Τσίπρας – Σουλτς – “Ασελμπορν: Η Ευρώπη να γίνει αγκαλιά για τους πρόσφυγες (vid)

Σε κλίμα συγκίνησης και ομοψυχίας για το προσφυγικό, μίλησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί που κατευόδωσαν το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος τους πρώτους 30 πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο.

teleth-gia-prosfyges-smallΤαξίδι στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη μετεγκατάσταση των 30 προσφύγων, μιλώντας παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Ασελμπορν και του Ελληνα Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η αναχώρηση μόλις 30 προσφύγων είναι σταγόνα στον ωκεανό. Σημείωσε όμως ότι αυτή η σταγόνα μπορεί να γίνει ρυάκι και ποτάμι ανθρωπιάς ώστε «να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο, που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τρεις γυναίκες από τη Λέσβο που ταϊζουν ένα προσφυγόπουλο, λέγοντας πως αυτό είναι το καλό πρόσωπο της Ευρώπης. «Λέμε όχι στην Ευρώπη που υψώνει συρματοπλέγματα» είπε ο κύριος Τσίπρας.
Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ώστε η ταυτοποίηση για τη μετεγκατάσταση να γίνεται από τις Αρχές της γειτονικής χώρας. «H Ελλάδα δεν είναι πόρτα εισόδου, αλλά μέρος του διαδρόμου.Πόρτα είναι η Τουρκία, κι αυτό προϋποθέτει συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία , ώστε η ταυτοποίηση και η μετεγκατάσταση να ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές κι όχι από τα ελληνικά νησιά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
20151104-soults«Αυτή είναι η αφετηρία, δεν είναι η λύση του προβλήματος», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
«Θα αυξήσουμε τον αριθμό των προσφύγων που φεύγουν από την Ελλάδα για μετεγκατάσταση. Οι 28 χώρες μέλη πρέπει να αναλάβουν τη δίκαιη κατανομή προσφύγων και το γεγονός ότι το Λουξεμβούργο καλωσορίζει πρόσφυγες είναι μεγάλης συμβολικής αξίας», πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς.
20151104-aselmporn« Το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται από το προσφυγικό ζήτημα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν και επισήμανε ότι:
«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με φοβερές εικόνες από τους πρόσφυγες που αναζητάνε δίοδο προς τη ζωή. Κι αν δεν τα καταφέρουμε, οι αξίες της ΕΕ , θα έχουν καταστραφεί».
20151104-avramopoulos« Ζούμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου για μικρή ομάδα προσφύγων», δήλωσε ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Η διαδικασία μετεγκατάστασης θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες ,πρέπει όμως να γίνει συνήθης διαδικασία», πρόσθεσε ο Ελληνας Επίτροπος.

20151104-mouzalas«Αυτό που είδαμε, πρέπει να γίνει ρουτίνα, πρέπει να το συνηθίσουμε. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα, είναι να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο», τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας. «Οσοι βρίσκονται εδώ, ανήκουν στην Ευρώπη της φιλοξενίας και της αγκαλιάς. Υπάρχει όμως και η άλλη Ευρώπη», σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αυτήν την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, η σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν “Ασελμπορν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 10:30, θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σουλτς και εν συνεχεία, με το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...