Ο Τρύφων Αλεξιάδης είναι καλός στις διαπιστώσεις. Τόσους μήνες μετά την τοποθέτησή του συνεχίζει να διαπιστώνει ότι δαπανούμε 130.000 ευρώ το μήνα για το κτήριο του ΣΔΟΕ στην Πειραιώς και άλλα 220.000 ευρώ το μήνα για το ακίνητο του Κεράνη

 Ολόκληρη η απάντηση του Τ. Αλεξιάδη
Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης και με την κοινωνία στα όριά της, θα περίμενε κανείς ότι μια Κυβέρνηση (και δη της αριστεράς, όπως διατείνεται) θα ήταν εξαιρετικά προσεκτική σε θέματα αλόγιστης σπατάλης. Η αποτυχία του Τρύφωνα Αλεξιάδη να πείσει τους μέχρι πρότινος συναδέλφους του να μετακομίσουν στο κτήριο του Κεράνη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η “φάμπρικα” με τις ενοικιάσεις κτήριων από το δημόσιο έχει δημιουργήσει περιουσίες και συνεχίζει να “κρατεί καλά”.
Πρόκειται για μια σουρεαλιστική κατάσταση δεδομένου ότι το ίδιο το δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα αλλά νοικιάζει από άλλους για να στεγάσει τις χιλιάδες υπηρεσίες του.
AdTech Ad

Δεν είναι μόνο το Υπουργείο του κου Αλεξιάδη. Δεδομένης όμως της εκπεφρασμένης από τον ίδιο πρόθεσης να μειώσει τη σπατάλη, δίνοντας το καλό παράδειγμα και στους υπόλοιπους, η μέχρι τώρα στάση του δημιουργεί ερωτήματα. Είναι άλλωστε το υπουργείο οικονομικών. Το να κάνει οικονομία σε τόσο χαλεπούς καιρούς μοιάζει αυτονόητο. Ιδίως την ώρα που σκαρφίζεται κάθε είδους φόρο για να καλύψει τις ανάγκες εσόδων.
Μόνο για το οκταώροφο κτήριο στο οποίο στεγάζεται το γραφείο του ίδιου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, επί της οδού Καραγεώργη Σεβρίας στο Σύνταγμα, οι φορολογούμενοι πληρώνουν 60.000 ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για ένα παμπάλαιο, στα όρια του δυσλειτουργικού, κτήριο.




