Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πορτογάλοι για να εκλέξουν νέα Βουλή στη σκιά της λιτότητας

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Πορτογάλοι για να εκλέξουν νέα Βουλή, κρίνοντας την μετα-μνημονιακή εποχή και τα τρία χρόνια αυστηρής λιτότητας που προηγήθηκαν.

Η κυβερνώσα κεντροδεξιά έχει το δημοσκοπικό προβάδισμα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να κατακτήσει και την αυτοδυναμία.


Κύριοι διεκδικητές της εξουσίας ο συντηρητικός πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου του συνασπισμού «Η Πορτογαλία Μπροστά», καθώς και ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Αντόνιου Κόστα.

Η κυβερνητική συμμαχία «Η Πορτογαλία Μπροστά» πιστώνεται το 37,5% των προθέσεων ψήφου, έναντι ενός 32,5% για το PS, με βάση τον μέσο όρο τριών δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και δείχνουν την δεξιά να παίρνει και πάλι κεφάλι στον δρόμο προς την κάλπη, αν και τον προηγούμενο μήνα το κέντρο προηγείτο.

Η θητεία του Πορτογάλου πρωθυπουργού σημαδεύτηκε από πολιτικές λιτότητας χωρίς προηγούμενο, που υπαγορεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά επίσης και από την οικονομική ανάκαμψη της Πορτογαλίας μετά το 2013 και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας.

Ο  Αντόνιου Κόστα ταπό την πλευρά του, τού προσάπτει πως ξεπέρασε ακόμη και τις απαιτήσεις της τρόικας και υπόσχεται να «γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας», χωρίς να θέσει υπό αμφισβήτηση την «παραμονή μας στο ευρώ».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...