Τζ. Πιτέλα: Όταν η Ελλάδα και η Ιταλία έσωζαν πρόσφυγες οι άλλοι αδιαφορούσαν

«Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της», δήλωσε ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα σε συνέντευξη του στο Euractiv.
«Όταν η Ελλάδα και η Ιταλία διέσωζαν ανθρώπους στη Μεσόγειο 3-4 χρόνια πριν και τα άλλα κράτη- μέλη αδιαφορούσαν δεν έγινε τίποτα, γι” αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση του χώρου Σένγκεν», είπε,
υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να καλύψει τα κενά στη διαδικασία εγγραφής.
«Η εγωιστική εθνική ρητορική σημαίνει ότι τα κράτη- μέλη εξακολουθούν να κοιτάμε το δάχτυλο αντί το φεγγάρι. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα«.
Ο Ιταλός Σοσιαλιστής πρόσθεσε επίσης ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το σύστημα αναδιανομής δεν λειτουργεί, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος και πού πληρώνει για την επιστροφή όσων δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου.
Επισημαίνει δε ότι ο κανονισμός Δουβλίνο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες και η Frontex δεν έχει αρχίσει ακόμη να βοηθά τα κράτη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. «Θέλουμε να κατηγορήσουμε την Ελλάδα για αυτό;», διερωτήθηκε.
Συνεχίζοντας, ο Τζιάνι Πιτέλα υποστήριξε ότι η Κομισιόν έκανε τη δουλειά της στο θέμα του προσφυγικού, και απέδωσε την ευθύνη του αδιεξόδου στα κράτη-μέλη.
«Η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης ως αποτέλεσμα της ανόητης και στενόμυαλης ψευδαίσθησης ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εγείροντας τείχη, κλείνοντας σύνορα, κάνοντας διακρίσεις βάσει της θρησκείας ή κάνοντας μια μίνι Σένγκεν», υπογράμμισε.
 Πηγη

Κομισιόν: Δεν προβλέπεται το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα – Μ. Ρέντσι: Καλύτερος έλεγχος των Ευρωπαϊκών συνόρων (vid)



Κομισιόν: Δεν προβλέπεται το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα – Μ. Ρέντσι: Καλύτερος έλεγχος των Ευρωπαϊκών συνόρων (vid)

Δεν είναι ζητούμενο το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα καθώς δεν προβλέπεται από κανένα μηχανισμό, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν διαψεύδοντας τα σενάρια για κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων με την Ελλάδα.


Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς, σχετικά με τις απειλές αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα σενάρια ή ολοκληρωμένες λύσεις. Επισήμανε μάλιστα κατ επανάληψη ότι το κεντρικό ζήτημα είναι η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο μεταξύ, στο Βερολίνο βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για κρίσιμες επαφές με την Καγκελάριο της Γερμανίας.  Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες, ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι «πρέπει να ελεγχθούν καλύτερα τα ευρωπαϊκά σύνορα», αλλά η λήψη της απόφασης σχετικά με το ποιος θα πρέπει να μείνει και ποιος πρέπει να επαναπατρισθεί «δεν μπορεί να αποτελεί αρμοδιότητα της κάθε χώρας μεμονωμένα, αλλά να λαμβάνεται εξ ονόματος και για λογαριασμό της Ευρώπης».
“Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της”, δήλωσε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο Euractiv.
Ο Ιταλός Σοσιαλιστής πρόσθεσε επίσης ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το σύστημα αναδιανομής δεν λειτουργεί, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος και πού πληρώνει για την επιστροφή όσων δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου, ο κανονισμός Δουβλίνο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες και η Frontex δεν έχει αρχίσει ακόμη να βοηθά τα κράτη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ
Σχετικά άρθρα: Προσφυγικό: Το 40% των Γερμανών καλεί τη Μέρκελ να παραιτηθεί – Σκληραίνουν τα μέτρα παροχής ασύλου
Ρέντσι: Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει τον εαυτό της
Η Σουηδία θα απελάσει 80.000 μετανάστες που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου
Στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου οι υπ. Εσωτερικών Γαλλίας – Γερμανίας για το μεταναστευτικό

Ντε Μεζιέρ: Διακοπή των προσφυγικών ροών στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας ισούται με έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν



Ντε Μεζιέρ: Διακοπή των προσφυγικών ροών στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας ισούται με έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Αν οι πρόσφυγες εμποδίζονταν στα σύνορα μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, αυτό θα σήμαινε εκ των πραγμάτων αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν, προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και τονίζει ότι σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί σημαντική συμφόρηση, είτε στην Ελλάδα είτε στην ΠΓΔΜ.
«Το να σταματήσεις τους πρόσφυγες μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας είναι μια ιδέα που συζητείται ιδιαίτερα από τις ίδιες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα πρέπει όμως να λάβει κανείς υπ” όψιν ότι η Ελλάδα θα αποκλειόταν έτσι εκ των πραγμάτων από την Σένγκεν και θα μπορούσε να δημιουργηθεί συμφόρηση, είτε στην Ελλάδα είτε στην Μακεδονία (sic), όπου παρακολουθήσαμε ήδη αυτή την συνέπεια αυτή την εβδομάδα, ή αλλού στα Βαλκάνια. Δεν μπορεί κανείς απλώς να το αγνοήσει», δηλώνει ο κ. Ντε Μεζιέρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Ο κ. Ντε Μεζιέρ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Τουρκίας, τονίζει επίσης ότι «υπάρχουν ήδη μεμονωμένες προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στον βαθμό που αυτό θα ήταν απαραίτητο».
Πηγή ΑΜΠΕ

Διάσωση προσφύγων σε Παξούς και Σαμοθράκη



Διάσωση προσφύγων σε Παξούς και Σαμοθράκη

Καλά στην υγεία τους είναι οι 35 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από τις λιμενικές αρχές στο Ιόνιο Πέλαγος 40 μίλια νοτιοδυτικά των Παξών. Άλλοι 48 πρόσφυγες που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος το οποίο είχε προσαράξει στη Σαμοθράκη περισυνελέγησαν σώοι.
Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε τους πρόσφυγες στην περιοχή «Ρεμα Αγκιστρος» της Σαμοθράκης και με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών προχώρησε στην ασφαλή διάσωσή τους.
Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να γίνει η καταγραφή και πρώτη ταυτοποίηση των στοιχείων τους, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε κέντρο φύλαξης του νομού.
Την ίδια ώρα, στο Ιόνιο άλλοι 35 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας δεν φαίνεται να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο στην υγεία τους, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας.
Μεταξύ τους υπάρχει ένα παιδί 5 ετών και άλλοι δύο έφηβοι ο ένας 14 και ο άλλος 16 ετών. Οι υπόλοιποι διασωθέντες είναι ηλικίας μεταξύ 25 – 40 χρονών και υπάρχουν και 3 γυναίκες, οι οποίες είναι μέλη ισάριθμων οικογενειών που επέβαιναν στον ταχύπλοο
;Aγνωστο παραμένει πώς κατάφεραν οι 35 να φθάσουν στα ύδατα του Ιονίου, ενώ από τις μέχρι στιγμής ληφθείσες καταθέσεις, αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν να φθάσουν ανοικτά των Παξών, αλλά και ποιος ήταν ο τελικός προορισμός τους. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει προκύψει κάποια σύλληψη, καθώς διερευνάται αν υπάρχει διακινητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...