Σουλτς: Να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τις «δαγκάνες» του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω Προσφυγικού

Προς μια ενθαρρυντική κατεύθυνση φαίνεται πως εξελίχθηκε τελικά η συνάντηση και οι συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σούλτς στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να χαρακτηρίζει, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ως «δίκαια» τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς στο «ανοιχτό» ακόμα θέμα των «κόκκινων» δανείων καθώς και σε αυτό του ΦΠΑ στα νησιά.

TSIPRAS_SOULTS_MAXIMOU_5
«Σημείωσα τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας», ανάφερε ο κ. Σούλτς, επισημαίνοντας ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές.
Τόνισε μάλιστα ότι μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».
TSIPRAS_SOULTS_MAXIMOU_1
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στον απόηχο της πρωινής πρώτης μετεγκατάστασης των 30 προσφύγων, έκανε λόγο για μια ειλικρινή και παραγωγική συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της διμερής συνάντησης.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι, καταρχήν, συζήτησαν για την επαναλαμβανόμενη τραγωδία να χάνονται άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου, που καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτυλισσόμενη τραγωδία. Η Ελλάδα, τόνισε, αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν της δυνατότητές της, ιδαίτερα στην περίοδο οικονομικής κρίσης. Είναι επιτακτική ανάγκη το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί κάτω από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης, όπως σημείωσε.
TSIPRAS_SOULTS_MAXIMOU_2
Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα έχει τη δυνατότητα, εκ μέρους της ΕΕ, να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση ειναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
TSIPRAS_SOULTS_MAXIMOU_3
Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋπουθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.
«Κάποιοι που το καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για το λεγόμενο Grexit, σήμερα με αυτή την κρίση (σ.σ. την προσφυγική) που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν και αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
TSIPRAS_SOULTS_MAXIMOU_4
Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.
Σουλτς: «Η Ελλάδα πρέπει να εξαιρεθεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, (απ΄ όπου και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα), η οποία προηγήθηκε της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σουλτς στην συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, διατύπωσε την θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημαΧαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 
Εφόσον επιτυγχάνονταν η προσωρινή έστω εξαίρεση της χώρας μας από τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, θα άλλαζε εντελώς (προς το καλύτερο) το μείγμα οικονομικής πολιτικής που καλείται τώρα να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Για το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, αναγνωρίστηκε από τον κ. Σούλτς η ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την Επίτροπο Μοσκοβισί, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup.
TSIPRAS_SOULTS_MAXIMOU_6
Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν σύμφωνες στην θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με την δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των Τουρκικών συνόρων.
Ο κ. Σούλτς καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός βρεθεί στην γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ.
Όπως και στην τετραμερή συνάντηση που προηγήθηκε, και στην συνάντηση Τσίπρα – Σούλτς επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας – ΕΕ, και να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...