To Brexit συγκλονίζει τον πλανήτη

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις ραγδαίες εξελίξεις στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που τα πρώτα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της κάλπης έδειχναν επικράτηση του Bremain, το σκηνικό άλλαξε άρδην τις πρώτες πρωινές ώρες.


Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, παγώνοντας τα χαμόγελα ικανοποίησης στην Ντάουνινγκ Στριτ​Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 09.20 το πρωί ώρα Ελλάδας, το Brexit συγκέντρωσε 51,9% και το Bremain 48,1%. Συνολικά, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν 33.597.342 ψηφοφόροι (17.410.842 υπέρ - 16.140.241 κατά). Λίγο νωρίτερα, στις 09.10 ώρα Ελλάδας, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT μετέδωσε ότι το «Leave» επικράτησε, επισημαίνοντας: «Είναι οριστικό. Η Βρετανία φεύγει από την Ευρώπη». Την είδηση επιβεβαίωσαν και ιταλικά ΜΜΕ.

..Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 62% των Σκωτσέζων τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ίδιο συνέβη και στη Βόρεια Ιρλανδία (56%). Αντίθετα σε Ουαλία και Αγγλία επικρατεί το «Leave» με 53%. Στη Σκωτία είχε διενεργηθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία, με τους κατοίκους να ψηφίζουν παραμονή, λαμβάνοντας τότε σοβαρά υπ' όψιν τον οικονομικό αντίκτυπο ενδεχόμενης εξόδου.

​Ο Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής τις τελευταίες ώρες, με τον ηγέτη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ να τον καλεί να παραιτηθεί
Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, παγώνοντας τα χαμόγελα ικανοποίησης στην Ντάουνινγκ Στριτ και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής. Ήδη, ο δεξιός ευρωσκεπτικιστής ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ τον κάλεσε να παραιτηθεί εν μέσω πανηγυρισμών για το αποτέλεσμα της κάλπης. Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος, επικράτησαν αντικρουόμενες απόψεις στην κυβέρνηση, με αρκετά στελέχη να επιμένουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν έπρεπε να κινήσει τη διαδικασία αυτή από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες ικανοποίησαν τα περισσότερα αιτήματα του Λονδίνου για τις αλλαγές τις οποίες επεδίωκε στη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, το οποίο διεξάγεται έπειτα από πολιτική αντιπαράθεση τεσσάρων μηνών ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας και εκείνους που επιθυμούν την αποχώρησή της από την Ε.Ε. Το Brexit οδηγεί για πρώτη φορά κορυφαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες να ανατρέξουν στα συρτάρια των γραφείων για να βρουν τι προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποχώρηση ενός κράτους - μέλους.


«Τσουνάμι» στις διεθνείς αγορές - Ζοφερό το μέλλον της Ε.Ε.

Ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για «ηλεκτροσόκ», επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη επιστρέφει σε «σκοτεινά» μονοπάτια του παρελθόντος ως απόρροια της αδυναμίας να πάρει «σάρκα και οστά» το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Με τις ασιατικές χρηματαγορές να βρίσκονται στα τάρταρα, οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμη τη σημερινή ημέρα, προμηνύοντας «βουτιά» τόσο στα χρηματιστήρια της Ευρώπης όσο και στις ΗΠΑ. Ήδη, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σε χαμηλό τετραετίας.

Η απόφαση των Βρετανών να διαχωρίσουν τη θέση τους και να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο μπορεί να αποτελεί την αρχή της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενισχύοντας τις αποσχιστικές τάσεις σε χώρες όπως Ισπανία, Βρετανία και ΒέλγιοΗ επικράτηση του Brexit αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008. Στην έντονη δυσαρέσκεια για τη λιτότητα ήρθε να προστεθεί την τελευταία διετία το μεταναστευτικό, με τον ευρωσκεπτικισμό να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο και τις Βρυξέλλες να αδυνατούν να διαμορφώσουν μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο προβληματισμός είναι έντονος, καθώς η απόφαση των Βρετανών να διαχωρίσουν τη θέση τους και να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο μπορεί να αποτελεί την αρχή της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενισχύοντας παράλληλα τις αποσχιστικές τάσεις και στο εσωτερικό χωρών (Ισπανία, Βρετανία, Βέλγιο).


Δημοψήφισμα ανατροπών

Το κρίσιμο δημοψήφισμα ολοκληρώθηκε υπό έντονες βροχοπτώσεις, με σημάδια φόβου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς, αγωνία αλλά και... καταγγελίες για νοθεία. Περίπου 46,5 εκατομμύρια Βρετανοί ψήφισαν για το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας τους, με τη συμμετοχή να διαμορφώνεται στο 72,1%.



