Τι θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα

Την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα της Ε.Ε. εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο θα πραγματοποιήσει το διήμερο 27 και 28 Μαΐου ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ρώσος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αθήνα για πρώτη φορά από το 2007 και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου πρόκειται να συζητήσει με τον έλληνα πρωθυπουργό ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας.


Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, κατά την επίσκεψη Πούτιν, αναμένεται να συζητηθεί και η εναλλακτική ρωσική πρόταση για τον αγωγό South Stream 2, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της κατασκευής του αγωγού TAP ο οποίος αποτελεί ανταγωνιστικό για τα ρωσικά συμφέροντα έργο.

Για το έργο του South Stream 2 έχει ήδη υπογραφεί ένα προκαταρκτικό μνημόνιο, ωστόσο δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις κατά την επίσκεψη του ρώσου Προέδρου, αφού σύμφωνα με διαρροές ο εν λόγω αγωγός βρίσκεται σχετικά χαμηλά στην ατζέντα.

Ωστόσο, η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι οι όποιες συζητήσεις δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, για τον πρόσθετο λόγο ότι και από ρωσικής πλευράς η προτεραιότητα εστιάζεται στην επέκταση του βόρειου αγωγού «Nord Stream». Για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς μάλιστα, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ενημερωθεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της Ε.Ε. αλλά και του State Department.

Ως προς τα ζητήματα διμερούς οικονομικού ενδιαφέροντος, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην προοπτική ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία ή το πιθανό ενδιαφέρον για ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας, εφόσον προχωρήσουν σχέδια αποκρατικοποιήσεων ή συμπράξεων στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών.

Πάντως για παράδειγμα στον τομέα του φυσικού αερίου, οι επαφές και οι συνομιλίες μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, σχετικά πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένας νέος γύρος συνομιλιών για την αναπροσαρμογή της συμβατικής τιμής προμήθειας και αυτή τη στιγμή το κόστος του ρωσικού αερίου βρίσκεται σε επίπεδα που θεωρούνται από τα ανταγωνιστικότερα των τελευταίων ετών.

Κατά την επίσκεψη Πούτιν πρόκειται επίσης να συζητηθεί και το ρωσικό ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις όπως αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή του ΟΛΘ, οι οποίες μάλιστα είναι αλληλοσυνδεόμενες.

Τέλος στο περιθώριο της επίσκεψης είναι πιθανό να υπάρξουν ανακοινώσεις για τις επαφές που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα μεταξύ των ΕΛΠΕ και της ρωσική Rosneft για επέκταση της ήδη υφιστάμενης εμπορικής συνεργασίας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...