Παπακαλιάτης: Στόχος μου να βγει ο θεατής από την αίθουσα με έντονα συναισθήματα

Ο Ελληνας δημιουργός ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και μετά από κάθε προβολή απαντά στις ερωτήσεις του κοινού..
Ύστερα από έναν μήνα προβολών σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, η νέα ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ένας 'Αλλος Κόσμος» συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της έχοντας κόψει κοντά στα 600.000 εισιτήρια, με τον σκηνοθέτη να στοχεύει στη διεθνή διανομή της.

«Στόχος μου είναι να βγει ο θεατής από την αίθουσα έχοντας βιώσει έντονα συναισθήματα» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μετά από μία Q&A προβολή της ταινίας του στον κινηματογράφο Ζέα Digital στον Πειραιά. Τον τελευταίο μήνα, ο Ελληνας δημιουργός ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με το «Ενας άλλος κόσμος» και μετά από κάθε προβολή απαντά στις ερωτήσεις του κοινού. Η ιδέα ξεκίνησε στην Αμερική με το «Αν», όταν ταξίδευε για τις ανάγκες της ταινίας από πολιτεία σε πολιτεία. «Εκεί βίωσα για πρώτη φορά αυτή την εμπειρία και μάλιστα η ερώτηση ενός θεατή υπήρξε η σπίθα προκειμένου να ξεκινήσει να γράφεται το "Ένας 'Αλλος κόσμος". Επειδή τότε λειτούργησε πάρα πολύ καλά η συζήτηση με το κοινό, αποφασίσαμε με την παραγωγή να το κάνουμε και στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε από το Ηράκλειο της Κρήτης, μετά πήγαμε Θεσσαλονίκη, Κύπρο, Γιάννενα, Βόλο, Λάρισα, Ρόδο, Χανιά, Ρέθυμνο και στο ενδιάμεσο σε διάφορες αίθουσες στην Αττική και στον Πειραιά» εξηγεί ο Χρ. Παπακαλιάτης τονίζοντας τη σημασία της επαφής του δημιουργού με το κοινό.






