Υγεία Ομορφιά: Τρόφιμα που προστατεύουν από τον ήλιο

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της επιδερμίδας μας από τον ήλιο.

Xάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν συγκεκριμένες τροφές, ενισχύουν αποδεδειγμένα την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ακτίνες UV, ενώ την ίδια στιγμή προάγουν μια συνολική αίσθηση ευεξίας που λειτουργεί και ως ασπίδα πρόληψης.

Μαύρη σοκολάτα: πλούσια σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, δημιουργεί μια ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική ασπίδα, ενισχύοντας και την άμυνα του οργανισμού ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ρόδι: με ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, το ρόδι «μπλοκάρει» τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τοξικότητα και πρόωρη γήρανση στα υγιή κύτταρα του δέρματος.

Σολομός: η ευεργετική δράση του σολομού έγκειται στην άφθονη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη D. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες έχουν καταγραφεί τα προστατευτικά της αποτελέσματα, ενάντια στις ακτίνες UVB, οι οποίες και είναι υπεύθυνες για τη φθορά του δέρματος και την καρκινογένεση.

Πράσινο τσάι: αν και δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή η προστατευτική του δράση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το πράσινο τσάι προστατεύει όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος από βλάβες που δημιουργούνται στο DNA εξαιτίας των τοξινών.

Ντομάτες: χάρη στο λυκοπένιο που περιέχουν, αυξάνουν τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα. Ως καροτενοειδές, η ντομάτα μπορεί να αποτρέψει τη φθορά από τις ακτίνες UV, παρέχοντας την επιθυμητή φωτοπροστασία, με αποδεδειγμένη καταπραϋντική δράση έπειτα από λίγες εβδομάδες, όταν διαπιστώνονται ερυθήματα ή κοκκινίλες στο δέρμα.

Δραστικές ουσίες: παρέχουν προστασία στο δέρμα λόγω των δραστικών τους ουσιών. Οι σπόροι του καφέ, το κακάο, το τσάι, η ρεσβερατρόλη, το βάλσαμο, το χαμομήλι, ο δυόσμος, η αλόη, τα φύλλα ελιάς και τα μανιτάρια είναι μερικά μόνο από τα 62 ενεργά συστατικά που λειτουργούν θαυμάσια ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία.
 WomanIdol

Καύσωνας και υγεία: τι να προσέχετε

Καύσωνας στην Αθήνα

Καλοκαίρι και καύσωνας είναι έννοιες... συμβατές. Όσο προχωρούμε μέσα στο καλοκαίρι και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οφείλουμε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της μεγάλης ζέστης.
Ανακοίνωση με οδηγίες και προληπτικά μέτρα εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
1. Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και να παραμένετε σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους.
Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο, πρέπει να χρησιμοποιείτε καπέλο ή κάποιο άλλο κάλυμμα κεφαλής.
Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
2. Να αποφεύγετε, κατά το δυνατό, τη σωματική κόπωση.
Φρουτοχυμοί Dreamstime
3. Να πίνετε άφθονο δροσερό νερό ή φυσικούς χυμούς. Συνιστάται να αποφεύγετε σακχαρούχα και ανθρακούχα ποτά.
4. Να προτιμάτε ελαφρά, αλατισμένα και χωρίς λίπη τρόφιμα, κατανεμημένα σε μικρά συχνά γεύματα.
Να αποφεύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
5. Συνιστώνται τα συχνά δροσερά λουτρά και η τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
6. Όσοι ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνετε διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β' αναστολείς κ.λπ. φάρμακα, καλό θα είναι να έρχεστε τακτικά σε επαφή με τους θεράποντες γιατρούς σας, προκειμένου να λαμβάνετε οδηγίες.
7. Σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς σας πρέπει να είστε και όσοι πάσχετε από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
8. Όσοι ζείτε στο κέντρο της Αθήνας, καλό θα είναι να περιορίσετε τις μετακινήσεις στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.
9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένετε, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι σας και να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Ευπαθείς ομάδες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες, καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λπ.
Τόσο οι ανήκοντες σε αυτές τις κατηγορίες, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, οφείλετε να επικοινωνείτε αμέσως με τον γιατρό σας ή τις υγειονομικές αρχές, εφόσον εμφανίσετε το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών.
Ενδείξεις θερμοπληξίας μπορεί να είναι η ζάλη, η κεφαλαλγία, ο ίλιγγος, η υπνηλία, οι διαταραχές συμπεριφοράς, η ναυτία, οι εμετοί, οι κράμπες κ.λπ.
Πηγή:

