Καμμένος υπέρ ψήφου στα 17, εκλογής ΠτΔ από το λαό

 Γεννηματά: Πυροτέχνημα ο εκλογικός νόμος.
 Δ. Κουτσούμπας: Πάγια θέση του ΚΚΕ η απλή και άδολη αναλογική

Αναλογικότερο εκλογικό νόμο, δικαίωμα ψήφου στα 17, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας: αυτές είναι μερικές από τις θέσεις των ΑΝΕΛ σχετικά με τις υπό συζήτηση παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τόσο στον εκλογικό νόμο, όσο και σε θεσμικά/συνταγματικά ζητήμα,
όπως τις ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,
με την οποία άνοιξε ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι μετά την αλλαγή του κλίματος που υπάρχει πλέον για την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι καιρός να προχωρήσουμε στη δημιουργία σταθερού εκλογικού συστήματος «που θα προβλέπει αναλογικότερη εκλογή» και σε αποφάσεις που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν πάρει πριν γίνουν κυβερνητικοί εταίροι.
Επ'αυτού ανέφερε συγκεκριμένα το δικαίωμα ψήφου στα 17, την εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης, τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.
«Οι ΑΝΕΛ θα καταλήξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή κυβερνητική πρόταση», συνέχισε και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινή συνισταμένη και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση τη ΝΔ, όπως είπε, που ο πρόεδρος της έχει κάνει συγκεκριμένες σχετικές δηλώσεις. 
Για το πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει, ενώ για το μπόνους των 50 εδρών είπε ότι θα πρέπει να μειωθεί αρκετά. «Συμφωνούμε να είναι αναλογικότερο το σύστημα. Πιθανώς να δούμε για συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους να μην είναι 50 έδρες, αλλά λιγότερο», σημείωσε.
Για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα μπόνους εδρών, ο κ. Καμμένος απάντησε πως οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν πως την εθνική συμφιλίωση την κάνουν πράξη και μπορούν να συνθέτουν. «Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε. Μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καμμένο, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, έχουν προγραμματιστεί ως εξής:
  • Με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12:00.
  • Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 16:00.
  • Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 18:00.
  • Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 10:00.
  • Με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 12:00.
Καμμένος


Γεννηματά: Πυροτέχνημα ο εκλογικός νόμος



Τη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και τη συζήτηση περί αλλαγής του, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, μία μέρα πριν τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα αυτό.

Διαβάστε επίσης

Η κα Γεννηματά επιφυλάχθηκε να ακούσει πρώτα τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός πέρυσι, όταν του το πρότειναν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Έχεις 254 βουλευτές που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, γιατί δεν αλλάζεις τον νόμο, για να διασφαλίσει αυτή η Βουλή μία κυβέρνηση συνεργασίας;», ήταν το ερώτημα που τον περασμένο Ιούλιο είχε θέσει στον πρωθυπουργό η κα Γεννηματά, ξεκαθαρίζοντας πως «θέλουμε αλλαγή του εκλογικού νόμου για να μπορέσουμε με εθνική γραμμή να υπηρετήσουμε τη χώρα».
Σε ότι αφορά τη θέση της για τον εκλογικό νόμο, η κα Γεννηματά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπενθύμισε πως η ίδια υποστήριζε την απλή αναλογική, με κατώφλι εισόδου στη Βουλή το 3% και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, από την περίοδο που η ίδια ήταν υπερνομάρχης. Εμφανίστηκε πάντως ανοιχτή στο ενδεχόμενο μικρού μπόνους, στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα πετύχει ποσοστό πάνω από 40-42%.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο κι επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «δεν θα κάνουμε τη χάρη στον κ. Τσίπρα να ξεχάσουμε το κόψιμο του ΕΚΑΣ, τις αλλαγές στα εργασιακά».
Η Φώφη Γεννηματά έστρεψε όμως τα πυρά της και στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας μεγάλο λάθος το αίτημά της για εκλογές σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και κυβέρνηση εθνικής γραμμής, προσθέτοντας πως «τέσσερις φορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να λυθούν τα προβλήματα».

Δ. Κουτσούμπας: Πάγια θέση του ΚΚΕ η απλή και άδολη αναλογική

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, χωρίς μπόνους και πλαφόν, εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Πρωθυπουργό. Όπως είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ στον Αλέξη Τσίπρα, άλλα είναι αυτά που απασχολούν τον λαό, ο οποίος στενάζει στα γκισέ της εφορίας για να πληρώσει τα χαράτσια.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΚΚΕ, δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό επιχείρημα για το ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το πλαφόν του 3%.
Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε πως, όπως και για τον εκλογικό νόμο, έτσι και για τη συνταγματική αναθεώρηση, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο.
Σε ερώτηση σχετικά με αύξηση τον αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κουτσούμπας είπε πως «έτσι αλλάζει το πολιτειακό σύστημα, το ζήτημα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οδηγήσει σε δυαρχία».
Φωτό: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...