«Προσωπικά μιλώντας είναι ένας τρόπος να γνωρίζω -στο μέτρο που μπορώ -από κοντά αυτούς που θα πάνε να δουν την ταινία, καθώς και τους αιθουσάρχες που άλλωστε όλοι τους έχουν κοινό σκοπό να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα το ελληνικό σινεμά. Και εμείς από τη πλευρά μας, οι δημιουργοί, πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό» προσθέτει.
Έως τώρα η ανταπόκριση του κοινού είναι ιδιαίτερα θερμή και ενώ η ταινία διανύει την έκτη εβδομάδα από την πρεμιέρα της στις ελληνικές αίθουσες, ο ίδιος, συνεχίζει να αποδέχεται προσκλήσεις από όλα τα μέρη της Ελλάδας. «Ουσιαστικά μάς παίρνουν τηλέφωνο από την κάθε πόλη και λένε ότι υπάρχει ζήτηση και θα θέλαμε να έρθετε, γιατί και ο κόσμος θέλει πάρα πολύ να μιλήσει. Από τις ερωτήσεις τους, διαπιστώνω ότι η ταινία ενεργοποιεί τα ίδια συναισθήματα σε πολλούς. Και επειδή ακριβώς αγγίζει όλες τις ηλικίες, κάθε γενιά ταυτίζεται και με κάτι διαφορετικό οπότε και οι ερωτήσεις είναι ανάλογες» επισημαίνει.
Πού αποδίδει όμως ο ίδιος την επιτυχία της ταινίας; «Νομίζω σε έναν πάρα πολύ απλό παράγοντα: αρέσει στον κόσμο, τον συγκινεί, βλέπεις τους θεατές να βγαίνουν φορτισμένοι από την αίθουσα. Σίγουρα παίζει ρόλο και η θεματολογία και το πλαίσιο στο οποίο κινείται. Ποτέ όμως δεν μπορείς να προβλέψεις την ανταπόκριση του κοινού εξαρχής. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο ένα έργο πάει καλά. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, γεγονός που ισχύει για όλες τις ταινίες όχι μόνο για τη δική μου».
Σε ένα σκηνικό οικονομικής κρίσης, κοινωνικών αναταραχών και υπαρξιακών επανατοποθετήσεων, το «Ενας άλλος κόσμος» επιχειρεί να μιλήσει για τον έρωτα μέσα σε μία συνθήκη απόλυτα πολιτική. Με όχημα τρεις διαφορετικές ιστορίες- που ενώνουν τρεις γενιές Ελλήνων και ξένων πολιτών σε μία Ελλάδα που αλλάζει- η ταινία πραγματεύεται την πραγματικότητα ως εμπόδιο στον έρωτα. Ένα διεθνές καστ ηθοποιών ενσαρκώνει τους ήρωες και τις ιστορίες τους. Ανάμεσά τους, ο Αμερικανός Τζέι Κ. Σίμονς, η Σουηδή Αντρέα Οσβαρτ, ο Σύρος Ταουφίκ Μπαρχόμ, ενώ από ελληνικής πλευράς παίζουν, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καβογιάννη, ο Μηνάς Χατζησάββας, η Νίκη Βακάλη και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
«Δεν ξεκίνησα να κάνω μία πολιτική ταινία. Η αρχική σκέψη ήταν να γράψω μία ιστορία αγάπης, δεν μπορούσα όμως να αγνοήσω όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Ουσιαστικά το πλαίσιο της ερωτικής ιστορίας είναι η ίδια η πραγματικότητα, έχει δηλαδή τη μορφή ρόλου, και στέκεται εμπόδιο στις σχέσεις των επτά ηρώων. Σε κάποιες ιστορίες βλέπουμε ότι η αγάπη καταφέρνει να την υπερνικήσει σε κάποιες πάλι όχι» λέει ο Χρ. Παπακαλιάτης.
Ο έρωτας αποτελεί διαχρονική θεματική στις ταινίες του Χρ.Παπακαλιάτη: «Είναι ένα εξαιρετικά δυνατό συναίσθημα, το οποίο είναι ανώτερο της πραγματικότητας και αφορά όλους μας. Όπως λέει και ο Τζέι Κ.Σίμονς στην ταινία "μοιάζουμε τόσο διαφορετικοί αρχικά, όμως όταν ερωτευόμαστε, γίνομαστε τόσο ίδιοι". Όταν μιλάς για τον έρωτα η λογική έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό είναι πολύ γοητευτικό, λυτρωτικό και εφησυχαστικό για κάποιον που γράφει. Στα δικά μου σενάρια πάντως ο έρωτας δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το όχημα προκειμένου να πω κάποια πράγματα» σημειώνει.
Αυτό που τον τρομάζει στη σημερινή πραγματικότητα είναι η βία που μας περικυκλώνει: «Είναι σοκαριστικό και τρομακτικό πολύ το γεγονός ότι οι άνθρωποι εξοικειώνονται με αυτή».
Σύμφωνα με τον ίδιο σε αυτή τη φάση της ζωής του δεν έχει προλάβει να του λείψει η τηλεόραση. «Δεν ξέρω αν ο κινηματογράφος είναι πλέον ο χώρος μου. Σίγουρα με κάνει να νιώθω πάρα πολύ ωραία αυτή τη στιγμή». Οπως παραδέχεται έχει ήδη στο μυαλό του την επόμενη κινηματογραφική δουλειά του, όμως αυτό το διάστημα έχει αφιερωθεί στην προώθηση και τη διανομή της ταινίας του στο εξωτερικό.
Οι επόμενες προγραμματισμένες Q&A προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 28/1 στο Village Cinema The Mall Athens, στις 31/1 στο Village Cinema στο Φάληρο και στις 2/1 στο Village Shopping and More στο Ρέντη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...