Πιο σύγχρονο -και ως εκ τούτου ακριβότερο- είναι το κτήριο του ΣΔΟΕ στην Πειραιώς με μηνιαίο κόστος 130.000 ευρώ. Η σύμβαση λήγει το 2017 αλλά μυστηριωδώς τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες σχετικά με την μετεγκατάσταση εκεί νευραλγικών Υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε., όπως η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.(γνωστή ως μικρο ΣΔΟΕ του ΘΕΟΧΑΡΗ). Άλλες φήμες λένε ότι ασκείται πίεση καθώς είναι δύσκολες εποχές για να βρεις καλό ενοικιαστή όπως το δημόσιο μιας και το συγκεκριμένο κτήριο ανήκει σε ισχυρό επιχειρηματία ή στην πρώην σύζυγο του, ενεργή πολιτικό με κυβερνητική εμπειρία την περίοδο 2000-2010.
Ακόμη πιο ακριβό αλλά και με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες είναι το κτήριο Κεράνη που έχει αγοραστεί από το ελληνικό δημόσιο το 1998. Το Δημόσιο πληρώνει 220.000 ευρώ ακόμη και τώρα που δεν το χρησιμοποιεί καθώς επέλεξε την μέθοδο του sale and lease back  και πλέον το κτήριο ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Πανγαία. Πραγματική πρόκληση.
Συνολικά το Υπουργείο Οικονομικών εκταμίευσε το 2014, το ποσό των 24 εκατομμύριων ευρώ, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Στα ποσά αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τις ανάγκες λειτουργίας των κτηρίων, που λόγω της παλαιότητας και της -επι σειρά ετών- ελλιπούς συντήρησης, είναι σαφώς μεγαλύτερο από ένα βιοκλιματικό ακίνητο σαν αυτό του Κεράνη.
Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο απελπιστική αν αναλογιστεί κανείς ότι συνολικά το δημόσιο διαθέτει περίπου 70 εκατ. ευρώ ετησίως για μισθώματα, προκειμένου να στεγάσει υπηρεσίες του σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Πρέβεζας. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής κ. Κώστας Μπάρκας κατέθεσε σχετική ερώτηση για να ενημερωθεί από τον κο. Αλεξιάδη ότι στον νομό Πρεβέζης, το Ελληνικό Δημόσιο μισθώνει 22 ακίνητα , τμήματα των οποίων νοικιάζονται μεν, δεν χρησιμοποιούνται δε.
Ο ίδιος ο Αλεξιάδης έκανε και ένα κυνικό σχόλιο σε σχέση με το κόστος λειτουργίας. Απαντώντας τον προηγούμενο μήνα σε σχετική ερώτηση στη Βουλή είπε χαριτολογώντας: «Έχουμε υπηρεσίες που πληρώνουμε για ενοίκιο 667 ευρώ, 704 ευρώ ή ακόμη και 936 ευρώ ανά υπάλληλο! Φαντάζομαι ότι αν πάμε σε ένα -όχι πεντάστερο- τετράστερο ξενοδοχείο και πούμε "για να φέρουμε τριάντα υπαλλήλους, πόσα θέλεις τον μήνα;", θα μας ζητήσει κάτι πολύ λιγότερο... και θα τους δίνει και πρωινό». Καλή η διαπίστωση αλλά δεν ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα έμενε μόνο σ’ αυτή. Ενήργησε σαν βουλευτής της αντιπολίτευσης προσπερνώντας το γεγονός ότι ως αρμόδιος Υπουργός θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση με μια απόφαση.
Για να μην είμαστε άδικοι. Ο Αλεξιάδης δεν είναι ο εφευρέτης αυτής της φαύλης κατάστασης, είναι όμως αναμφίβολα άξιος συνεχιστής της. Όλοι, μα όλοι οι προκάτοχοί του έχουν κάνει τον έξυπνο μιλώντας για ορθή διαχείριση. Προ τριετίας, η τότε Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (συγχωνεύθηκε πλέον και δημιουργήθηκε η ΕΤΑΔ)  κατέθεσε κατάλογο με 20 ακίνητα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και θα μπορούσαν στεγάσουν αν όχι το σύνολο, σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι των υπηρεσιών του δημοσίου. Πρόκειται για κτίρια που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία, σε ΟΤΑ, στη Γ.Γ Δημόσιας Πειρουσίας του ΥΠΟΙΚ ή είναι εθνικά κληροδοτήματα και τα οποία δεν έχουν για χρόνια μισθωτή, δεν αποδίδουν έσοδα, αντιθέτως μόνο ζημιές φέρνουν στους ιδιοκτήτες τους.
Το πρόγραμμα είχε την -παντελώς άσχετη- ονομασία «Ηφαιστος», πιθανότατα γιατί συνειρμικά η κατάσταση φέρνει στο μυαλό την ασχήμια του Ολύμπιου Θεού ή επειδή θα είχαν ονομάσει “Εστία” κάποιο άλλο πρόγραμμα.  Δια της αξιοποίησης των κτιρίων, είχε ως στόχο όχι μόνο την εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ, αλλά και την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσω της μετεγκατάστασης κρατικών υπηρεσιών. Έκτοτε η τύχη του αγνοείται και το πιθανότερο είναι να αναπαύεται εν ειρήνη σε κάποιο σκοτεινό και σκονισμένο συρτάρι υπουργικού γραφείου.
Δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία για το πόσο γελοία είναι αυτή η κατάσταση. Το Ελληνικό κράτος, όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα από την τεράστια ακίνητη περιουσία του αλλά αναγκάζεται να δαπανά χρήματα για ενοικίαση άλλων ακινήτων. Δεν χρειάζεται επίσης διαρκής διαπίστωση της γελοιότητας. Κύριε Αλεξιάδη, δεν χρειαζόμαστε έναν ακόμη υπουργό που θα μας πει πόσο ανίκανο είναι αυτό το κράτος, το γνωρίζουμε και μόνοι μας. Προχωρήστε σε μια αποφασιστική λύση αν θέλετε. Ειδάλλως, καθώς δεν είστε μέρος της λύσης, είστε αναμφίβολα μέρος του προβλήματος.
πηγη


Επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη στο NEWS 247. Τι απαντά για τα ακίνητα του ΥΠΟΙΚ και ποια δέσμευση αναλαμβάνει για το κτίριο στη Λ. Θηβών, για το οποίο το ελληνικό δημόσιο ξοδεύει 221.000€ μηνιαίως
Adtech Ad
Στο άρθρο του NEWS 247 "Ένας Τσιφλικάς, που αναγκάζεται να μένει στο νοίκι", απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Ο κ. Αλεξιάδης αναφερόμενος στα ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών, θέμα που θίγει το άρθρο, σημειώνει ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχεδιασμός για την εξοικονόμηση ενοικίων (για το Υπουργείο Οικονομικών) σε όλη την Ελλάδα.
Μάλιστα, δεσμεύεται ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει λύση και για το ακίνητο στη Λ. Θηβών, για το οποίο το ελληνικό κράτος πληρώνει 221.000€ το μήνα, χωρίς να το χρησιμοποιεί, λέγοντας ότι το πρώτο γραφείο που θα μεταφερθεί εκεί θα είναι το δικό του.

