Σε ποιά ηλικία έχεις τους περισσότερους φίλους;

Με την πάροδο των χρόνων οι φιλίες αλλάζουν, το ίδιο και ο αριθμός των φίλων μας. Το ζήτημα όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα είναι ηλικιακό.
Σε ποιά ηλικία μεγαλώνει ο κύκλος γνωριμιών μας και πότε αρχίζει η δραματική μείωση των ανθρώπων που έχουμε δίπλα μας; 
Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει την ηλικία κατά την οποία έχουμε τους περισσότερους φίλους κι όχι μόνο. Σου απαριθμούμε τα κυριότερα συμπεράσματα.

Τι έδειξε η έρευνα 
  • Σύμφωνα με τη μελέτη, γυναίκες και άντρες αποκτούμε τις περισσότερες γνωριμίες μας στην ηλικία των 25 χρόνων με τον κύκλο επαφών να μεγαλώνει με ρυθμούς σχεδόν γεωμετρικούς. 
  • Στα επόμενα 20 χρόνια της ζωής ο αριθμός αυτός μειώνεται δραματικα μέχρι την ηλικία των 45.
  • Η μείωση του αριθμού των φίλων συμβαίνει πιο γρήγορα στην περίπτωση των ανδρών αφού μετά τα 39 σύμφωνα με τη μελέτη οι γυναίκες διατηρούν περισσότερες επαφές σε σχέση με τους άντρες. 
  • Σε νεότερες ηλικίες οι άνθρωποι ως επί το πλείστον κάνουν παρέα με συνομίληκους ενώ μετά από κάποια ηλικία αρχίζουν και μπαίνουν στο πλάνο και οι φιλίες με διαφορά ηλικίας. 
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Scienc και διεξήχθη από ερευνητές των πανεπιστημίων των Πανεπιστημίων Aalto και Oxford. Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα οι μελετητές ανέλυσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες 3,2 εκατομμυρίων χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη. 
Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα

Πόσοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι; Μάθε το!

 

Αν κάποιος σε ρωτούσε πόσους φίλους έχεις ποιός θα ήταν ο αριθμός; Εσαι σίγουρη για την απάντηση; Νέα έρευνα δείχνει πως όταν αναφερόμαστε σε φίλους, συνηθίζουμε να θεωρούμε πως είμαστε κολλητοί με περισσότερους απ΄όσους έχουν την ίδια αντίληψη. Δεν είναι πάντα αμοιβαία τα αισθήματα...
Όπως εξηγεί στη Daily Mail ο Erez Shmueli, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ,  όταν μιλάμε για κοινωνικές σχέσεις η κρίση μας είναι υποκειμενική και μονο οι μισοί απ΄όσους υπολογίζουμε για φίλους νιώθουν το ίδιο για εμάς. Σύμφωνα με τη μελέτη, η λανθασμένη κρίση συνήθως δημιουργείται σε συνθήκες συνεργασίας και συχνής επαφής. 
Αν κάποιον τον θεωρείς φίλο, είναι λογικό να πιστεύεις πως αισθάνεται το ίδιο για εσένα. Στην πραγματικότητα όμως μόνο οι μισοί από αυτούς σε θεωρούν κολλητή. 
Για να καταλήξουν σε συμπέρασμα οι ερευνητές εξέτασαν τις σχέσεις 600 φοιτητών από πανεπιστήμια στο Ισραήλ, την Αμερική και την Ευρώπη. Σε όλες τις περιπτώσεις η επιβεβαίωση της στενής φιλίας γινόταν μόνο στις μισές περιπτώσεις όταν ερωτήθηκε η άλλη πλευρά.
Στηριζόμενοι στα δεδομένα της έρευνας οι μελετητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμό για να διαπιστώσουν πότε μια φιλία ήτνα μονόπλευρη ή αμοιβαία. Οι συμμετέχοντες όφειλαν ν΄απαντησουν σε ένα ερωτηματολόγιο και να βαθμολογήσουν σε κλίμακα του 5 τις φιλίες τους. Κι ενώ το 95% των συμμετεχόντων πίστευε πως η φιλία ήταν αμοιβαία, η αλήθεια τους διαψεύδει.
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...