Οι κάλπες έκλεισαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), ενώ τα  επίσημα αποτελέσματα αναμένονται. Με το Brexit να προηγείται σταθερά, η διαφορά μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη στάση που θα τηρήσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα παραθέσει.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης είναι ότι έρευνα της Υοugov, που δημοσίευσε το Skynews, σε δείγμα 3.000 ατόμων έδειξε 52% παραμονή - 48% έξοδος. Επίσης, δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPSOS έδωσε 54% παραμονή και 46% έξοδος. Ωστόσο η  Υοugov είχε αναφέρει πως η διαφορά μεταξύ Brexit και Βremain μπορεί να κυμαίνεται στο 8%, υπέρ του Bremain.




Yπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. το Γιβραλτάρ

Υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκαν οι ψηφοφόροι στο Γιβραλτάρ, την πρώτη εκλογική περιφέρεια από τις συνολικά 382 που ανακοίνωσε το αποτέλεσμα.



Υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. τάχθηκαν 19.322 ψηφοφόροι (95,8%) και κατά 823.


Νάιτζελ Φάρατζ: Ο Κάμερον θα πρέπει να παραιτηθεί - Νίκησε το Βrexit

Για νίκη των «πραγματικών ανθρώπων» ενάντια στις πολυεθνικές, τις τράπεζες, καθώς και σε όσους «εξαπατούσαν» έκανε λόγο ο δεξιός ευρωσκεπτικιστής ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, προεξοφλώντας νίκη του Brexit.




Επίσης, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.


Κάμερον: «Ευχαριστώ όσους ψήφισαν για μια ισχυρότερη Βρετανία στην Ευρώπη»

Λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με tweet του ευχαρίστησε όλους όσοι ψήφισαν για μια ισχυρότερη Βρετανία στην Ευρώπη.



Ειδικότερα, έγραψε: «Ευχαριστώ όλους όσοι ψήφισαν να παραμείνει η Βρετανία ισχυρότερη, ασφαλέστερη και καλύτερη στην Ευρώπη και τους χιλιάδες υποστηρικτές της καμπάνιας @Strongerln».



Η συνέχεια επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.


Tα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων της Παρασκευής














Mετ' εμποδίων η προσέλευση των ψηφοφόρων

Η προσέλευση των ψηφοφόρων έγινε μετ' εμποδίων σε πολλά εκλογικά κέντρα, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις μετέτρεψαν σε «ποτάμια» πολλούς κεντρικούς δρόμους των πόλεων, ενώ σύμφωνα με αναλυτές ο καιρός πιθανόν να λειτούργησε υπέρ του Brexit.



Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες, καθώς οι υποστηρικτές του Brexit ανέφεραν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι ψηφοφόροι άσκησαν το δικαίωμά τους - γράφοντας με μολύβι την προτίμησή τους- αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της νοθείας, αφού θεωρητικά κάποιος θα μπορούσε να αλλάξει την ψήφο τους. Για αυτόν τον λόγο σε κάποια κέντρα μοίραζαν... στυλό.







Καταρρέει η στερλίνα - Πέφτει και το ευρώ έναντι του δολαρίου

Η στερλίνα συνεχίζει την πτώση της και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της απέναντι στο δολάριο από το 1985 σύμφωνα με το Bloomberg. Νωρίτερα το νόμισμα βρισκόταν -8% έναντι του δολαρίου στα 1.3690 δολάρια (στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2009) και στο -12% έναντι του γιεν στα 138.08 γιεν. Επίσης κάτω από τα 1,0990 δολάρια βρίσκεται το ευρώ

Η ανησυχία ειδικά για την παγκόσμια οικονομία είναι τέτοια, που η G7 φέρεται να έχει έτοιμο ανακοινωθέν πως σε περίπτωση «είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηρεμήσει τις διεθνείς αγορές».

Οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας δηλώνουν έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Έχουν φορτώσει με μετρητά τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα υψηλόβαθμα στελέχη τους σε «αίθουσες πολέμου» στο Σίτι του Λονδίνου και «κατεβάζουν τους διακόπτες» στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματων συναλλαγών, ώστε να αποφύγουν τις τεράστιες απώλειες στην περίπτωση που παρουσιαστούν βίαιες ταλαντεύσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος.



Ορισμένες τράπεζες, μάλιστα, έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι θα διεξάγουν συναλλαγές μόνο με προφορικές εντολές και όχι μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων τους, ενώ άλλες είναι έτοιμες να παρακάμψουν, εάν χρειαστεί, τα αλγοριθμικά συστήματα συναλλαγών, παρακολουθώντας τα στενά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτά τα αλγοριθμικά ηλεκτρονικά συστήματα, που κυριαρχούν στις αίθουσες αγοραπωλησιών του Σίτι, ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα για να εκτελούν τις συναλλαγές πιο γρήγορα από τον χρόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος για να δώσει την εντολή. Αγοράζουν και πωλούν σε προκαθορισμένα επίπεδα και για αυτό ο φόβος είναι ότι θα προχωρήσουν σε υπερβολικά γρήγορες συναλλαγές, σε μια ευμετάβλητη αγορά.


Διαβάστε ακόμη:

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016, 09:42

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...