Ολόκληρη η απάντηση του Τ. Αλεξιάδη στο NEWS 247

"Οι ασφυκτικές υποχρεώσεις της περιόδου δεν επέτρεψαν να απαντήσω αυθημερόν σε ανάρτησή σας της 4.4.2016 με τίτλο «Ένας τσιφλικάς που αναγκάζεται να μένει στο νοίκι». Για να μην ερμηνευτεί όμως διαφορετικά η στάση μου, σας απαντώ (με καθυστέρηση  λίγων ημερών) και σας ενημερώνω ότι:

1. Είναι βέβαιο ότι όποιος αναλαμβάνει πολιτικό αξίωμα, δεν κρίνεται από τις προθέσεις και τιςδιαπιστώσεις του, αλλά από τις πράξεις του και το αποτέλεσμά τους. Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες για όσα έγιναν στο χρονικό διάστημα από την πρώτη ορκωμοσία μου (18.7.15) και μέχρι σήμερα. Ας κριθώ όμως για όσα έχω κάνει και  ΟΧΙ για όσα δεν έκαναν (διαχρονικά) άλλοι.
2. Από την αρχή συγκεντρώθηκαν όλες οι πληροφορίες και με συνέντευξη τύπου, ενημέρωσα για τον σχεδιασμό και την εξοικονόμηση δαπανών. Ερευνήθηκαν (στην Αττική) οι υπάρχουσες λύσεις και εντοπίστηκε το ακίνητο στην Λ. Θηβών 196-198, για το οποίο το Δημόσιο έχει υποχρέωση για:
- Μηνιαίο μίσθωμα 221.000€  
- Φύλαξή του από την Ελληνική Αστυνομία
- Πληρωμή δαπανών για λογαριασμούς δικτύων κοινής ωφελείας.
3. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει 2.100-2.400 θέσεις εργασίας, 506 θέσεις στάθμευσης,είναι βιοκλιματικό και έχει όλα τα σύγχρονα συστήματα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπει η νομοθεσία και αποδεικνύουν οι σχετικές άδειες των αρμόδιων υπηρεσιών. Σε σύγκριση με τα υπάρχοντα (μισθωμένα) κτίρια, υπερέχει σε όλους τους τομείς.
4. Έγιναν αμέσως επαφές με τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη για τον σχεδιασμό της όλης κατάστασης και συνεχίζουν οι επαφές με άλλους αρμόδιους φορείς. Ενημερώθηκαν τα συνδικαλιστικά όργανα των υπαλλήλων και απαντήθηκαν όλα τα θέματα που έθιξαν και αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών. Οι όποιες συνδικαλιστικές αντιδράσεις είναι σεβαστές, ειδικά από εμένα που υπηρέτησα το συνδικαλιστικό κίνημα και γνωρίζω πολύ καλά τις διαδικασίες του.
5. Πολιτική απόφαση είναι η αξιοποίηση του κτιρίου, με σεβασμό στις διαδικασίες τουΔημοσίου (οι οποίες δυστυχώς πολλές φορές καθυστερούν) και η μεταφορά εκεί υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι τουλάχιστον παραλογισμός να δαπανούμε (σαν Υπουργείο) δύο  εκατομμύρια μηνιαία για ενοίκια, όταν υπάρχουν κενά κτίρια ή άλλα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Αν από τον τελικό σχεδιασμό υπάρξει η δυνατότητα, θα στεγαστεί και άλλο Υπουργείο εκεί, εκτός από φορολογικές υπηρεσίες.
6. Εκτός όμως από το συγκεκριμένο κτίριο υπάρχει σε εξέλιξη σχεδιασμός για την εξοικονόμησηενοικίων (για το Υπουργείο Οικονομικών) σε όλη την Ελλάδα. Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει:
- Πλήρη καταγραφή των αναγκών ανά πόλη.
- Ενοποίηση των διάφορων υπηρεσιών του Υπουργείου (σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) σε ένα (ή το πολύ δύο) κτίριο ανά πόλη. Σήμερα έχουμε πόλεις που στεγάζουν σε διαφορετικά κτίρια την Εφορία, το Τελωνείο, το ΣΔΟΕ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, την Υ.Δ.Ε. κλπ. που ανήκουν στο ίδιο Υπουργείο!
- Αξιοποίηση (όπου υπάρχουν) ακινήτων του Δημοσίου κλπ.
Για όλα αυτά έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας (με συμμετοχή και των ομοσπονδιών των εργαζομένων του Υπουργείου) η οποία ετοιμάζει τις σχετικές εισηγήσεις. Προσπάθησα όσο συνοπτικά ήταν δυνατό, να σας απαριθμήσω όχι προθέσεις, αλλά πράξεις που έγιναν. Για την ταχύτητά τους μπορεί να ασκηθεί οποιαδήποτε κριτική. Ας αναλογιστούμε όμως, όχι μόνο το τι έπρεπε να γίνει, αλλά σε ποια περίοδο, με ποιες παράλληλες δράσεις (σε πολλά σημαντικά θέματα) και με ποια νομοθετικά δεδομένα και διαδικασίες του Δημοσίου έγιναν όλα αυτά.
Αυτό που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι το συντομότερο δυνατό, από τα νέα γραφεία στη Λ. Θηβών, θα σας ενημερώσω για όλα τα θέματα. Γιατί θα ζητήσω (όταν ξεκινήσουν οι μεταφορές) το πρώτο γραφείο που θα μεταφερθεί εκεί, να είναι το δικό μου. Γιατί θέλω να είμαι μέρος της λύσης και όχι αφηγητής και μέρος του προβλήματος (όπως τονίζεται στην τελευταία πρόταση του άρθρου σας)". 

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...