Ο φαύλος κύκλος του χρέους.Από την πρώτη γραμμή της εξουσίας έως την αναγκαστική «κινητικότητα» στα
μετόπισθεν, υπάρχει τεράστια απόσταση και κυρίως έλλειψη μνήμης, που
στρώνει το χαλί για δημόσιες επανεμφανίσεις υπό το μανδύα του κριτή…
Ωσάν να μην ήταν μέρος των αποφάσεων που ελήφθησαν για τη χώρα και την οικονομία τα τελευταία χρόνια ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της
κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε σε
συγκέντρωση του διαδικτυακού think tank, του «Κύκλου Ιδεών για την
Εθνική Ανασυγκρότηση» με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος».Ωσάν να μην ήταν μέρος των αποφάσεων που ελήφθησαν για τη χώρα και την οικονομία τα τελευταία χρόνια ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Η παρουσία εγχώριων και ξένων προσωπικοτήτων επέβαλε (;) την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης για ενδεχόμενη «έφοδο» μικροομολογιούχων, των μεγάλων θυμάτων του PSI, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο κ. Βενιζέλος.
Στις πρώτες θέσεις, μεταξύ άλλων ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, το «αγαπημένο του παιδί» όπως έχει χαρακτηριστεί, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην διοικητής Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος προσφάτως παραδέχτηκε ότι έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος... έμεινε στο συρτάρι επί κυβέρνησης Καραμανλή.
«Κουαρτέτο» που αναμφιβόλως έχει υπογράψει κρίσιμες αποφάσεις που καθόρισαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τώρα έχουν αναθέσει στους εαυτούς τους το ρόλο του «αυτόκλητου δικαστή».
Το think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν εκεί για να υπενθυμίσει και να ενισχύσει τη δημόσια παρουσία του, να υπεραμυνθεί αποφάσεών του και να υπενθυμίσει τα ψέματα των «άλλων» στο πλαίσιο του νέου σχεδίου του για εθνική ανασυγκρότηση που οραματίζεται να «βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια και να την οδηγήσει στο 2021»...
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα γεγονότα της διετίας 2011-12 για να υπερασπιστεί τις επιλογές του που συνέβαλαν στο PSI, χρησιμοποιώντας ένα κοινότοπο πλέον, συχνά επαναλαμβανόμενο επιχείρημα:
«Δεν έπρεπε να αφήσουμε τη χώρα να γίνει Αργεντινή»
Χρησιμοποιώντας συχνότατα τη λέξη «αλήθεια» ο κ. Βενιζέλος κατέληξε ότι «το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος. Είναι πολιτικό και θεσμικό, πρωτίστως εσωτερικό και όχι εξωτερικό. Είναι πρόβλημα κοινής λογικής και συλλογικής αυτογνωσίας. Πρόβλημα που απορρέει από την ανυπέρβλητη ακόμη σύγκρουση μεταξύ επώδυνης αλήθειας και δήθεν ανώδυνου ψέματος. Τα δήθεν ανώδυνα ψέματα καταστρέφουν το έθνος. Η αλήθεια μπορεί να μας δώσει μία ευκαιρία ανασυγκρότησης».
Ενδιαφέρον θα είχε η απάντηση του κ. Βενιζέλου στο ερώτημα πώς ο ίδιος χρησιμοποίησε την «αλήθεια» και την ευσυνειδησία όσο ήταν στην πρώτη γραμμή των πολιτικών αποφάσεων.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο κ. Ιωάννης Μαρινόπουλος, ένας από τους μικροομολογιούχους οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τις οικονομίες τους στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και ένιωσαν στο πετσί τους τις συνέπειες του PSI. Σε επιστολή που απέστειλε στη «Ζούγκλα» μιλάει για τις αλήθειες που δεν ακούστηκαν από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος, γράφει χαρακτηριστικά «μπορεί να πουλήσει παγάκια σε Εσκιμώους!».
«Ακόμη και οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν είχαν σοβαρά λάθη και ανακρίβειες, καθώς παρουσιάστηκε μόνο το ονομαστικό όφελος της μείωσης του χρέους χωρίς να αφαιρεθεί το κόστος της αναδιάταξης. Που δεν ήταν άλλο από το δάνειο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο σύναψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα. Το σύνολο δε της επένδυσης τα ΤΧΣ τείνει σταθερά προς το μηδέν!».
Ο κ. Μαρινόπουλος αναφέρεται στην επιστολή του στις ερωτήσεις που ο ίδιος και ένας ...ομοιοπαθής του, που κατάφεραν και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση απεύθυναν στον Κ. Βενιζέλο. «Πως ένα κράτος που θέλει να λέγεται ηθικό και δίκαιο ζητά να πληρώσουν κανονικά τις φορολογικές και λοιπές τους υποχρεώσεις» οι άνθρωποι που υπέστησαν τεράστια ζημιά και αν «μπορούμε οι Έλληνες να εμπιστευόμαστε τη χώρα μας». Απάντηση ουσιαστική, όπως ο ίδιος γράφει, δεν πήραν ποτέ.
«Κλείνοντας θα σχολιάσω την φοβερή και τρομερή ατάκα του προέδρου ότι "ξέρετε...σας προτείναμε να κάνετε επαναγορά ομολόγων σε χαμηλές τιμές και δεν μας ακούσατε".
Προφανώς ο πρόεδρος έχει μπλέξει την πολιτική, τα νομικά και τις συμβουλές επενδύσεων!
Καταρχάς ποτέ και με κανένα επίσημο τρόπο δεν πρότεινε επαναγορά ο κύριος Βενιζέλος σε ομολογιούχους! Αυτή η πρόταση έγινε μόνο στα δημόσια ταμεία. Ας εμφανίσει μία επίσημη γραπτή δήλωσή του σχετικά με τους μικροομολογιούχους για το θέμα.
Αλλά ας πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Αφού ήταν τόσο καλή ιδέα για ποιο λόγο δεν έγινε συντεταγμένα και μέσα από τον ΟΔΔΗΧ; Πως περίμενε δηλαδή ο κύριος πρόεδρος οι ομολογιούχοι αποταμιευτές ξαφνικά να γίνουν κερδοσκόποι επενδυτές; Και αν ήταν να γίνουν επενδυτές για πιο λόγο να μην αγοράσουν μετοχές του Ο.Τ.Ε. της Δ.Ε.Η. ή της Εθνικής και να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου;
πηγη
Ρητορική φυσικά η ερώτηση κύριε πρόεδρε, καθώς για άλλη μια φορά δεν περιμένω κάποια απάντηση!», καταλήγει ο κ. Μαρινόπουλος.
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την επιστολή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου