Η Μ. Βρετανία άνοιξε την πόρτα 51.9% Brexit - 48.1% Bremain

Οριστικά πια το Brexit επικράτησε στο βρετανικό δημοψήφισμα αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.
Έτσι λοιπόν, υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. ψήφισαν 17.410.742 Βρετανοί με ποσοστό 51,9% ενώ υπέρ της παραμονής της ψήφισαν 16.141.241 άνθρωποι σε ποσοστό 48,1%.
Συνολικά το εκλογικό σώμα των Βρετανών πολιτών ανέρχεται σε 45.501.241 άτομα με την συμμετοχή να αγγίζει το 72,2% και τα άκυρα ψηφοδέλτια να ανέρχονται στα 26.033.

Ο Νάιντζελ Φάρατζ με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι μπορεί πλέον να ονειρεύεται ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα πηγές του στρατοπέδου του Bremain, δηλώνει στο BBC ότι πλέον «τα πράγματα είναι δύσκολα». Λίγη ώρα αργότερα ο Φάρατζ ζήτησε την άμεση παραίτηση του Κάμερον σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για νίκη του Brexit. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος πρέπει να είναι ο διαπρύσιος υποστηρικτής του Brexit Μπόρις Τζόνσον και οι Μίκαελ Γκοβ και Λίαμ Φοξ που συμμετείχαν επίσης στην καμπάνια του Brexit.
Video: Δηλώσεις Φάρατζ
Από την άλλη, ο Μάθιου Έλιοτ, επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit δήλωσε στο Reuters ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, προκειμένου να εφαρμόσει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού.


Σκοτία και Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής, ενώ Αγγλία και Ουαλία τάχθηκαν υπέρ της εξόδου. Με αυτά τα δεδομένα τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο Λονδίνο ακούγονται σενάρια περί παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πιθανότατα θα συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ενώ υπάρχουν σενάρια και για πρόωρες εκλογές.
Την άμεση παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του του ακροδεξιού Ukip.
Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Βρετανία τώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα του επικρατεί σήμερα το πρωί.
«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, όλοι είναι πολύ κουρασμένοι, δεν έχουμε κοιμηθεί».
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Χάμοντ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι συνέχεια και σταθερότητα. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία πρόκειται τώρα να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές προκλήσεις.
Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την νομισματική και οικονομική σταθερότητα.
Αντιδράσεις 
Στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προγραμμάτισαν έκτακτη σύσκεψη σε λίγη ώρα (9 ώρα Ελλάδος), ενώ στις 10 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς.
O Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, εξέφραση της άποψη ότι η Μεγάλη Βρετανία ίσως να μην προχωρήσει στην διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε. μέχρι τις γερμανικές εκλογές του 2017.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εμφανίστηκε βέβαιος για την ενότητα της Ε.Ε. : "Η Ευρώπη θα μείνει ενωμένη. Μαζί πρέπει να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα από την απόφαση των φίλων μας των Βρετανών".





















Stubb
"Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι και ότι όλο αυτό είναι ένας κακός εφιάλτης" έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.
Για μια «θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάνμαϊερ. «Τα νέα σήμερα το πρωί από τη Βρετανία είναι πράγματι απογοητευτικά. Μοιάζει να είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία», αναφέρει το Tweet του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έγραψε στο Twitter πως πιστεύει ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε δύο χρόνια.
«Σεβόμαστε και λυπούμαστε για την απόφαση του βρετανικού λαού. Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές».
«Είναι μια βρετανική και όχι ευρωπαϊκή ψήφος. Η συνεργασία εντός της Ευρώπης ενισχύει την αυτοπεποίθηση της ηπείρου»
«Θέλουμε μια καλύτερη και εξυπνότερη Ευρώπη. Θέλουμε να πείσουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε πίσω την Ευρώπη»
«Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν το πολύ σε δύο χρόνια. Δεν μπορεί να υπάρξει ειδική μεταχείριση. Η έξοδος σημαίνει έξοδο»
βεμπερ

Λονδίνο
Στο Σίτι του Λονδίνου επικρατεί σοκ, με τους επενδυτές να επιχειρούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του Brexit.
Την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωνει απώλειες κατά 5% , ενώ η στερλίνα πέφτει στο 1,33 δολάρια τη στιγμή που η επιλογή του Brexit προηγείται, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Οι αγορές σημειώσαν ράλι εχθές με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι επικρατεί η παραμονή στην Ε.Ε. ενώ σήμερα αναμέται μαζικό selloff.
Σκοτία
Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζον, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκοτίας βλέπει το μέλλον του ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωση που παραπέμπει σε εξελίξεις σχετικά με την παραμονή της Σκοτίας στην Ε.Ε. τη στιγμή που η Βρετανία αποχωρεί, αλλά και την ανεξαρτητοποίηση της.
Βόρεια Ιρλανδία
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Σιν Φέιν δηλώνει πως αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε. τότε η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να «απολέσει οποιοδήποτε εντολή» να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας. Η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής με ποσοστό 55,8%.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...