Τσίπρας σε Λιου: Τώρα η κατάλληλη στιγμή για σημαντική ελάφρυνση χρέους

Να γίνει η δέσμευση για το χρέος πραγματική πολιτική, είπαν με δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου. Στόχος είναι να υπάρξει λύση πριν το τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα
 
Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη,
εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζακ Λιου είπε στον πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και σκοπός είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας  της κυβέρνησης Ομπάμα.
Για το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τζακ Λιου ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του είπε πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό. 
Ο κ. Λιου συμπλήρωσε πως αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της  κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Μάλιστα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε  ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το  Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.
AdTech Ad
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα που έχουν αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή, με σαφή αναφορά φυσικά στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Όπως τόνισε "η Ελλάδα, παρά το γεγονός πως βρέθηκε στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Και αυτό δείχνει πόσο ανεύθυνη ήταν πέρσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Υπεύθυνη για το λαό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή".

Αυτό δείχνει πόσο ανεύθυνη ήταν πέρσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Υπεύθυνη για το λαό μας

"Η κυβέρνηση μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα, αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις" σημείωσε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης από το περασμένο καλοκαίρι και έπειτα. "Σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα" συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στην Ευρώπη, λέγοντας "τώρα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας" ενώ πρόσθεσε: "Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μια σημαντική ανακούφιση του χρέους ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή".

Να γίνει η δέσμευση για το χρέος, πραγματική πολιτική

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ευτυχής για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο συνεχάρη για τη σκληρή δουλειά και την πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο. "Χρειάζεται κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις".

Συμφωνώ ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική που θα λειτουργήσει

"Συμφωνώ ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική που θα λειτουργήσει" είπε χαρακτηριστικά για το θέμα του χρέους και πρόσθεσε: "Το ότι παραμένει η Ελλάδα μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό, το πιστεύω πάντα, γεωπολιτικά και οικονομικά".
Ο Αμερικανός πολιτικός έκανε μια σύντομη αναφορά και στις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit σημειώνοντας πως συζητά με τους "φίλους μας στη Δυτική Ευρώπη" με στόχο οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών να φτάσουν στον υψηλότερο βαθμό ολοκλήρωσης.

Ανυπομονώ για μια συζήτηση μαζί σου, για τις προκλήσεις στην Ελλάδα

Τέλος, ο Τζακ Λιου αναφέρθηκε στη επικείμενη συνάντηση των G20: "Ένα σημείο που θα θέσω εκεί είναι η σημασία, οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία πολιτικών μας για να προωθήσουμε την κοινή ανάπτυξη στον κόσμο". Ο κ. Λιου έκλεισε απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας:"Ανυπομονώ για μια συζήτηση μαζί σου, για τις προκλήσεις στην Ελλάδα", δηλώνοντας πρόθυμος να εργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρακολουθήστε το βίντεο των σύντομων τοποθετήσεων των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες:
 
Λευτέρης Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...