Ήχοι εναντίον καρκινικών όγκων


Επιστήμονες στη Γαλλία δοκίμασαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους με επιτυχία μια νέα συσκευή υπερήχων με την ονομασία SonoCloud, η οποία επιτρέπει στα φάρμακα να διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Η δυνατότητα αυτή παρακάμπτει ένα σημαντικό εμπόδιο έως τώρα για την αποτελεσματική χρήση της χημειοθεραπείας στον καρκίνο του εγκεφάλου, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλες παθήσεις.
Ο εν λόγω φραγμός αποτελείται από ένα προστατευτικό στρώμα κυττάρων, που αποτελεί άμυνα του εγκεφάλου από τις τοξίνες, όμως από την άλλη δυσκολεύει τη φαρμακευτική θεραπεία των νευρολογικών και άλλων παθήσεων του εγκεφάλου.
Οι ασθενείς υποχρεώνονται να παίρνουν φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες, έτσι ώστε έστω ένα μικρό μέρος από αυτά να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ή, εναλλακτικά,τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται όχι μέσω του αίματος αλλά με άλλο τρόπο στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Αλεξάντρ Καρπεντιέ του Πανεπιστημίου 6 «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» και του Τμήματος Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πιτί-Σαλπετριέρ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», πραγματοποίησαν την πρώτη κλινική δοκιμή του SonoCloud σε 15 ασθενείς με γλοιοβλάστωμα, έναν επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου.
«Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα όρια της νευροεπιστήμης. Τώρα πλέον μπορούμε να κάνουμε τα αιμοφόρα αγγεία προσωρινά διαπερατά, ώστε τα μόρια των φαρμάκων της χημειοθεραπείας να μπορούν να διεισδύσουν στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Καρπεντιέ, ο οποίος ανέπτυξε το SonoCloud.
Η συσκευή, που έχει διάμετρο 11 χιλιοστών, τοποθετείται από χειρουργό είτε κατά τη λήψη εγκεφαλικού ιστού για βιοψία, είτε στο τέλος της επέμβασης για την αφαίρεση του όγκου από τον εγκέφαλο. Το SonoCloud ενεργοποιείται όταν ο ασθενής κάνει την περιοδική χημειοθεραπεία του.
Η συσκευή στέλνει υπερήχους στον εγκέφαλο επί δύο λεπτά, ενώ παράλληλα εισάγονται στο αίμα του ασθενούς μικροσκοπικές φυσαλίδες υπερφθοριωμένων υδρογονθράκων, καθώς και το φάρμακο της χημειοθεραπείας (καρβοπλατίνη, στην περίπτωση αυτής της πρώτης κλνικής δοκιμής).
Οι υπέρηχοι κάνουν τις μικροφυσαλίδες να δονούνται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, πράγμα που καθιστά τα τελευταία πιο εύκολα διαπερατά από το φάρμακο. Το «παράθυρο» διαρκεί περίπου έξι ώρες, στη διάρκεια των οποίων ο αιματογκεφαλικός φραγμός έχει εξασθενήσει.
Η όλη διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα επί ένα εξάμηνο, καθώς, σύμφωνα με τον Καρπεντιέ, δεν υπάρχει κάποια μακροπρόθεσμη επίπτωση στα αιμοφόρα αγγεία ή στους υγιείς νευρώνες του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές δημιούργησαν την ιδιωτική εταιρεία CarThera για να αξιοποιήσουν εμπορικά τη νέα τεχνολογία. Σκοπεύουν να αντλήσουν κεφάλαια εντός του 2017 για να πραγματοποιήσουν μια μεγaλύτερη κλινική δοκιμή σε 200 ασθενείς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Η συσκευή SonoCloud αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2020, αρχικά για χρήση σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα.
Η εταιρεία εκτιμά ότι από τα 250.000 άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εγκεφάλου κάθε χρόνο στον κόσμο, περίπου 160.000 μπορούν να ωφεληθούν από τη νέα θεραπευτική μέθοδο, δημιουργώντας έτσι για τη συσκευή μια μεγάλη διεθνή αγορά αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Οι Γάλλοι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το SonoCloud θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.
Τεστ σε ζώα έχουν ήδη δείξει ότι το άνοιγμα του αιματογκεφαλικού φραγμού με παλμούς υπερήχων μπορεί να ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτεθεί στις πλάκες αμυλοειδούς που δημιουργούνται στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Κλινικές δοκιμές του SonoCloud σε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ αναμένεται να ξεκινήσουν του χρόνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...