης είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του πολιτισμού. H ζάχαρη, από την σανσκριτική λέξη ΣAPKAPA αρχίζει πραγματικά την ιστορία της τον 4ο αιώνα π.χ. με την ανακάλυψη από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού, ενός καλαμιού που δίνει "μέλι χωρίς μέλισσες". Τον 7ο αιώνα μ.χ. οι Άραβες εισβάλλουν στη Μέση Ανατολή και ανακαλύπτουν ακόμη μια φορά το ζαχαροκάλαμο. Επεκτείνουν την καλλιέργειά του στη λεκάνη της Μεσογείου. Εργαστήρια παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο δημιουργούνται στη Ρόδο, στη Κύπρο, στην Αίγυπτο, στη Βόρεια Αφρική, στη Σικελία, στις Βαλεαρίδες νήσους, στη Νότια Ισπανία.
H ζάχαρη εμφανίζεται στην Κεντρική Ευρώπη τον 12ο αιώνα χάρις στους σταυροφόρους που τη μετέφεραν από τη Συρία. H εισαγωγή γινόταν από το λιμάνι της Βενετίας. H πώλησή της γινόταν σε πολύ υψηλή τιμή από τα φαρμακεία σαν πολύτιμο, εξωτικό προϊόν, σε μορφή κώνων ζάχαρης, σπασμένων συσσωματωμάτων ζάχαρης ή σε σκόνη. H ανακάλυψη του Νέου Κόσμου τροποποίησε πλήρως την γεωγραφία της ζάχαρης. Το ζαχαροκάλαμο καλλιεργήθηκε σε τροπικά κλίματα π.χ. στα νησιά της Καραϊβικής που ονομάστηκαν έτσι νησιά ζάχαρης.
H ζάχαρη εισαγόταν ακατέργαστη και γινόταν καθαρισμός της στις ραφινερίες που είχαν ανεγερθεί κυρίως κοντά στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια. H γαλλική επανάσταση και το ηπειρωτικό εμπάργκο που επέβαλε η Γαλλία στα αγγλικά πλοία εμπόδιζαν την εισαγωγή της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Προκύπτουν αυστηροί περιορισμοί στην κατανάλωση. Είναι λοιπόν αναγκαίο, να βρεθεί ένα ευρωπαϊκό φυτό, από το οποίο να βγαίνει ζάχαρη όπως από το ζαχαροκάλαμο.
Ήδη το 1747 ο MARGGRAF γερμανός χημικός, απέδειξε ότι στο κτηνοτροφικό τεύτλο περιέχεται η ίδια ζάχαρη που βγαίνει από το ζαχαροκάλαμο. Eικοσιπέντε χρόνια αργότερα ο συμπατριώτης του ACHARD επανέλαβε και τελειοποίησε τα πειράματά του. Το 1900 η ζάχαρη από τεύτλο αντιπροσωπεύει το 63% της παγκόσμιας παραγωγής. Το τωρινό ποσοστό είναι 40% για τη ζάχαρη του τεύτλου και 60% για τη ζάχαρη του ζαχαροκαλάμου.

