ΠΟΛΙΤΙΚΗ Φάκελος Διαπλοκή: Το ορεκτικό χθες στη Βουλή, μέχρι τον Μάιο το κυρίως πιάτο

Θυελλώδης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλει εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ με πόρισμα τον Μάιο...

Οξύτατη επίθεση στη ΝΔ για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,
προαναγγέλοντας εξεταστική επιτροπή, που θα βγάλει πόρισμα ώς τον Μάιο, για τα δάνεια σε κόμματα και σε ΜΜΕ.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει στην επιτροπή, λέγοντας ότι οι γνωριμίες του με στελέχη του γερμανικού ομίλου μπορεί να βοηθήσουν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι με πρότασή του προς τον πρόεδρο της Βουλής θα ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής του συνόλου των δικογραφιών, προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων πολιτικών προσώπων, η διάρκεια της ποινικής προδικασίας και η χρονική απόσταση μεταξύ ποινικής δίωξης και διαβίβασης στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην ΝΔ. Μίλησε για παρεμβάσεις, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και «από την επιχειρηματική ελίτ και την ολιγαρχία χρήματος». «Όλοι γνωρίζουμε ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι παρά ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός από παρεμβάσεις, παραδικαστικά κυκλώματα, συγκαλύψεις και ολιγωρίες, αλλά και από ένα δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο κακής ποιότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Τσατάνη έθεσε τρία ερωτήματα: Ποιος ζήτησε την μεταξύ τους συνάντηση, πώς έφτασε η υπόθεση Βγενόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη και πώς άλλαξε η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσα σε οκτώ μήνες.

Εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στην αντιπολίτευση, υποστήριξε πως η ΝΔ «με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, θεώρησε ότι θα μπορεί να δώσει παράσταση ιερής αγανάκτησης και να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με τα μέσα της διαπλοκής. Νόμισε ότι είναι προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης. Δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία. Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές».

Ειδική αναφορά έκανε και στην υπόθεση Παπασταύρου, λέγοντας ότι αποτελεί «θρυαλλίδα και σύμβολο ξεπεσμού του παλαιού πολιτικού συστήματος», ενώ έθεσε ερώτηση προς τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί καλύπτει το δίδυμο Σαμαρά - Παπασταύρου.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 13 περιπτώσεις για τις οποίες, όπως υποστήριξε, υπήρξε παρέμβαση των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη:

Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις.

Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στη συνέχεια, στηριζόμενο στις διατάξεις αυτές απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη.

Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.

Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα.

Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το PSI.

Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων.

Με τον νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού

Με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά Χ.Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα. Βάσει του άρθρου αυτού ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και ΜΚΟ που λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να δικαστούν με πιο ευνοϊκό νόμο, ο οποίος καταργήθηκε σε λίγες ημέρες.

Παρέμβαση με το νόμο 4146/2013 και το άρθρο 78, στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για απιστία πρόεδροι, μέλη ΔΣ και στελέχη τραπεζών για σύναψη δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ.

Με νυχτερινή τροπολογία νομιμοποιήθηκαν τριγωνικές συναλλαγές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.

Έλεγχος στη διαδικασία εκλογής προέδρων των Πρωτοδικείων.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για απροθυμία ελέγχου στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, ενώ δεσμεύθηκε ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση «θα τελειώσει οριστικά η ντροπή του νόμου περί ευθύνης υπουργών», «για να αντιμετωπίζονται οι υπουργοί όπως οι άλλοι πολίτες».

«Είναι τέτοια η αλαζονεία και ο εξουσιαστικός φανατισμός του συστήματος που οικοδομήσατε και τέτοια η ασυδοσία του, που ειλικρινά δεν ήξερα από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω αυτή την ομιλία. Εκτός από το να συγκαλύπτει φίλους του, το σύστημα αποτελούσε τον ενορχηστρωτή της διαφθοράς» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δευτερολογία Τσίπρα

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας: «Καλό το παραμύθι της αριστερής παρένθεσης, αλλά δεν έχει δράκο, ο δράκος ψόφησε, έγινε κατοικίδιο που ούτε καν νιαουρίζει». Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι οι λόγοι του είναι αναμάσημα άρθρων και πρωτοσέλιδων του Βήματος και των Νέων.

Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, για να αρθούν οι 13 παρεμβάσεις που απαρίθμησε στην πρωτολογία του.

Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι στην πρωτολογία του «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», αφού δεν έκανε καμία αναφορά στις 13 παρεμβάσεις στη Δικαισούνη από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ παρουσιάζοντας έκθεση του ΟΟΣΑ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι για τα δεινά της οικονομίας φταίει η 15μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Επίσης, απέρριψε τις κατηγορίες για προσλήψεις «ημετέρων», λέγοντας ότι κάποιος που είναι καφετζής ή σκουπιδιάρης κάνει μια έντιμη δουλειά, αλλά είναι «λαμόγιο» όποιος βγάζει τα λεφτά του έξω, κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Παπασταύρου.

Σημείωσε ακόμη ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε «γκάφα» παρουσιάζοντας τιμολόγια της ΝΕΡΙΤ προς τον Τ.Μαυρίκο, αφού φέρουν την υπογραφή του διευθυντή που είχε διορίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Θερμό επεισόδιο

Επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο τρίτος δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των εκβιασμών ήταν «στενός συνεργάτης» του Αλέξη Τσίπρα.

Όρθιος ο πρωθυπουργός του ζήτησε πολλές φορές να ανακαλέσει, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επέμενε στον ισχυρισμό του, επαναλάμβανε ότι «δεν ανακαλώ» και ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να καθίσει κάτω.

Αμέσως μετά τη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντά στα στοιχεία που του κατέθεσα για τις σχέσεις του κόμματός του με τους εκβιαστές. Δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί τον Πρωθυπουργό της χώρας και να λέει ότι είναι στενός συνεργάτης μου ένας από τους εκβιαστές. Οφείλει να ανακαλέσει, αλλιώς είναι ένας κοινός συκοφάντης».
Ούτε μετά την πρόσκληση του κ. Τσίπρα ανακάλεσε τον ισχυρισμό του ο κ. Μητσοτάκης. Ως «κοινό συκοφάντη», αφού δεν ανακαλεί, τον χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας.

Λίγο νωρίτερα και κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να ψηφίσει την πρόταση για εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά κάλεσε ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ. την πρόταση για εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο, τα capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση.

«Δεν καταφέρατε να μετατοπίσετε το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η κατάσταση της χώρας, στο δήθεν πρόβλημα που είναι η διαφθορά και η διαπλοκή», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 9 στους 10 πιστεύουν ότι πάμε σε λάθος κατεύθυνση και εκτίμησε πως «η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαν υπάρξει οι εκλογές προ έτους θα είχαμε βγει από το μνημόνιο».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις σχέσεις που «μπορεί να είχε ο εκδότης Μαυρίκος με τη ΝΔ στο παρελθόν», όπως είπε. «Θυμάμαι καλά ότι ήταν σχολιαστής του ντιμπέιτ στην ΕΡΤ; Όταν μιλάτε για σχέσεις τρίτου τύπου με δημοσιογράφους, μπορείτε να εξηγήσετε τις σχέσεις πρώτου τύπου με εκδότες όπως ο κ. Χριστοφορίδης του έντυπου "Χωνί" που προσελήφθη από την κ. Γεροβασίλη;». Όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι η εφημερίδα άρχισε να παίρνει διαφημίσεις από ΔΕΚΟ, ενώ εμμέσως «απείλησε» τον πρωθυπουργό ότι «θα απολογηθεί» για την συμμετοχή των ΔΕΚΟ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...