Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης (vid) Οι νέοι αντιπρόεδροι της Βουλής και οι ψήφοι που πήραν

Με 181 ψήφους εξελέγη νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης, ύστερα από μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια. Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου, ακολούθησε η τελετή παράδοσης-παραλαβής. Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων.
Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, ενώ, βρέθηκαν 113 λευκά και τρία άκυρα ψηφοδέλτια.


Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος.
Ο κ. Καμμένος απέστειλε επιστολή στο προεδρείο -την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης- σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση.
Σημειώνεται ότι η επιστολή του κ. Καμμένου, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής.
Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Στη συνέχεια θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής. Υποψήφιοι είναι οι Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) για Α” Αντιπρόεδρος, Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) για Β” Αντιπρόεδρος, Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) για Γ” Αντιπρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) για Δ” Αντιπρόεδρος, Γιάννης Αϊβατίδης (Χρυσή Αυγή) για Ε” Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) για ΣΤ” Αντιπρόεδρος και Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) για Ζ” Αντιπρόεδρος.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

O νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.
Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.
Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).
Ο Νίκος Βούτσης εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α” περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.
Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.
Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.
Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).
Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε λίγη ώρα η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα εκλέξει τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Νίκο Βούτση.

Αφού ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1.30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς.
Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος Αντιπρόεδροι, δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος Αντιπρόεδρος, ένας Κοσμήτορας και ένας Γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης.
Ο πέμπτος Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έκτος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έβδομος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης.
Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλου αριθμού των βουλευτών (151).
Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι νέοι αντιπρόεδροι της Βουλής και οι ψήφοι που πήραν

Η επιλογή των αντιπροέδρων της Βουλής ήταν ένα από τα πρώτα στοιχήματα που έπρεπε να επιλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο χρυσαυγίτης υποψήφιος που ψηφίστηκε & από άλλους, εκτός Χ.Α
Με την εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής και των κοσμητόρων ολοκληρώθηκε η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία και από αύριο το Κοινοβούλιο μπαίνει στο κύριο πιάτο με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
oi-neoi-antiproedroi-tis-boulis-kai-oi-psifoi-pou-piranΗ επιλογή των αντιπροέδρων της Βουλής ήταν ένα από τα πρώτα στοιχήματα που έπρεπε να επιλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας υπ όψιν και τις εσωκομματικές ισορροπίες (βλέπε κίνηση των «53»). Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι χθες κατά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στήθηκαν κάλπες όπου οι προτεινόμενοι υποψήφιοι για τις τρείς θέσεις των αντιπροέδρων της Βουλής «μέτρησαν» τις δυνάμεις του.
Οι τρείς που τελικά επικράτησαν ήταν οι Τάσος Κουράκης, ο Γιώργος Βαρεμένος και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Στην σημερινή διεξαχθείσα ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος για τη θέση του πρώτου Αντιπροέδρου εξελέγη ο Τάσος Κουράκης με διευρυμένη πλειοψηφία καθώς έλαβε 197 ψήφους. Στην κάλπη βρέθηκαν 64 λευκά και έξι άκυρα ψηφοδέλτια.
Τη θέση του δεύτερου αντιπροέδρου κατέλαβε ο Γιώργος Βαρεμένος με 205 ψήφους 64 λευκά και έξι άκυρα.
Την θέση του τρίτου αντιπροέδρου κατέλαβε η Τασία Χριστοδουλοπούλου (εκπρόσωπος της κίνησης των «53») η οποία και απέσπασε τις λιγότερες ψήφους και από τους επτά αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου.
Έλαβε 184 ψήφους, 64 λευκά και έξι άκυρα
Ο Νικήτας Κακλαμάνης (τέταρτος αντιπρόεδρος) ήταν ο περισσότερο δημοφιλής μεταξύ των αντιπροέδρων καθώς έλαβε 267 ψήφους 27 λευκά και κανέναν άκυρο.
Η θέση του πέμπτου αντιπροέδρου έμεινε κενή καθώς ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δεν συγκέντρωσε όπως ήταν αναμενόμενο τον απαραίτητο αριθμό ψήφων ( minimum 75). Ο κ. Αιβατίδης έλαβε 59 ψήφους, 186 λευκά και 49 άκυρα.
Αίσθηση πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο χρυσαυγίτης υποψήφιος υπερψηφίστηκε και από βουλευτές άλλων κοινουβουλευτικών ομάδων πλην της Χ.Α. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε από 41 βουλευτές πέραν των 18 που διαθέτει στην κοινουβουλευτική ομάδα της η ακροδεξιά οργάνωση.
Έκτος αντιπρόεδρος εξελέγη ο Δημήτρης Κρεμαστινός από το ΠΑΣΟΚ με 245 ψήφους, 40 λευκά και 5 άκυρα. Έβδομος αντιπρόεδρος επανεξελέγη ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ με 229 ψήφους έξι λευκά και 49 άκυρα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής θέσεις αντιπροέδρων δικαιούνται τα πέντε πρώτα κόμματα με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...