Η ιστορία της ζάχαρης στην Ελλάδα

σκηνή από την ιστορία της ζάχαρηςTο 1842 ιδρύεται το πρώτο ελληνικό ζαχαρουργείο κοντά στο χωριό Kαινούργιο της Λοκρίδας, ύστερα από σύμβαση που υπέγραψε το 1839 το Eλληνικό Δημόσιο με Γαλλοβελγική Eταιρία. H εταιρία όμως χρεωκόπησε και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.
Tο 1892 θεμελιώθηκε το ΣAKXAPOΠOIEION XPHΣTAKH B. ZΩΓPAΦOY στη Λαζαρίνα της Θεσσαλίας. Λειτούργησε από το 1894 μέχρι το 1909 και η συνολική παραγωγή ζάχαρης πλησίασε τους 8.000 τόννους. O σκληρός ανταγωνισμός της ξένης ζάχαρης και η αδυναμία καταπολέμησης των ζωικών εχθρών των τεύτλων ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν το ζαχαρουργείο σε κλείσιμο.
Tο 1960 ιδρύθηκε η Eλληνική Bιομηχανία Zάχαρης A.E. με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Tο 1961 λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο στη Λαρισα, το 1962 στο Πλατύ, στο 1963 στις Σέρρες. H δυναμικότητα επεξεργασίας τεύτλων των 3 πρώτων εργοστασίων ήταν 2.000 τόννοι το 24ωρο. Tο 1972 λειτούργησε το τέταρτο εργοστάσιο στην Ξάνθη και το 1975 το πέμπτο εργοστάσιο στην Oρεστιάδα με δυναμικότητα 3.000 τόννων τεύτλων το 24ωρο το καθένα.
H τελική ονομαστική δυναμικότητα των εκχυλίσεων των εργοστασίων μετά από σταδιακές επεκτάσεις και βελτιώσεις ανήλθε σε :
  • Λάρισα 8.000 τόννοι
  • Πλατύ 8.000 τόννοι
  • Σέρρες 5.000 τόννοι
  • Ξάνθη 6.000 τόννοι
  • Oρεστιάδα 5.400 τόννοι
Σύνολο δυναμικότητας 32.400 τόνοι τεύτλων.
Το 2002 στην ιδιοκτησία της ΕΒΖ πέρασε το ζαχαρουργείο του ZABALJ στη Σερβία, με δυναμικότητα εκχύλισης 4.500 τόνων και στις αρχές του 2003 ολοκληρώθηκε η αγορά και του δεύτερου ζαχαρουργείου CRVENKA στη Σερβία, με δυναμικότητα εκχύλισης 6.000 τόνων.
Από το 2006 με τη λειτουργία των εργοστασίων Πλατέος, Σερρών και Ορεστιάδας το σύνολο της ονομαστικής δυναμικότητας των εκχυλίσεων ανέρχεται σε 17.400 τόνους τεύτλων.
Tα εργοστάσια επεξεργάζονται τεύτλα από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου όλο το 24ωρο χωρίς διακοπή. Τον υπόλοιπο χρόνο το τακτικό προσωπικό ασχολείται με τη συντήρηση των μηχανημάτων, με βελτιώσεις και προσθήκες νέου εξοπλισμού καθώς και την προετοιμασία για την επόμενη καμπάνια. Στην περίοδο λειτουργίας προσλαμβάνεται έκτακτο προσωπικό στα εργοστάσια.


Το ζαχαρουργείο της Ν. Ορεστιάδας βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Εθνικής οδού Ν. Ορεστιάδας - Αλεξανδρούπολης και είναι το νεότερο και το πιο σύγχρονο εργοστάσιο της Εταιρείας. Κατασκευάσθηκε το 1974 σε ιδιόκτητο γήπεδο εκτάσεως 726 στρεμμάτων από την Πολωνική εταιρεία "CHEMADEX" και πρωτολειτούργησε το 1975 με δυναμικότητα 3.000 tn τεύτλα την ημέρα.
Το 1995 αυξήθηκε η δυναμικότητα κατεργασίας τεύτλων στους 5.400 τόνους/24ωρο με δυνατότητα παραγωγής σε ζάχαρη έως και 70.000 τόνους/έτος και επεξεργάζεται τεύτλα του νομού Έβρου ή Ροδόπης.
Η παραγωγική λειτουργία (καμπάνια) του εργοστασίου αρχίζει τον Σεπτέμβριο και η χρονική διάρκεια εξαρτάται από την ποσότητα των τεύτλων.

