Το μήνυμα του Γιούνκερ από την Αθήνα...Γιουνκέρ: Αυτήν την Ελλάδα αγαπώ

Η επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα την Τρίτη, έχει κατά τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έναν βαθύτατο συμβολισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συζητηθούν τα καυτά θέματα που απασχολούν τη κυβέρνηση.

Όπως σημειώνουν, η επίσκεψη συμβολίζει πως το Grexit πέρασε μια για πάντα στον κάλαθο της ιστορίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πλήρως της υποχρεώσεις
της και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Σημειώνουν μάλιστα ότι στις ομιλίες που θα πραγματοποιήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕB, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, θα σταλεί μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Προσθέτουν δε, πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται δύο μέρες μόλις πριν το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα, που θα κρίνει αν η Ευρώπη θα αλλάξει εντελώς μορφή από τη σημερινή, στέλνοντας μήνυμα ενότητας από την Αθήνα.

Πάντως, εκτός των συμβολισμών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον «καλό φίλο της Ελλάδας» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη στήριξη του για τα δύσκολα που θα έρθουν στο εγγύς μέλλον. Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων είναι αυτό που καίει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα ζητηθεί η στήριξη της Κομισιόν, αλλά και του ευρωκοινοβουλίου ώστε να μην επιμείνουν οι θεσμοί –ιδιαίτερα το ΔΝΤ- στις απαιτήσεις τους για πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων. Επίσης, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, ώστε σε σύντομο διάστημα να υπάρξουν θετικές για την ελληνική κυβέρνηση εξελίξεις.

Ένα ακόμη ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί, είναι το προσφυγικό, το οποίο παρότι βρίσκεται σε ύφεση, εξακολουθεί να ανησυχεί Αθήνα και Βρυξέλλες. Στο προσφυγικό αναμένεται να αφιερώσει ο Αλέξης Τσίπρας μεγάλο μέρος της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στο Στρασβούργο, στη κοινοβουλευτική  συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
πηγη

Γιουνκέρ: Αυτήν την Ελλάδα αγαπώ

 Η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.


Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου της Επιτροπής με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

..

Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα

«Αληθινό φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ επισκέπτεται την Ελλάδα σε μία κρίσιμη στιγμή. Είναι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν.
Παράλληλα τόνισε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας, να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό».
2548127
Συνάντηση Τσίπρα-Γιουνκέρ στο Μέγαρο Μαξίμου/Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε δύσκολές στιγμές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών της», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
..

Γιούνκερ: Ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».
«Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ό,τι σήμερα διότι η Ελλάδα δεν ήταν σε καλό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη όπως και η Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Σήμερα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, αν και όχι με ικανοποιητικό ρυθμό».
«Ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2548113
Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόοδο της Ελλάδας: «Αυτήν την Ελλάδα αγαπώ, εκείνη που είναι πλήρως προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πορεία».
«Ποτέ δεν παρακολούθησα την παράλογη λογική όσων ήθελαν να απομακρυνθεί η Ελλάδα από το ευρώ» σημείωσε και εκτίμησε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στο δρόμο της αναπτυξης και της ευημερίας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα στην Ελλάδα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις

2548148
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους με βάση τους κανόνες του ESM και δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. «Όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει να το πράττει» τόνισε και ζήτησε τη συμβολή των θεσμών τόσο ως προς την τόνωση της ρευστότητας, όσο και ως προς το «σχέδιο Γιούνκερ».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...