Στο εργοστάσιο περιλαμβάνονται οι παρακάτω κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις:
- Κτίρια συνολικής επιφανείας 33.556 m2 και συνολικού όγκου 304.800 m3.
- Θερμοηλεκτρικός σταθμός στον οποίο υπάρχουν 3 λέβητες (2x35tn/h & 1x55tn/h)υψηλής πίεσης ατμό 45Bar, 450oC,  με καύσιμο μαζούτ και 2 ατμοστρόβιλοι 5ΜWΑΤΤ έκαστος, για την παραγωγή ενέργειας και του απαιτούμενου στην παραγωγική διαδικασία ατμού.
- Έξι (6) Πρέσσες Νωπού Πολτού [1 STORD x 3.000 tn/ημ., + 2  BABBINI  (1x2.000 tn/ημ. + 1x3.000 tn/ημ.), + 1 STORD των 600 tn/ημ. και 2 Πολωνικές  x 400 tn/ημ.].
- Τρεις (3) πρέσσες Pellets [2 ΑΜΑNDUS-KAHLL (1x12 tn/h και 1x8 tn/h) και 1 της GENERAL- DIES  των 12tn/h).
- Δύο (2) ξηραντήρια πολτού Πολωνικά των 20tn/h το κάθε ένα.
- Δύο (2) Ασβεστοκάμινοι συνολικής  χωρητικότητας - παραγωγής ασβέστου 550 m3 (315 m και 235 m3). Σε λειτουργία η μεγάλη.
- Τρεις (3) αποθήκες Pellets των 3.000 tn, εκάστη.
- Δεξαμενές μεταλλικές (μαζούτ και μελάσσας) συνολικού όγκου 10.670 m3 με συνολική επιφάνεια 1.800 m2.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του ζαχαρουργείου είναι:
- Υγρή μεταφορά των τεύτλων.
- Πλύσιμο σε δύο (2) πλυντήρια δυναμικότητας 3.000 tn/ημέρα έκαστο (το ένα υψηλής και το άλλο χαμηλής στάθμης).
- Κοπή των τεύτλων σε 4 κοπτικές μηχανές [δύο (2) τύπου ΜΑQUIN (1x 3.000 tn/ημ. + 1x5.000 tn/ημ.) +  δύο (2) τύπου PUTSCH των 3.000 tn/ημ. η κάθε μία].
- Εκχύλιση σε δύο (2) εκχυλιστήρες κεκλιμμένου δοχείου, τύπου DDS, συνολικής δυναμικότητας 5.400 tn τεύτλα την ημέρα (1x3.000 tn/ημ. και 1 x2.400 tn/ημ.).
- Κλασσικό σχήμα καθαρισμού χυμού.
- Συμπύκνωση έξι (6) βαθμίδων συνολικής επιφανείας 16.900 m2 (1η=2.400, 2η=2.200+1.300, 3η=2x2.400, 4η=4.000, 5η=1.300,6η=900)m2.
- Κρυστάλλωση σε 3 προϊόντα στην οποία υπάρχουν:
- 15 Βραστήρες (6Α+4Β+5Γ προϊόντος) και 14 Φυγόκεντροι [5 Α΄ προϊόντος ασυνεχείς τύπου SILVER-WEIBULL των 30tn/h η κάθε μία + 3 αφφιναρίσματος συνεχείς (2 τύπου ΒΜΑ των 30tn/h εκάστη + 1 τύπου HEIN-LEHMANN των 12tn/h) + 2 Β΄ προϊόντος συνεχείς τύπου BUCKAU-WOLF  των 18tn/h εκάστη + 4 Γ΄ προϊόντος συνεχείς (1 τύπου BUCKAU- WOLF  των 16tn/h + 1 τύπου HEIN-LEHMANN των 18tn/h + 1 τύπου FCB των 18tn/h + 1 τύπου ΒΜΑ των 10tn/h).
- Ξήρανση σε ξηραντήριο δυναμικότητας 25 tn/h.
- Αποθήκευση σε 2 αποθήκες ζάχαρης των 20.000 tn εκάστη.

Παράγει
  • - Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη κατηγορίας Νο 2 Ε.Ε. που διατίθεται σε σάκκους των 50 kg και χύμα μόνον κατά την παραγωγική διαδικασία με σιλοφόρα.
  • - Μελάσα.
  • - Νωπό Πολτό.
  • - Ξηρό πολτό
Τα παραγόμενα υγρά απόβλητα εξυγιαίνονται βιολογικά με παραμονή σε αερόβιες και αναερόβιες χωματοδεξαμενές επί ~ 1 χρόνο και καταλήγουν μέσω αποχετευτικής τάφρου στον ΄Εβρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...